in

Festival poezije mladih

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Festival poezije mladih

Gde se održava: u Vrbasu

Kada se održava: 23 – 27. maj 2023. godine

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite književnost i poeziju…

Informacije

Festival poezije mladih je najstarija i jedna od najznačajnijih poetskih manifestacija u zemljama bivše Jugoslavije. Od 1969. godine održava se u Vrbasu.

Godinu dana ranije održana je pesnička manifestacija „Maj ravnice i mladosti“ na kojoj je učestvovalo pedesetak mladih pesika iz Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana i Bačke Palanke, te se ona uzima se za početak Festivala koji će se već od naredne godine održavati pod imenom Jugoslovenski festival poezije mladih i koji je te 1969. godine dobio takmičarski karakter. Među utemeljivačima ove manifestacije bili su Pero Zubac i Duško Trifunović.

Konkurs Festivala poezije mladih u Vrbasu već godinama je isti: konkurišu pesnici do 27 godina starosti iz Srbije i zemalja regiona sa 10 neobjavljenih pesama potpisanih šifrom, a rešenje šifre se u posebnoj koverti uz ciklus pesama dostavlja na adresu festivala do 01. aprila tekuće godine. Najboljih deset mladih pesnika po oceni stručnog žirija gosti su Festivala poezije mladih.

U okviru Festivala redovni programi su: Portret pesnika, Izlet u prozu, Paleta mladih, Promocija knjige prošlogodišnjeg laureata, uz brojne prateće poetske programe za učenike osnovnih i srednjih škola, muzičke programe, Mitinge poezije.

Festival dodeljuje tri nagrade: Prvu, koja je štampanje knjige pobedniku i drugu i treću koje su novčane. Takođe, najmlađem učesniku završne večeri Festivala dodeljuje se i nagrada Stanko Simićević.

Da li ste znali?

Ugledu Festivala poezije mladih su svojim prisustvom doprineli i neki od najznačajnijih pesnika poput Desanke Maksimović, Oskara Daviča, Gustava Krkleca, Branka Ćopića, Dušana Kostića, Miroslava Antića, Ivana V.Lalića, Izeta Sarajlića, Duška Trifunovića, Jure Kaštelana, Matije Bećkovića, Cirila Zlobeca, Branislava Petrovića, Rajka Petrova Noga i mnogi drugi..

Upravo zahvaljujući izuzetnim pesnicima koji su u Srbiji živeli, nastale su i manifestacije koje su im posvećene – Brankovo kolo u Sremskim Karlovcima i Disovo proleće u Čačku.


Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Festival uličnih svirača

preporuka za manifestacije

FEST – međunarodni filmski festival