in

FEST – međunarodni filmski festival

preporuka za manifestacije

Manifestacija: FEST – međunarodni filmski festival

Gde se održava: u Beogradu

Kada se održava: 23. februar – 3. mart 2024. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite filmove i filmske premijere…

Informacije

FEST je od samog osnivanja predstavljao godišnji presek najboljih filmova sveta, pa su ga nazivali i festivalom festivala. Nastao je sasvim spontano nakon uspeha Politikine revije repriznih filmova. Prvi festival je održan 1971. godine u dvorani Doma sindikata. Od tada se održava u kontinuitetu, sa pauzom 1993. i 1994. godine, kada nije održan.

Na prvom FEST-u za osam dana programa prikazana su 73 filma, a broj posetilaca- gledalaca premašio je brojku od 100.000. FEST je oduvek bio svojevrstan prozor u svet, jer su se na festivalu prikazivali filmovi koji su bili aktuelni u Njujorku, Parizu i Londonu. Posebna atrakcija su bili i gosti festivala, posete slavnih glumaca i legendarne gradske priče: o Robertu De Niru koji je igrao kolo u hotelu Metropol, Kirku Daglasu koji se posvađao sa suprugom u Klubu književnika da bi je na kraju izbacio iz kafane, o Đini Lolobriđidi koja je mamila uzdahe Beograđana hrabro gazeći po neočišćenom snegu beogradskih ulica u visokim potpeticama, o Klaudiji Kardinale kojoj je bilo izuzetno važno da promoviše film pred jugoslovenskom publikom, pa je u drugom stanju, a zbog zabrane lekara da putuje avionom, u Beograd iz Rima stigla automobilom i mnoge druge.

Zanimljivo je da se u vreme osnivanja festivala došlo i na ideju da Josip Broz Tito najvišim državnim ordenjem odlikuje deset najistaknutijih živih filmskih stvaralaca iz različitih država, o čemu su danima izveštavali svi svetski mediji.

Zbog glamura prvih godina festivala prepričava se i čuveni uzdah Milene Dravić: Ah taj Fest, ah taj Fest, pašću u nesvest!

Danas festival ima nekoliko programskih celina: Glavni takmičarski program, Glavni program van konkurencije, Srpski film, Fest gala, Fokus Evropa, DokuFest, Fest predstavlja, Fest za mlade, FestKlasik i Specijalne projekcije.

Da li ste znali?

Od 43. Festa se dodeljuje nagrada „Beogradski pobednik“ za životno delo i doprinos filmskoj umetnosti. Do sada nagrađeni:

  1. Milena Dravić, Aleksandar Sokurov, Ričard Drajfus
  2. Velimir Bata Živojinović, Džon Mektirnan, Viktorija Abril
  3. Ljubiša Samardžić, Karlos Saura, Hju Hadson
  4. Neda Arnerić, Karen Šahnazarov i Ištvan Sabo
  5. Dušan Makavejev, Rajf Fajns
  6. Emir Kusturica, Predrag Miki Manojlović
  7. Barbara Sukova, Udo Kir
  8. Lordan Zafranović, Dobrivoje Tanasijević – Den Tana
FEST

Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Festival poezije mladih

preporuka za manifestacije

Exit festival