in

Lička Olimpijada

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Lička Olimpijada

Gde se održava: u Apatinu, na terenima Banje Junaković

Kada se održava: krajem juna 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste iz Like ili Krajine, radoznali ste da vidite drugačije običaje i tradiciju…

licka olimpijada
Fotografija: Turistička organizacija Apatin

Informacije

Lička Olimpijada se organizuje od 2010. godine u Apatinu, na terenima Banje Junaković. Ideja je zapravo začeta 2002. godine kada je organizovana manifestacija po ugledu na ličke Oke (ličke sportske igre). Zbog kolonista posle Drugog svetskog rata ali i onih koji su im se, nevoljom, priključili posle zloglasne “Oluje”, Apatin važi za najveći lički grad na svetu. Danas u Apatinu živi oko 70% Srba, uglavnom potomaka ličkih doseljenika.

Ova manifestacija je i nastala sa željom da se sačua tradicija kraja iz kog su potekli. To je nesvakidašnja smotra starih sportova, narodnih običaja i kulture Ličana. Od 2018. godine manifestacija traje dva dana: prvog dana učesnici se takmiče u brzini penjanja na stožinu, hodanja po brvnu, obaranju ruke, vučenju kuke, skoku u dalj, pretezanju štapa, skoku u vis iz mesta, bacanju kamena sa ramena i najatraktivnijom disciplini nadvlačenju konopa, dok je drugi dan planiran izbor za mis i mistera Ličke Olimpijade.

Lička olimpijada je prilika da se vide i tradicionalne nošnje, i iz Like i iz drugih krajiških krajeva, kao da se čuje tradicionalni način pevanja, tzv. ojkače.

licka olimpijada apatin
Fotografija: Turistička organizacija Apatin

Da li ste znali?

Pred svaku Ličku Olimpijadu organizuje se i žrebanje prijavljenih ekipa. Žreb tradicionalno bude dirigovan,odnosno prve četiri ekipe od prošle godine ne mogu se sastati pre polufinala.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Ljubičevske konjičke igre

preporuka za manifestacije

Kustendorf