in

Kosidba na Rajcu

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Kosidba na Rajcu

Gde se održava: na planini Rajac, pokraj Ljiga

Kada se održava: prve nedelje po Petrovdanu, 14 – 16. jul 2023.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite prirodu, običaje, mobe, sećate se sa setom davno prošlih vremena…

kosidba na rajcu
Fotografija: eventsinserbia.com

Informacije

Prvo takmičenje kosača na Rajcu održalo se 1892. godine kada i prvi narodni vašar. Tek mnogo kasnije 1965. i 1967.  godine, javlja se ideja i Kosidba postaje turistička manifestacija.

U ovim krajevima običaj je bio da se kosidba na mobu završava do Petrovdana 12. jula, a Kosidba na Rajcu, koja predstavlja simboličan i svečan završetak, održava se uvek prve nedelje posle Petrovdana. Takav običaj zadržan je do danas.

Zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za nedelju i počinje defileom kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša i posetilaca. Sledi revijalno, pojedinačno i ekipno takmičenje kosača, a na kraju dodela prestižnog priznanja „Zlatna kosa“.

Kosidba na Rajcu, pored takmičenja kosača prikazuje i tradiciju, predstavlja izvorne igračke i pevačke grupe iz okolnih sela u narodnim nošnjama, kao i tradicionalni kosački ručak kada se jela služe na travi prekrivenoj ćilimima i belim čaršavima.

Manifestacija ima i takmičarski karakter, pa se sama kosidba odvija po već utvrđenim pravilima, gde kosači dolaze na košenje obučeni u kosačku nošnju koja podrazumeva belu veženu košulju, pojas, bele pantalone vežene čarape i opanke, sa svom potrebnom opremom. Pobednik revijalnog dela takmičenja dobija titulu Đidije, a poneće je kosač koji najbolje kosi, najbolju nošnju nosi, najbolje peva.

Na pojedinačnom takmičenju, takmičenju za Zlatnu kosu, pravo učestvovanja imaju kosači, takmičari pobednici prethodnih manifestacija, pobednici ostalih Kosidbi u Srbiji i takmičari iz inostranstva koji se organizatoru prijave do 10 dana pre manifestacije. Kosači se ocenjuju prema nekoliko kriterijuma: po broju otkosa, po širini prvog otkosa, po brzini pokošene parcele i po kvalitetu pokošene parcele.

Prateći sadržaji manifestacije čini kulturno umetnički program u kome učestvuju folklorni ansambli, trubači i pevači.

kosidba na rajcu ljig
Fotografija: eventsinserbia.com

Da li ste znali?

Po broju posetilaca Kosidba na Rajcu je najveća manifestacije ovog tipa u svetu.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Kupusijada u Mrčajevcima

preporuka za manifestacije

Karneval cveća u Beloj Crkvi