in

Predlozi kako provesti leto u Beogradu 2023.

leto u Beogradu

Iako leto još zvanično nije počelo, počele su najave za letnje manifestacije. Evo predloga kako provesti leto u Beogradu, uz nezaboravan provod.

BELEF / Leto u MuzeYu / Starogradsko leto / Skadarlijsko džipsi veče /
Letnji plato Biblioteke grada Beograda / Koncerti na zidiću / Letnji dan Matija Ban /
Beogradski karneval brodova / Piknik / Beogradski noćni market /
Bioskop na terasi Kolarca / Letnji bioskop na otvorenom / Leto na Gardošu /
Teatrijum / Pozorišno leto za decu / Leto u Skadarliji / Garden Sessions

Leto u Beogradu: BELEF

Beogradski letnji festival BELEF će i ove godini i publici i umetnicima u Beogradu pružiti mogućnost produženja pozorišne sezone u letnjim mesecima.

Beograđane i goste Beograda očekuju premijerna izvođenja pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava, koncerata, razgovora, objedinjenih u okviru koncepta: beogradske premijere, novi autori, novi doživljaji.

I ove godine pozorišne predstave i programi festivala održavaće se u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, prvoj i jedinoj botaničkoj bašti u Srbiji koja je spomenik i prirode i kulture. Pored Botaničke bašte programi će se odvijati i na scenama gradskih pozorišta i u prostorima gradskih ustanova kulture.

Ovogodišnji Beogradski letnji festival osmišljen je kao živi dijalog gledalaca, izvođača i učesnika programa kroz izbor predstava i susrete s autorima. Ove godine u okviru BELEF-a razvijaće se i novi programi:

Razgovori sa značajnim gostima festivala, autorima, teoretičarima kulture i medija, umetnicima. Ovi razgovori baviće se novim fenomenima pre svega kulture i umetnosti i omogućiće publici da u direktnom susretu razmene svoje doživljaje i svoja iskustva sa autorima predstava i programa.

PodTekst – scenska čitanja novih drama mladih dramskih pisaca u izviđenju i postavci glumaca i reditelja njihove generacija Ovaj program je osmišljen u saradnji sa katedrom dramaturgije FDU u Beogradu. Programi i razgovori sa autorima će se snimati i emitovati u vidu Belef podkasta.

U periodu od 23. juna do 6. jula biće izvedeno čak 7 pozorišnih premijera!

U glavnom programu BELEF-a imaćemo priliku da prvi put u Beogradu vidimo 4 gostujuće predstave (beogradske premijere), dva koncerta, tradicionalno jedan džez koncert i koncert klasične muzike, u zajedničkom nastupu Dva kvarteta: Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Kipra koji će zajedno izvesti premijerno obradu Mokranjčevih Rukoveti.

Nastojeći da održi i svoj internacionalni segment BELEF će ove godine, pored muzičkih gostiju ugostiti i dve predstve iz Hrvatske, jednu iz Bosne i Hercegovine i jednu iz Francuske.

belef 2023 program
Program Belef 2023 (teatarvuk.rs)

Pogledajte program BELEF 2023.

Glavni program će biti upotpunjen pratećim dešavanjima:

Mladi Belef – izbor godišnjih ispita, diplomskih i master radova studenata svih izvođačkih Umetničkih akademija.

Dečiji Belef – predstave naših pozorišta za decu praćene stručnim vođenjima za decu kroz Botaničku baštu „Jevremovac“.

Noć Legata – koji se organizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda otvoriće vrata i organizovati vođenja kroz neke od od najznacajnijih muzejskih prostora Beograda

Ovakvom koncepcijom i svojim programima BELEF nastavlja da obezbeđuje produženu letnju kulturnu sezonu svojoj publici, koja ima mogućnost da prisustvuje premijernim izvođenjima i gostovanjima i tokom leta, a i doprinosi veoma važnoj ponudi u kulturnom turizmu grada Beograda.

