in

Besplatni programi na Danima evropske baštine

dani evropske bastine

Posetioce i ove godine na Danima evropske baštine očekuje veliki broj raznovrsnih programa koji će biti besplatni.

Dani evropske baštine su manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovom manifestacijom se promovišu različitosti kulture, običaja i tradicije. Manifestacija se u Srbiji održava od 2002. godine i predstavlja pravi praznik kulture. Deo je projekta Saveta Evrope i Evropske komisije.

Ove godine, organizatori u Beogradu su pripremili brojne izložbe, predstave, koncerte, književne večeri i turistička razgledanja, sa ciljem da se promoviše kulturno nasleđe u prestonici. 

Tema manifestacije Dani evropske baštine je „Nasleđe za sve“.

Dani evropske baštine – Besplatne turističke ture

Udruženje turističkih vodiča Srbije – UTVS i ove godine učestvuje u obeležavanju manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu.

Turistički obilasci su na otvorenom u pratnji licenciranih turističkih vodiča.

17.09.2021. u 11 časova
Vračarski plato i Karađorđev park
Vodič: Jasmina Ćirić
Mesto okupljanja: kod spomenika Karađorđu
Vreme trajanja obilaska: oko 2 sata
Mesto sastajanja je kod spomenika Karađorđu, odakle se, posle uvodne priče o Vračarskom platou i njegovim značajnim mestima, prvo spuštamo u Karađorđev park koji obilazimo, pa se potom vraćamo na plato ispred Hrama „Sv. Save“ gde prvo sledi priča o Narodnoj biblioteci i samom Hramu, a onda ulazimo u Hram i, ukoliko ima zainteresovanih, i u malu crkvu „Sv. Save“.

28.09.2021. u 10 časova
Zeleni svet Kalemegdana
Vodič: Ljubiša Đorđev
Mesto okupljanja: ispred glavnog ulaza u paviljon „Cvijeta Zuzorić“
Vreme trajanja obilaska: oko 1,5 sat
Priča o drveću i zelenilu najposećenijeg parka u Beogradu

29.09.2021. u 10 časova
Beograd u doba Rimljana- Arheološko nalazište Antički Singidunum
Vodič: Milena Vasiljević Vern
Mesto okupljanja: Delijska česma u Knez Mihailovoj ulici
Vreme trajanja obilaska: oko 2,5 sata
Pridružite se šetnji antičkim Singidunumom i saznajte gde je bio rimski vojni logor, a gde gradsko naselje, kako su se pružale gradske ulice, gde je bio forum, a gde hramovi, gde su Rimljani sahranjivali svoje mrtve, a gde su bile terme. Saznajte kako je Beograd izgledao u doba Rimljana i upoznajte deo istorije o kom retko imate prilike da čujete!

02.10.2021. u 11 časova
100 godina Medicinskog fakulteta u Beogradu
Vodič: Goran Lučić
Mesto okupljanja: Klinički centar Srbije, ispred Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta (ulica dr Subotića Starijeg 4)
Vreme trajanja obilaska: oko 2 sata
Pešačka tura od Anatomskog instituta do Fiziološko-histološkog instituta – vek rada i postojanja prve srpske medicinske obrazovne ustanove – istorija, nasleđe, veliki lekari.

06.10.2021. u 10 časova i 13.10.2021. u 10 časova
Park prijateljstva
Vodič: Milena Vasiljević Vern
Mesto okupljanja: Ulaz u Park prijateljstva iz ulice Ušće, kod informativne table
Vreme trajanja obilaska: oko 1,5 sat
Pre tačno 60 godina, prva stabla u ovom parku posadili su osnivači Pokreta nesvrstanih, a u narednim decenijama i šefovi država iz svih krajeva sveta, kao i brojne poznate ličnosti.
Park prijateljstva krije u sebi priču o spoljnoj politici Jugoslavije u doba Hladnog rata i toplim odnosima sa državama istočnog i zapadnog bloka, kao i onima koje su odabrale da u tom ratu ne učestvuju.

15.10.2021. u 11 časova
Pionirski park
Vodič: Jasmina Ćirić
Mesto okupljanja: kod fontane „Devojka sa krčagom“
Vreme trajanja obilaska: oko 2 sata
Nekada Dvorska bašta, a danas javni park, Pionirski park u sebi čuva priče o nekadašnjim dvorovima i izuzetnom zelenilu posađenom kako bi oplemenilo prostor oko ovih važnih i lepih zdanja.

