in

Homoljski motivi: U znaku jubileja

Homoljski motivi

Najstarija smotra narodnog stvaralaštva u Srbiji, Homoljski motivi, održana je jubilarni 55. put. Da li je lako ili teško organizovati manifestaciju koja čuva boje davno izatkanih nošnji, zvuke davno ispevanih pesama i ritmove davno započetih igara, znaju samo Kučevljani koji već više od pola veka čuvaju običaje i tradiciju od zaborava.

Ovogodišnji Homoljski motivi svečano su otvoreni u gradskoj biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“, BiblioSalonom, svojevrsnim podkastom sa publikom, jedinstvenim u našoj zemlji. Tema je bila više nego primerena manifestaciji – razgovaralo se o folklornim motivima u savremenoj srpskoj književnosti, značaju tradicije za savremenu umetnost i poeziju.

I drugi dan Homoljskih motiva nastavljen je u istom ritmu. U biblioteci je predstavljena knjiga „Vinogradi suze liju“ Bore Vasića. Pričalo se o narodnoj muzici i izvornim pesmama, ali i činjenici da gotovo da nema ličnosti značajne za narodnu muziku naše zemlje, a da nije u nekom trenutku nastupala na Homoljskim motivima.

Mnoge iznenadi podatak da je u prvim godinama održavanja Homoljskih motiva, vrhovni pastir, centralna figura Smotre, bio ni manje ni više nego Đorđe Marjanović, inače rođeni Kučevljanin.

Već tradicionalno, u okviru Homoljskih motiva porodična kuća Anđelkovića se otvara za javnost. Umetnik i hroničar Kučeva, Petar Anđelković, tom prilikom otvorio je izložbu „Zavet svetog kneza Lazara“.

Homoljski motivi
Homoljski motivi 2023, Dečji motivi

Ovogodišnja smotra biće upamćena i po tome što je održana prva kolonija pletenja Kučevo 2023. U organizaciji Etno mreže, asocijacije za očuvanje starih zanata, okupile su se pletilje iz svih krajeva Srbije da predstave kako izrađuju tradicionalne rukotvorine. Ova kolonija je izazvala veliku pažnju medija, a Kučevo je posetila i ministarka kulture, što je događaju još više dalo na značaju.

I večernji časovi bili su ispunjeni sadržajima. Na letnjoj pozornici u Kučevu nastupao je prvo Ivan Bosiljčić sa muzičko-poetskim programom „Naše veče“, a narednog dana je održan koncert Ansambla narodnh igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“.

Centralni dan manifestacije koji je bio najbogatiji sadržajima, ali i najposećeniji, bila je subota. Tada je održana prodajna izložba homoljskog sira, prepoznatljivog proizvoda ovog kraja, kao i bazar na kojem su se mogli videti, ali i kupiti: narodne rukotvorine, gastronomski specijaliteti i poljoprivredni proizvodi.

Homoljski motivi bazar
Homoljsko motivi 2023, bazar starih zanata, rukotvorina i gastronomskih specijaliteta

Dečji folklorni ansambli su se predstavili na Dečjim motivima, a priređena je i radionica PTT muzeja iz Beograda. Poslalo se tog dana mnogo razglednica i pisama iz Kučeva!

Posetioci i brojne grupe koje su posetile Kučevo, željno su isčekivale defile. Centralnim ulicama Kučeva tada prošetaju, ali i zaigraju i zapevaju, učesnici smotre. Više od 500 učesnika prikazalo je ove godine svoja znanja i umeća.

Iako je sa svečanim defileom počela i kiša, od programa se nije odustajalo. Činilo se da su ansambli pesmom i igrom oterali crne oblake, pa je na kraju smotre zasijalo i sunce. Kakvo bogatstvo narodnih nošnji, kakvo bogatstvo pesme i igre, krije ovaj kraj, ne može ni zamisliti onaj ko nije bio.

Homoljski motivi
Homoljsko motivi 2023, defile (Foto: Turistička organizacija Kučevo)

Homoljski motivi su bili začetnici ovakvog načina predstavljanja i očuvanja tradicije i običaja. Nakon prvih Homoljskih motiva održanih davne 1968. godine, pokrenute su i druge manifestacije koje čuvaju izvorno narodno stvaralaštvo: Crnorečje u pesmi i igri u Boljevcu, Prođoh Levač, prođoh Šumadiju u Rekovcu, Sabor frulaša u Grljanu…

Posebnu pažnju uvek privlači ono što se ne može videti ni doživeti na drugim mestima. Tako je na Homoljskim motivima posebno atraktivno bilo čuti zdravice na vlaškom jeziku, demonstraciju padanja u trans i tradicionalni ples na štulama.

Homoljski motivi
Homoljski motivi 2023, defile ulicama Kučeva (Foto: Turistička organizacija Kučevo)

Ne treba propustiti priliku da se sve ovo vidi uživo, jer je na ovoj manifestaciji objedinjeno i prikazano bogatstvo homoljskog kraja. A da li će i u narednim godinama biti spaseno od zaborava zavisi od svih nas. Homoljski motivi su tu da traju…

Naslovna fotografija: Turistička organizacija Kučevo


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

leto u Beogradu

Predlozi kako provesti leto u Beogradu 2023.

leto u gradu

Leto u gradu – zašto da ne?