Leto u Beogradu: Leto u MUZEYU

Svakog leta u Muzeju Jugoslavije organizuje se letnji program. Ovogodišnja manifestacija počinje 22. juna u 19 časova spektakularnim nastupom benda Električni orgazam.

Koncert će se održati na platou ispred Muzeja Jugoslavije, čime će zvanično započeti LETO U MUZEYU 2023. Ulaz je slobodan!

„Igra rokenrol cela Jugoslavija”, „Zlatni papagaj”, „Kapetan Esid”, „Da si tako jaka” i „Bejbe ti nisi tu” samo su neki od hitova jednog od najvećih novotalasnih bendova, a gde ima više smisla da se oni izvedu uživo nego na platou ispred Muzeja Jugoslavije.

Kroz decenije stvaralaštva Električni orgazam menjao je postave i muzičke stilove, ali je uvek ostajao dosledan svom specifičnom i originalnom rock ‘n’ roll izražaju. Od „Paket aranžmana” do danas, nizali su uspešne albume i zasluženo zauzeli mesto na vrhu lestvice najuticajnijih novotalasnih bendova na ovim prostorima.

Sezonu matine žurki u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije, koje su već prepoznatljivo mesto okupljanja i dobre zabave u letnjim mesecima u Beogradu, otvoriće događaj Kluboslavija.

Kluboslavija je projekat Marka Miloševića, poznatog i kao MKDSL (Mama Kaže Da Sam Lep), koji se bavi klupskom revitalizacijom pesama iz jugoslovenskog perioda. Vreme i žanr nisu važni, tako da se u setovima nalaze pop, fank, nju vejv, disko, elektro, rok i šlager biseri, a provuku se i narodna, etno, folk i dens blaga.

Kluboslavija se održava 29. juna od 17 časova, a ulaz je slobodan.

Leto u Beogradu: Starogradsko leto

starogradsko leto
Vizual: Opština Stari grad

Gradska opština Stari grad objavila je da će ovogodišnje Starogradsko leto da se održi od 14. juna do 27. avgusta.

Pripremljen je raznolik program za sve generacije, od besplatnih filmskih projekcija do zabavnih i edukativnih radionica.

Uskoro će biti objavljeno više informacija.

Opština Stari grad i botanička bašta Jevremovac organizuju besplatna stručna vođenja svake subote, tokom jula. Vođenja se održavaju od 10 časova.

U okviru Starogradskog leta biće organizovani programi u Etnografskom muzeju:

  • Vođene ture za seniore, 1. i 30. jul od 11 časova
  • Vođene ture za decu, 2. i 29. jul od 11 časova
  • Radionice, 8. i 9. jul u 10 časova, Park vojvode Vuka

Prijave za sve programe se vrše u Uslužnom centru opštine Stari grad (ulaz iz Nušićeve) svakog radnog dana od 8 do 16 časova.

Leto u Beogradu: Skadarlijsko džipsi veče

Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije, u četvrtak 6. jula od 20:30 časova, na platou kod restorana Velika Skadarlija, organizuju veče posvećeno romskoj umetnosti i besplatan koncert poznate grupe Amaro Del.

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović, i voditelj Aleksandar Gajšek čitaće poeziju romskih umetnika. U programu učestvuje i glumica Ljiljana Stjepanović, kao i mladi igrači Umetničkog centra Talija, a tokom celog dana, posetioci boemske Skadarlije će uživati u skadarlijskom Master Kraft Bazaru.

Ansambl Amaro Del čuven je po najlepšem izvođenju tradicionalne romske muzike iz svih krajeva sveta, prepoznatljivoj po svojoj naglašenoj emotivnosti, koja će se u četvrtak 6. jula, oriti skadarlijskom kaldrmom.

Ulaz je slobodan.

Leto u Beogradu: Letnji plato Biblioteke grada Beograda

I ove godine, tokom jula i avgusta, utorkom od 19:30 organizovaće se druženja na platou ispred Biblioteke grada Beograda, u Knez Mihailovoj ulici.

Prvog utorka u julu, 4. jula, gost na platou će biti Zoe Kida, muzičarka.