16.10.2021. u 11 časova
Topčiderski park
Vodič: Kristina Đurasinović
Mesto okupljanja: kod platana ispred Konaka kneza Miloša
Vreme trajanja obilaska: oko 2 sata
Kroz priču, vođenje, interaktivne zadatke i igre iskusite Topčider na dublji i zabavniji način. Osmotrite i bolje upoznajte drveće, potočić, prirodu u gradu, priče iz naše magične prošlosti – napravite prostor da upoznate krajolik na potpuno novi način. Tura je pogodna i za decu, i za odrasle.

Program Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Izložba Zavoda „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“ zvanično će otvoriti celu manifestaciju 15. septembra od 14.00.

Na 15 panoa velikog formata predstavljen je istorijski razvoj jednog od najlepših beogradskih bulevara i istaknute su kulturne, istorijske, arhitektonske, urbanističke, estetske, memorijalne i druge vrednosti 12 proglašenih spomenika kulture koji se ovde nalaze.

Po hronološkom principu, od amama iz vremena kneza Miloša Obrenovića, kao jedinog preostalog segmenta njegovog nekadašnjeg dvora, do tzv. Dobrovićevog Generalštaba teško stradalog u bombardovanju 1999. godine, predstavljen je razvoj ne samo ulice već čitavog modernog Beograda.

Autorka izložbe je Ksenija Ćirić, istoričarka umetnosti. Zainteresovani će imati priliku da izložbu pogledaju svakog radnog dana u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 8.00 do 16.00, do kraja ove godine.

Zavod organizuje i šetnju Ulicom kneza Miloša sa stručnim saradnicama Zavoda, Bojanom Ibrajter Gazibarom i Ksenijom Ćirić, 17. septembra od 17.00. Mesto okupljanja za šetnju je kod „Osmatračnice sa Kajmakčalana“ u Pionirskom parku preko puta Narodne skupštine.

Šetnja prati temu izložbe, uz mogućnost neposrednog sagledavanja ukupnog graditeljskog fonda ovog prestižnog beogradskog bulevara, a pre svega 12 proglašenih spomenika kulture. Publika će čuti istorijat razvoja ulice, analizu njenih kulturnih, arhitektonskih, urbanističkih, memorijalnih i drugih vrednosti. Sećanja na različite periode i političke prilike i sa njima u vezi primenjene arhitektonske postulate i stilove, obezbediće razumevanje konteksta iz kojih su iznikla ova kulturna dobra.

Prijave na mejl adresu: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rs

Kako je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe za sve“, Zavod će se posebnim programom – radionicom za decu „Upoznaj Ulicu kneza Miloša“ obratiti najmlađoj publici.

Ukazivanjem na to da su upravo deca nastavljači očuvanja naše prestonice približiće se spomeničko nasleđe kroz predavanje i radionicu u okviru dugogodišnjeg projekta Zavoda „Nasleđe za decu“.

Mesto održavanja radionice je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u četvrtak 16, kao u i petak 17. septembra od 11.00.

Prijave na mejl adresu: ana.sibinovic@beogradskonasledje.rs

Ovom prilikom biće ponovljen i jedan popularan program Zavoda u saradnji sa sveštenstvom hrama – javno vođenje kroz prostor Svetosavskog platoa koji je utvrđen za kulturno dobro i u okviru njega obilazak Hrama Svetog Save, koji je po dimenzijama najveći pravoslavni hram na Balkanu, najveća srpska pravoslavna crkva i jedan od pet najmonumentalnijih pravoslavnih crkava u svetu.

Mesto okupljanja: ispred spomenika Svetog Save (između male crkve i Hrama Svetog Save). Vreme održavanja: petak, 24. septembar 2021. od 17.00, kao i 1. oktobar 2021. od 17.00; za slepe i slabovide: utorak, 1. oktobar 2021. od 14.00.

Prijave na mejl adresu: teodora.mardanovic@beogradskonasledje.rs.

dani evropske baštine

Dani evropske baštine – Obilasci Novog groblja

Novo groblje, kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, svojim rafinmanom i umetničkim dometima, ali i kao svedočanstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa, još 2004. godine zaslužilo je prestižno mesto među članicama Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE).

