in

Mišićevi dani

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Mišićevi dani

Gde se održava: u Mionici

Kada se održava: 15 – 23. jul 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko ste ponosni na našu istoriju…

misicevi dani
Fotografija: Opština Mionica (www.mionica.rs)

Informacije

Mišićevi dani su posvećeni Živojinu Mišiću i organizuju se od 1997. godine kada je dan rođenja čuvenog vojvode proglašen danom opštine Mionica.

Mišićevi dani tradicionalno počinju polaganjem venaca na spomenik Živojinu Mišiću i podizanjem zastave manifestacije na trgu koji takođe nosi njegovo ime.

Predstavnici opštine i vojske Srbije na taj dan obilaze i rodnu kuću Živojina Mišića u Struganiku. U večernjim satima se tradicionalno dodeljuju zlatne plakete pripadnicima vojske Srbije za zasluge u oblastima vojne nauke, doktrine, stvaralaštva, komandovanja i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i davanja ličnog primera u izvršavanju zadataka..

Mišićevi dani traju osam dana i tada se u Mionici okupljaju poznati umetnici, kulturni i naučni radnici, organizuju se književne večeri, izložbe, dečje predstave, fudbalski, košarkaški, odbojkaški i šahovski turniri. Deo manifestacije je posvećen i deci organizacijom Velikog dečjeg maskenbala sa defileom učesnika i izborom najlepše maske. Nakon dodele tradicionalnih godišnjih nagrada, opštine Mionica, zastava manifestacije se spušta i manifestacija završava.

misicevi dani mionica
Fotografija: Opština Mionica (www.mionica.rs)

Da li ste znali?

Vojna strategija Živojina Mišića (način raspoređivanja trupa, taktika i precizno donošenje odluka koju je koristio u borbi sa jačim i brojnijim neprijateljem na padinama Suvobora i Maljena) danas se izučava na svetskim vojnim akademijama.

Program Mišićevi dani 2023


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Mokranjčevi dani

preporuka za manifestacije

Ljubičevske konjičke igre