fbpx
Ljubičevske konjičke igre

Manifestacija: Ljubičevske konjičke igre / LJKI

Gde se održava: u Požarevcu

Kada se održava: vikend u prvoj nedelji septembra

(30.avgust – 01.septembar 2019.)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste ljubitelj konjičkog sporta i poštovalac viteških veština…

Informacije: Ljubičevske konjičke igre se održavaju od 1964. godine svake godine u septembru (izuzetak su bile konjičke igre 1988. godine koje su se održale u oktobru zbog pojave gripa među konjima). Manifestacija počinje svečanim defileom učesnika, a završava nadmetanjem u višeboju na požarevačkom stadionu.

Program Ljubičevskih konjičkih igara je isprepletan običajima, tradicijom i kulturom i obuhvata: galopske i kasačke trke, utakmicu u preskakanju prepona, daljinsko jahanje, izložbu grla, voltižovanje dece i ljubičevski višeboj.

Višeboj se organizuje poslednjeg dana manifestacije i privlači najveću pažnju jer se tada nadmeću najsnažniji i najumešniji. Takmičari se nadmeću na konjima u pet tradicionalnih disciplina: seča saboljom, gađanje kopljem, kurirsko jahanje, gađanje strelom i gađanje topuzom. Pobednik dobija titulu Viteza Ljubičeva i pored novčane nagrade, prima pehar, plašt i sablju.

Da li ste znali?

Sablja koju dobija pobednik Ljubičevskog višeboja ima ugraviran viteški moto: „Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti“. Svaki pobednik višeboja sablju dobija od svog prethodnika i čuva je do sledećih Ljubičevskih konjičkih igara.

 

Pročitajte utiske sa Ljubičevskih konjičkih igara.


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search