Organizovanjem tri vođena tematska obilaska Novog groblja koja su u prethodnih nekoliko godina izazvala najveće interesovanje, JKP „Pogrebne usluge“ će se i ove godine uključiti u manifestaciju Dani evropske baštine.

Nedelja, 19. septembar 2021. od 11.00
„Stvarali su perom i dušom / U svetu, brale, nema ljubavi“ (Priča o pesnicima i književnicima)

Nedelja, 26. septembar 2021. od 11.00
„Portreti srpskih diplomata i državnika“

Nedelja, 3. oktobar 2021. od 11.00
Velike ljubavi srpskih velikana

Trajanje obilazaka: 120 minuta
Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)
Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
Obilasci su besplatni.
Za dodatne informacije možete se obratiti na: info@beogradskagroblja.rs, ili na 011/2071-341 i 011/2071-342 (radnim danima od 7.00 do 15.00)

Dani evropske baštine na Beogradskoj tvrđavi

Raznovrsna dešavanja obuhvataju izložbe, koncerte, veče poezije za najmlađe, radionice, promocije, obilaske objekata Beogradske tvrđave, druženje sa vitezovima i princezama i obilazak Tašmajdanske pećine uz stručno vođenje beogradskog novinara i publiciste Zorana Nikolića i dr Vidoja Golubovića.

Izložbe u Galeriji Beogradske tvrđave, Stambol kapija, Gornji grad

Četvrtak, 9. septembar – utorak, 5. oktobar 2021.
Izložba Milice Stojšin
Četvrtak, 7. oktobar – utorak, 9. novembar 2021.
Izložba Miljane Radenković
Savsko šetalište, Kalemegdan
Četvrtak, 9. septembar – utorak, 9. oktobar 2021.
Izložba Austrijskog kulturnog foruma Beograd
Plato ispred paviljona Cvijeta Zuzorić, Kalemegdan
Subota, 25. septembar – 25. oktobar 2021.
Izložba „Stene – skrivene boje i oblici“

Muzički paviljon, Kalemegdan

Sreda, 15. septembar 2021. (12.30-14.00)
Koncert MŠ „Stanković“ i promocija Monografije Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan
Tradicionalna saradnja JP „Beogradska tvrđava“ i Muzičke škole „Stanković“ nastavlja se i ovog septembra koncertom u čast Dana evropske baštine. Istražujući nasleđe popularne kulture u višedecenijskoj umetnosti džeza, MŠ „Stanković“ predstavlja svoje najbolje učenike, koji će posetiocima ulepšati vreme provedeno na Kalemegdanu.

Pre početka koncerta, održaće se promocija monografije „Beogradska tvrđava i park Kalemegdan“ (publikacije na engleskom i turskom jeziku). Svi posetioci koji tom prilikom kupe neko od ovih izdanja, dobiće na poklon objedinjenu ulaznicu za obilazak pet objekata Beogradske tvrđave (Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin).

Subota, 25. septembar 2021. (12.00-13.00)
Koncert MŠ „Vučković“
Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ već decenijama formira mlade umetnike i ljubitelje muzike od njihovih prvih koraka u muzičkom zabavištu do srednjoškolske mature. U okviru Dana evropske baštine, sada već tradicionalno, đaci škole „Dr Vojislav Vučković“ poklanjaju svoj nastup publici na Kalemegdanu.
Mesto i vreme održavanja koncerta će biti definisano naknadno.

Subota, 25. septembar 2021.
Koncert u okviru Art Link festivala

Kula Nebojša

Četvrtak, 16. septembar 2021. (18.00-19.00)
Veče poezije najmlađeg autora najstarije izdavačke kuće, Koste Kosovca
Mladi pesnik Kosta Kosovac predstaviće svoju prvu zbirku pesama „Džemperi za kamenje“ koju je nedavno objavila Srpska književna zadruga. Njegove pesme donose višestruku svežinu u mlađu generaciju i produkciju savremenog pesništva.

Nedelja, 26. septembar 2021. (18.00-19.00)
Promocija novog izdanja Instituta Belko, instituta ѕa istraživanje i razvoj u humanističkim disciplinama
Autorka Slađana Belko predstaviće novu zbirku gradskih priča „Kredenac pun uzdaha“. Na promociji će biti uručena i nagrada Balkanski juvelir za 2021. godinu.

