fbpx
Kosidba na Rajcu

Manifestacija: Kosidba na Rajcu

Gde se održava: na planini Rajac, pokraj Ljiga

Kada se održava: jul (prve nedelje po Petrovdanu)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite prirodu, običaje, mobe, sećate se sa setom davno prošlih vremena…

Informacije: Prvo takmičenje kosača na Rajcu održalo se 1892. godine kada i prvi narodni vašar. Tek mnogo kasnije 1965. i 1967.  godine, javlja se ideja i Kosidba na Rajcu postaje turistička manifestacija.

U ovim krajevima običaj je bio da se kosidba na mobu završava do Petrovdana 12. jula, a Kosidba na Rajcu, koja predstavlja simboličan i svečan završetak, održava se uvek prve nedelje posle Petrovdana. Takav običaj zadržan je do danas.

Zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za nedelju i počinje defileom kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša i posetilaca. Sledi revijalno, pojedinačno i ekipno takmičenje kosača, a na kraju dodela prestižnog priznanja “Zlatna kosa”.

Kosidba na Rajcu, pored takmičenja kosača prikazuje i tradiciju, predstavlja izvorne igračke i pevačke grupe iz okolnih sela u narodnim nošnjama, kao i tradicionalni kosački ručak kada se jela služe na travi prekrivenoj ćilimima i belim čaršavima.

Manifestacija ima i takmičarski karakter, pa se sama kosidba odvija po već utvrđenim pravilima, gde kosači dolaze na košenje obučeni u kosačku nošnju koja podrazumeva belu veženu košulju, pojas, bele pantalone vežene čarape i opanke, sa svom potrebnom opremom. Pobednik revijalnog dela takmičenja dobija titulu Đidije, a poneće je kosač koji najbolje kosi, najbolju nošnju nosi, najbolje peva.

Na pojedinačnom takmičenju, takmičenju za Zlatnu kosu, pravo učestvovanja imaju kosači, takmičari pobednici prethodnih manifestacija Kosidba na Rajcu, pobednici ostalih Kosidbi u Srbiji i takmičari iz inostranstva koji se organizatoru prijave do 10 dana pre manifestacije. Kosači se ocenjuju prema nekoliko kriterijuma: po broju otkosa, po širini prvog otkosa, po brzini pokošene parcele i po kvalitetu pokošene parcele.

Prateći sadržaji manifestacije čini kulturno umetnički program u kome učestvuju folklorni ansambli, trubači i pevači.

Da li ste znali?

Po broju posetilaca Kosidba na Rajcu je najveća manifestacije ovog tipa u svetu.

 

Pročitajte i tekst: Kosidba na Rajcu od 12. do 14. jula [Program 2019]

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search