Leto u Beogradu: Koncerti na zidiću

Nezaobilazni deo letnje ponude Beograda, tokom prethodne decenije Koncerti na Zidiću postali su institucija za sebe – jedan od omiljenih kulturnih programa Beograđana i gostiju našeg glavnog grada.

Četvrtak, 6. jul 2023. u 20:00
Nastup benda Bend Ludak U Razvoju. LUR je pank rok sastav osnovan 1998. godine u Kragujevcu. Sadašnju postavu čine: Miloš Stefanović (vokal, gitara), Boris Lepojević (bas gitara), Vladimir Lazarević (bubnjevi), Igor Despotović (gitara) i Zoran Lazarević (gitara).

Petak, 7. jul 2023. u 20:00
Nastup benda Zašto Kafka? Muzika koju bend stvara za sada nije dobila žanrovsku odrednicu sem da je u pitanju instrumentalna muzika. Svakako se osećaju uticaji progresivne muzike 70tih i modernog zvuka sadašnjice.

Petak, 21. jul 2023. u 20:00
Nastup benda Lipov Loud. Bend je osnovan je 2018. godine spontano, kao rezultat druženja i nekoliko sviračkih sesija održanih u muzičkom studiju Lion. Kreativni rad nastavljen je u studiju P3 u BIGZ-u gde su snimljeni i prvi demo snimci za pesme Moj grad, Boje, Bla bla i Milionima godina.

Leto u Beogradu: Letnji dan, Matija Ban

Sedmi muzičko-filmski festival na otvorenom Letnji dan, Matija Ban održaće se u Velikom parku u Požeškoj ulici na Čukarici.

Za petak, 7. jul od 20:30 planirano je prikazivanje filma Munje! Opet, a za subotu 8. jul od 19:30 Dečja predstava sa animacijom. U subotu od 20 časova će biti održan koncert Lene Kovačević i Bojana Marovića.

Leto u Beogradu: Karneval brodova

Beogradski karneval brodova održaće se u subotu 8. jula na Sava promenadi sa početkom od 17 časova. Posetioce očekuje bogat program namenjen čitavim porodicama – muzički nastupi poznatih izvođača, koncerti za decu, edukativne i zabavne radionice, animatori i mažoretkinje.

Defile Policijskog orkestra i mažoretkinja iz Bele Crkve će svečano označiti početak programa na obali, u kom učestvuju brojni izvođači, zabavljači i animatori koji će zajedno sa dečijim horom Čarolija uveseljavati najmlađe posetioce.

Centralni deo manifestacije, povorka dekorisanih plovila, počeće od 19 časova, a očekuje se do sada najveći broj učesnika programa na vodi. Plovila će se kretati na delu reke Save od Tramvajskog mosta do mosta Gazela, plovila učestvuju u izboru za najlepše dekorisan brod, a pobednike očekuju vredne nagrade.

U večernjim časovima program na Sava promenadi se nastavlja nastupom „srpske trubačke princeze“ Danijele Veselinović, a od 21 čas publiku očekuje veliki koncert poznate muzičke grupe TAP 011.

Na Karnevalskom EKO bazaru, koji je postao neizostavni deo ove manifestacije posetioci će moći da kupe domaće organske proizvode, zdravu hranu, kao i umetnine, dizajnirani nakit, suvenire i različite unikatne proizvode domaće izrade. Deo postavke Eko bazara je Master Kraft sa brojnim izlagačima, kao i Mini Ukus Fest koji okuplja proizvođače domaćih proizvoda.

Kao i prethodnih godina, Beogradski karneval brodova ima i humanitarni karakter, pa posetioci mogu da obiđu i štandove organizacija i ustanova koje se bave humanitarnim programima i društveno odgovornim radom, SOS Dečija sela Srbije, Dečji centar Zvezda, udruženje građana za brigu o deci bez roditeljskog staranja, kao i specijalne osnovne škole Miodrag Matić.

Leto u Beogradu: Piknik

Nedelja je dan za Piknik. U nedelju, 9. jula u parku ispred Muzeja afričke umetnosti na Senjaku od 12 do 20 časova održaće se još jedan Piknik.