Otvoreni objekti na Beogradskoj tvrđavi

Utorak, 28. septembar 2021.
Besplatni obilazak objekata
Povodom Svetskog dana turizma (27. septembar), ulaz u četiri objekata na Beogradskoj tvrđavi biće besplatan u utorak. Od 11.00 do 19.00 posetioci će moći besplatno da posete Rimski bunar, Kulu Nebojša, Vojni bunker, Veliki barutni magacin.

Veliki barutni magacin

Nedelja, 26. septembar 2021. (11.00-11.45)
Stručno vođenje kroz lapidarijum
Publika će imati priliku da u društvu Veselinke Ninković, muzejskog savetnika, otkrije zanimljive pojedinosti o rimskim kamenim spomenicima, iz jedne od najstarijih kolekcija Narodnog muzeja u Beogradu, koji su kao deo stalne muzejske postavke izloženi u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu, na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Broj posetilaca je ograničen: ukupno 20
Obavezno je prijavljivanje na: radionice@narodnimuzej.rs

Nedelja, 26. septembar 2021. (12.00-14.00)
Dečija radionica „O rimskim bogovima i grčkim herojima“
Radionica za decu od 10 do 14 godina, u lapidarijumu Narodnog muzeja u Beogradu. U uvodnom delu radionice predviđeno je kratko vođenje kroz postavku rimskih kamenih spomenika, iz jedne od najstarijih Zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, izloženih u tajnovitom prostoru lapidarijuma. Tokom vođenja deca će biti upoznata sa vrstama izloženih predmeta, istorijskim podacima o rimskom Singidunumu i značenju natpisa na latinskom jeziku. Naučiće kako da prepoznaju žrtvenike posvećene rimskim bogovima, upoznaće se sa njihovim kultovima na našem tlu i predstavama grčkih heroja na jednom rimskom sarkofagu. U kreativnom delu radionice za decu je pripremljen kviz, čitanje i tumačenje natpisa i crtanje.

Broj učesnika je ograničen: ukupno 20
Obavezno je prijavljivanje na: radionice@narodnimuzej.rs

Stambol kapija

Subota, 18. septembar 2021. – besplatan ulaz
„Putovanje u srednji vek“
U Stambol kapiji, posetioci mogu da „otputuju u srednji vek“ na izložbi srednjovekovnih kostima koji su korišćeni u filmu „Ironclad“ i slikaju se sa rekvizitima iz daleke prošlosti. Izložba srednjovekovnih kostima može se pogledati od 11.00 do 19.00.

Subota, 18. septembar 2021. – besplatan ulaz
Radionica „Stare mape – putokaz ka prošlosti Beograda“
Mape Beograda, Evrope i sveta biće izložene u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji biće izložene i makete jedrenjaka iz tog perioda. Mape i jedrenjaci mogu se pogledati od 11.00 do 19.00.
Plato ispred kompleksa Sahat i Barokne kapije

Subota, 18. septembar 2021. (12.00-14.00)
Druženje sa vitezovima i princezama
Udruženje „Kalemegdanska bajka“ će prirediti „Druženje sa vitezovima i princezama“ na Gornjem gradu. Posetioci će na trenutak moći da osete duh prošlih vremena, zavire u srednji vek i da se fotografišu za uspomenu. Posetiocima će biti prezentovana odežda, oružje i oprema (šlemovi, mačevi, sekire, buzdovani, štitovi), kako princeza tako i vitezova srednjeg veka.

Utorak, 28. septembar 2021. (13.00-15.00)
Promocija istorijskog streličarstva
JP „Beogradska tvrđava“ i Udruženje za istorijsko streličarstvo „SIA ER streličarstvo“ održaće promociju i uputiti posetioce Beogradska tvrđave u osnove streličarstva.

