in

Dani evropske baštine 2023: Živo nasleđe

dani evropske bastine

Posetioce i ove godine na Danima evropske baštine očekuje veliki broj raznovrsnih programa koji će biti besplatni.

Dani evropske baštine su manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovom manifestacijom se promovišu različitosti kulture, običaja i tradicije. Manifestacija se u Srbiji održava od 2002. godine i predstavlja pravi praznik kulture. Deo je projekta Saveta Evrope i Evropske komisije.

Ove godine, organizatori u Beogradu su pripremili brojne izložbe, predstave, koncerte, književne večeri i turistička razgledanja, sa ciljem da se promoviše kulturno nasleđe u prestonici. 

Dani evropske baštine u septembru i oktobru 2023. biće obeleženi temom „Živo nasleđe“ u Beogradu, Novom Sadu, Baču i drugim mestima u Srbiji.

Tema se odnosi na prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste. Raznovrsne veštine, zanati i profesije nam omogućavaju da očuvamo i sačuvamo naše nasleđe na mnogo načina.

Ova tema pruža priliku da izbliza pogledamo rad čuvara naše baštine i da se ispita na koji način je jučerašnje nasleđe postalo današnje i kako to nasleđe, zahvaljujući ljudima koji prenose svoje znanje, može biti sačuvano za buduće generacije.

„Živo nasleđe“ je od velikog značaja jer promoviše socijalnu koheziju, poštovanje različitosti, a može pomoći zajednicama da izgrade otporna, mirna i inkluzivna društva.

Dani evropske baštine 2023 – program

Kao i prethodnih godina, pripremljen je veliki broj programa koji se realizuju na čitavoj teritoriji grada, kao što su: izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predavanja, predstave, radionice, takmičenja, video-projekcije, dečji programi, projekcije filmova i dr.

Zbog ograničenosti broja mesta, prijave su obavezne za pojedine programe. Informacije o programima biće dostupne u Turističkom informativnom centru, gde će se vršiti prijave za obilaske Francuske ambasade, Palate Srbija, Narodne skupštine, kao i za predavanje „Tajne Beograda“ autora Zorana Nikolića.

Ulaz na sve događaje u okviru manifestacije je besplatan.

Preuzmite ceo Program Dani evropske baštine 2023.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dan tradicije

Dan tradicije i nagradni konkurs „Srbija, doživi!“

Džez za Dž

Jedanaesta sezona koncerata „Džez za Dž“ počinje u Domu omladine