Za muzičku podršku biće zadužena Nevena Jeremić.

Od dodatnog sadržaja posetiocima je dostupna joga seansa koju vodi Foton yoga studio, radionica naučnih eksperimenata za decu centra zabavne nauke MoleKul, radionica pravljenja kartonskih aviona, stolovi za stoni tenis i šahovske table koje donosi Aktivni klub.

Muzej afričke umetnosti je za Piknik pripremio vođenje kroz aktuelnu postavku: „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“.

Ponesite ćebe, kreme za sunčanje i dobro raspoloženje.

Leto u Beogradu: Beogradski noćni market

Beogradski noćni market će se održati u petak 21. jula od 18 do 24 časa na pijaci Đeram.

Idealan događaj za ljubitelje dobre muzike, letnjeg provoda, modnih trendova i neobičnih ukusa. Posetioce očekuje veliki broj starih i novih izlagača koji će predstaviti svoje tradicionalne slatke i slane proizvode, kao i rukotvorine.

Leto u Beogradu: Bioskop na terasi Kolarca

Četvrta sezona bioskopa na terasi Kolarca počinje 28. juna i traje čitavo leto.

Za prvu epizodu spremno je 5 filmova:
Sreda, 28.6. u 20:30 – POSLE SUNCA
Četvrtak, 29.6.u 20:30 – JEDNO LEPO JUTRO
Petak, 30.6. u 20:30 – KORSET
Subota, 1.7. u 20:30 – OSAM PLANINA
Nedelja, 2.7. u 20:30- 3/19

Ulaznice se prodaju na dan projekcije, 60 minuta pre početka, na Biletarnici Kolarca. Cena ulaznice je 300 dinara.

Leto u Beogradu: Letnji bioskop na otvorenom

Ovog leta do 26. avgusta na Sava promenadi, ispred ulaza 4 u TC Galerija biće organizovan letnji bioskop na otvorenom – Open Air Cinema.

Svakog petka i subote, kada vremenski uslovi dozvole, prikazivaće se neki od najgledanijih filmova svih vremena. Sve projekcije su zakazane za 20:30 časova. Ulaz je besplatan.

Leto u Beogradu: Leto na Gardošu

Tradicionalna kulturna manifestacija Leto na Gardošu, počinje 2. jula.

Leto na Gardošu

Leto u Beogradu: Teatrijum

Treća sezona pozorišta Teatrijum otvara se 1. jula. I ovog leta svako veče pod otvorenim nebom održavaće se predstave u Atrijumu rektorata univerziteta, u Kapetan-Mišinom zdanju (ulica Vuka Karadžića 1).

Večernje predstave počinju u 21 čas. Cena karte je 1200 dinara, sa popustom za penzionere i studente 900 dinara. Predstave za decu počinju u 11 časova. Dečiji program je besplatan.

Repertoar pozorišta Teatrijum

Leto u Beogradu: Pozorišno leto za decu

Četvrto pozorišno leto za decu počeće 1. jula i trajaće sve do 10. septembra 2023. godine.

Predstave će se igrati svake subote i nedelje od 19h, na letnjoj sceni Doma kulture „Studentski grad“ –Bulevar Zorana Đinđića 179 (u parku). Tokom celog leta biće odigrane 22 predstave za decu uzrasta 2-9 godina, a pored brojnih beogradskih, gostovaće i dečja pozorišta iz cele Srbije.

Osim pozorišnih predstava, za decu se pripremaju i drugi zabavni sadržaji: muzički i akrobatski programi, radionice glume, maskenbali, sportski poligoni, nagradni kvizići i sl.

Prateći program čini program Akcenat na talenat u kome deca pokazuju svoje umetničke sklonosti (gluma, pevanje, sviranje, igra) a za taj trud dobiće i specijalne nagrade. Poseban segment programa je humanitarna akcija – Mali poklon za veliko srce, koja se ove godine organizuje u saradnji sa humanitarnom organizacijom Humana srca. Deca će za učešće u humanitarnoj akciji dobijati majice, slikovnice, šolja, a svi koji pošalju SMS poruku 161 na 3800 za akciju devojčice sa krofnama iz Novog Sada – dobiće na poklon dečju knjigu.