Beogradska tvrđava na znakovnom jeziku

Utorak, 28. septembar 2021.
Besplatno korišćenje vodiča
Jedinstveni vodič za razgledanje Beogradske tvrđave dostupan je gluvim i nagluvim osobama. Zainteresovanima su na raspolaganju tablet računari sa jedinstvenom aplikacijom koja sadrži 22 audio-priče prevedene na srpski znakovni jezik (u video-formi), kao i uputstvo za korišćenje vodiča i osnovne informacije o projektu.
Tableti su dostupni u Stambol kapiji na Beogradskoj tvrđavi, od 11.00 do 19.00. Iznajmljivanje je besplatno, uz lični dokument.
Projekat „Tvrđava za sve” realizovala je Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) u partnerstvu sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda i u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava” i Istraživačko-razvojnim centrom Fakulteta organizacionih nauka. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tašmajdanska pećina

Subota, 18. septembar / nedelja, 19. septembar 2021.
Razgledanje „Od Panonskog mora do Starog groblja“
Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa geološkom i istorijskom vertikalom Tašmajdanske pećine. Beogradski novinar i publicista Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori nekoliko knjiga o Beogradu, predstaviće svoja izdanja koja za temu imaju istraživanja i tajne podzemnog Beograda i provesti zainteresovane posetioce kroz Tašmajdansku pećinu.

Četiri termina po danu: od 10.00, 11.30, 13.00 i 14.30.
Broj posetilaca je ograničen: ukupno 40
Rok za prijavu: do 12. septembra 2021.
Obavezno je prijavljivanje na: suvenirnica@jpbt.rs
Napomena: Prilikom prijave dostaviti puno ime i prezime i broj telefona. Posetioci koji dobiju povratnu informaciju da su na spisku za obilazak, treba da ponesu svoju baterijsku lampu prilikom obilaska Tašmajdanske pećine.

Dani evropske baštine u Zemunu

Manifestacija Dani evropske baštine 2021 biće organizovana i u Zemunu, a na programu su šetnje, izložbe, radionice, predavanja, promocije…

Manifestaciji koja zvanično počinje 15. septembra prethodila su dva programa: Razgledanje spomen-sobe dr Arčibalda Rajsa (3. septembar) i otvaranje multimedijalne izložbe „Napušteni prostori Zemuna“. Izložba će biti otvorena do 17. septembra (11.00-14.00, radnim danima) u Galeriji KZM (Kosovska 9) a može da se pogleda i van termina sa zakazivanjem na 063/218-797.

Izložba digitalne fotografije autorke Zorice Nikić „Industrijsko nasleđe Zemuna: perspektive i izazovi“ biće otvorena u UG „Stara kapetanija“ (15. septembar, 13.00 – 19. septembar 2021).

Ideja izložbe je industrijsko kulturno nasleđe i njegov potencijal. Izložbu čine dvadesetak crno-belih digitalnih fotografija, na kojima su prikazani objekti, fabrike koje su uglavnom napuštene, kroz jednu umetničku vizuru. U pitanju su fabrike na teritoriji Zemuna sa okolinom. Takođe, u okviru izložbe biće održana kreativna radionica na temu kulturnog nasleđa. Ne zaboravimo da ovakvi objekti, koje su uglavnom projektovali poznati arhitekti, imaju i istorijski i umetnički značaj.

Radno vreme Galerije je od 11.00 do 14.00 i od 17.00 do 20.00.

U Galeriji NAR u Njegoševoj 29, od 16. (19.00) do 28. septembra 2021, moći će da se pogledaju akvareli Vojislava Perovića.

Izložba „Trajanje“ obuhvata reprezentativni izbor akvarela i pastela iz bogatog opusa Vojislava Perovića, koji na najupečatljiviji način opisuju atmosferu Gardoša, starog urbanističkog jezgra Zemuna, kao stalne inspiracije za kreativna istraživanja Vojislava Perovića tokom poslednjih decenija njegovog života. Na njima su ovekovečeni prepoznatljivi simboli grada, a pre svega gradoška Kula, dominantna iz svih delova grada. Izrazito individualnog rukopisa i kolorita, ove poetične likovne impresije, građene sa osećajem za boju, lokalnu atmosferu, odslikavajući u punom intenzitetu duh mesta.

Radno vreme galerije: ponedeljak – petak od 17.00 do 20.00; subota – nedelja od 16.00 do 21.00.

U Galeriji Ikar (Štrosmajerova 3) svoje slike će predstaviti Marijana Oro od 23. septembra u 19.00.

Još jedna izložba u UG „Stara kapetanija“ biće otvorena 24. septembra u 19.00. Do 3. oktobra zainteresovani će moći da vide postavku autora Đorđa Aranđelovića „Po propasti Carstva srpskoga“.

