fbpx
Dani otvorenih dvorišta

Manifestacija: Dani otvorenih dvorišta

Gde se održava: u Kragujevcu, Batočini, Topoli, Rekovcu i Kniću

Kada se održava: jun/jul/avgust

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite prirodu, cveće, baštovanstvo…

Informacije: Manifestacija Dani otvorenih dvorišta održana je prvi put 2007. godine u selu Vlakča nadomak Kragujevca kada je učestvovalo samo 10 dvorišta.

Od naredne godine manifestacija je organizovana i u drugim selima u Kragujevačkom ataru i poprimila regionalni karakter. Od tada se svake godine biraju najlepša dvorišta u četiri kategorije: najlepše park-dvorište, najlepše etno-dvorište, najlepše dvorište Šumadije i najlepši dvorišni detalj.

Dani otvorenih dvorišta su pokrenuti sa ciljem da se šumadijska sela urede i očiste od divljih deponija, da se podigne svest o kulturi života na selu, kao i da se utiče na razvoj ruralnog turizma.

Svake godine žiri ima težak zadatak, jer se za takmičenje prijavi preko 200 vlasnika dvorišta koje je potrebno obići i oceniti. Događaj poprima sve masovniji karakter i takmiče se seoska domaćinstva sa područja turističkih organizacije iz Centralne Srbije, Batočine, Despotovca, Knića, Lapova, Rače, Rekovca, Topole i Kragujevca.

Da li ste znali?

Ova manifestacija proglašena je za najbolju novu manifestaciju 2012. godine na Susretima organizatora manifestacije u Privrednoj komori Srbije.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search