in

Konkurs Nedelja stvaralaca evropske baštine

stvaraoci evropske bastine

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao nacionalni koordinator programa Dani evropske baštine i Sekcija muzejskih pedagoga pri Muzejskom društvu Srbije sprovode na nacionalnom nivou konkurs pod nazivom Nedelja stvaralaca evropske baštine (European Heritage Makers Week). Konkurs se sprovodi u okviru Dana evropske baštine, kao jedna od ključnih inicijativa u okviru ovog programa Saveta Evropske i Evropske komisije. Konkurs ima za cilj promociju i popularizaciju baštine među učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i učvršćivanje saradnje kulturnog i edukativnog resora.

Na konkurs se mogu javiti mlade osobe između 12 i 18 godina koje su zainteresovane za istraživanje baštine. Od učesnika se traži da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to postave fotografiju koja predstavlja njihovu priču. Tokom ovog perioda, deca i mladi se stimulišu da aktivno istražuju svoju okolinu, da upoznaju kulturnu baštinu oko sebe, otkrivaju svoje poreklo i shvataju povezanost sa baštinom na evropskim nivou.

U pričama mogu da opisuju i materijalno i nematerijalno nasleđe. Radovi moraju da sadrže jednu digitalnu sliku ili link za video, ime pripovedača i godine starosti i kratak tekst koji opisuje priču (može da bude napisan na maternjem ili engleskom jeziku). Dakle, učesnici iz Srbije treba da opišu neki element nasleđa iz Srbije, ali da pri opisivanju obrate pažnju i naglase povezanost odabrane teme sa evropskim nasleđem. Sve što treba da urade je da, nakon što izaberu temu i stvore rad, zamole svog roditelja ili zakonskog staratelja da pošalje priču na elektronsku adresu pedagoskanmk@gmail.com pod naznakom „Evropska baština“.

Svaka zemlja učesnica će izabrati do 5 priča koje su se posebno istakle i koje će biti poslate Evropskom panelu. Evropski panel će potom izabrati 10 najinspirativnijih priča među onima koje su podnesene, kao priče koje treba posebno istaći, a pripovedači će biti pozvani da posete Strazbur.

Rok za slanje radova je 10. maj 2019. godine, nakon čega će uslediti prezentacija prispelih radova, od kojih će pet najinteresantnijih radova biti plasirano na evropsko takmičenje.

Preuzmite pravila učešća na konkursu Nedelja stvaralaca evropske baštine

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

praznik-mimoze-2019

U poseti festivalu Praznik mimoze u Herceg Novom

bitka nacija smederevo

Bitka nacija – Vitezovi se vraćaju u Smederevo