Niz ilustracija sa istorijskom tematikom prikazuju najznačajnije ličnosti srpskog srednjeg veka od uspostavljanja Srpskog carstva u XIV veku, sve do i nakon propasti elemenata srpske državnosti krajem XV i u prvoj polovini XVI veka. Svaka ilustracija prikazuje po jednu istorijsku ličnost i značajan događaj koji se vezuje za nju i njeno vreme, sa posebnim osvrtom na njihovu kulturnu, državničku i vojnu dimenziju.

U okviru manifestacije Dani evropske baštine od 30. septembra (19.00) do 30. oktobra u Galeriji NAR Vera Vitorović je pripremila izložbu „Pozdrav iz Zemuna“.

Izložba umetničkih radova u formi suvenira na popularan način afirmisaće Zemun, najatraktivnije zemunske arhitektonske objekte, delove grada kao i detalje arhitektonske plastike, pitoresknost ulica i dunavske obale. U toku trajanja izložbe biće organizovana prigodna dešavanja – kamerni koncerti, jednodnevne kreativne radionice, a biće promovisan kalendar za 2022. godinu sa 12. reprodukcija radova Vojislava Perovića sa zemunskim motivima – prigodno za svaki mesec.

U Galeriji u Kosovskoj 9, 30. septembra od 13.00 do 16.00, Turističko društvo Zemun prirediće izložbu reprodukcija starih razglednica sa temom Dunava.

Izložba slika Irine Černjevski Šantrić biće otvorena 7. oktobra u 19.00, u Galeriji Ikar, dok će izložba Dragana Rumenčića Rume „Zemun – Nasleđe za sve“ biti otvorena 21. oktobra u 18.00, u Kosovskoj 9.

Razgledanje Zemuna

Razgledanje – Od zemunice do gradske kuće – zemunski lagumi i Karamatina kuća
Organizator: Turističko društvo „Zemun“
Termin: subota, 18. septembar 2021. godine, od 10.00 do 12.00
Polazak u 10.00 ispred Madlenijanuma
Prijave za razgledanje: 011/2611-008 i 064/2505-934

Poseta spomen-sobi dr Arčibalda Rajsa
Organizator: Kriminalističko-policijski univerzitet
Termini:
četvrtak, 23. septembar 2021. od 10.00, grupa od deset posetilaca
petak, 24. septembar 2021. od 10.00, grupa od deset posetilaca
Mesto održavanja: Kriminalističko-policijski univerzitet, Cara Dušana 196
Obavezno je prijavljivanje sa brojem ličnog dokumenta na imejl prijava.deb@kpu.edu.rs do 20. septembra 2021. Posetioci treba da ponesu važeći lični dokument. Prilikom obilaska neophodno je poštovanje svih epidemioloških mera.
Vodiči: dr Renata Samardžić, istoričar umetnosti i naučni saradnik, i Ivana Gajić, istoričar

Razgledanje: Nasleđe Zemuna i Dan svetskog turizma
Organizator: Turističko društvo „Zemun“
Termin: ponedeljak 27. septembar 2021, od 17.00 do 19.00
Polazak u 17.00, ispred Opštine Zemun
Prijave za razgledanje: 011/2611-008 i 064/2505-934

Razgledanje: Dunavskom promenadom kroz Zemun
Organizator: Turističko društvo „Zemun“
Učešće: Koncert Zemunskog kamernog orkestra na otvorenom „Muzički spust Dunavom“
Termin: petak, 1. oktobar 2021, od 16.00 do 19.00
Mesto okupljanja: Dunavski kej – Hotel Jugoslavija

Kružna tura: Plovidba Dunavom od Zemuna do Vinče i povratak autobusom
Organizator: Turističko društvo „Zemun“
Termin: nedelja, 3. oktobar 2021, od 9.00 do 17.00
Prijave na 011/2611-008 i 064/2505-934

Izdvojili smo samo neke od predloga.

Preuzmite ceo Program Dani evropske baštine 2021.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novosadski oktoberfest

Šesti “Novosadski Oktoberfest” 24. i 25. septembra u Novom Sadu!

sljivovica na uneskovoj listi

Nominacija šljivovice za Uneskovu listu čekaće na odluku do kraja 2022. godine