Leto u Beogradu: Leto u Skadarliji

Svečano otvaranje letnje turističke sezone u Skadarliji zakazano je za 17. jun u podne.

Otvaranje sezone u Skadarliji će biti obeleženo svečanim činom podizanja Skadarlijske zastave, a čast da to učini ove godine pripala je našem poznatom glumcu Aleksandru Srećkoviću Kuburi.

Kodeks ponašanja u Skadarliji, urnebesne anegdote iz života najpoznatije boemske ulice u Beogradu, pesma Skadarlijske dame, čuće se u subotu na Platou kod Skadarlijske česme i ispred Kuće Đure Jakšića, u programu koji su pripredili naši poznati glumci, pevači i renomirani umetnici.

U red umetnika koji su se svečanim činom podizanja Skadarlijske zastave upisali u istoriju Skadarlije ulazi naš poznati glumac Aleksandar Srećković Kubura. Pored domaćina programa Milana Milosavljevića, u programu učestvuju renomirana vokalna umetnica Danka Stojiljković, glumica Narodnog pozorišta i predsednica Udruženja ljubitelja Skadarlije, Vjera Mujović, zatim vokalne solistkinje RTS-a i Radio Beograda, Vesna Dimić i Biljana Petković, naši glumci Ljiljana Jakšić i Bojan Hlišč, koji će nastupati u pratnji orkestra „Skadarlijski momci“. Umetnički centar Talija će izvođenjem građanskih igara uveličati ambijent i atmosferu u Skadarskoj ulici.

Na Platou ispred Kuće Đure Jakšića, od 13 časova na repertoaru je mini muzički koncert, u izvođenju električnog gudačkog kvarteta, Dinamika Music.

Tokom čitavog dana, za posetioce Skadarlije će biti priređen Master Kraft skadarlijski bazar, prodajna izložba ručnih radova, umetnina, nakita i domaćih proizvoda naših proizvođača, a skadarlijski ugostitelji se spremaju da srdačno dočekaju sve skadarlijske goste.

PROGRAM

12.00 Domaćin Milan Milosavljević
12.05 Obraćanje Miodraga Popovića, direktora TOB, i Vjere Mujović, predsednice Udruženja ljubitelja Skadarlije

12.15 Dobošar: „Kodeks ponašanja u Skadarliji“
12.20 Muzički nastup Danke Stojiljković
12.25 Kolaž starogradskih pesama u izvođenju vokalnih solistkinja RTS-a i Radio Beograda Vesne Dimić i Biljane Petković

12.35 Nastup glumice Ljilje Jakšić
12.45 Nastup Umetničkog centra „Talija“
12.50 Svečani čin podizanja Skadarlijske zastave, Aleksandar Srećković Kubura

13.00 Koncert ispred Kuće Đure Jakšića – Dinamika Muzik

Leto u Beogradu: Garden Sessions

Već treću godinu zaredom Centar beogradskih festivala – CEBEF organizuje ove popularne koncerte na otvorenom, u Botaničkoj bašti Jevremovac. Ove sezone u okviru Garden Sessions sezone, spisak nastupa je sledeći:

  1. jul – Marčelo
  2. jul – Kanda, Kodža i Nebojša
  3. jul – Tijana Bogićević
  4. jul – Bajaga i instruktori
  5. jul – Jelena Tomašević
  6. jul – SMAK plus
  7. jul – Nuvel Vag (Nouvelle Vague)

Ovo naravno nije sve. U svakom kutku Beograda se tokom leta nešto događa. Očekuju se letnji programi i za druge beogradske opštine, leto na Gardošu, leto na Kosančićevom vencu… Tekst će biti ažuriran sa dobijanjem novih informacija.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Ravno selo film festival

NAJAVA: Šesti Ravno Selo Film Festival od 22. do 25. juna

Homoljski motivi

Homoljski motivi: U znaku jubileja