in

Jedanaesta sezona koncerata „Džez za Dž“ počinje u Domu omladine

Džez za Dž

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “Džez za DŽ”.

Jednom nedeljno, od 9. do 30. septembra 2023. u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „DŽEZ ZA DŽ“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

U susret 39. Beogradskom džez festivalu, koji će od 24. do 29. oktobra tradicionalno ugostiti domaće i strane muzičare koji pomeraju granice džeza, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri odlična džez koncerta kao svojevrsno zagrevanje za najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival!

Ovogodišnji ciklus koncerata „Džez za DŽ“ 9. septembra u 13 časova otvoriće trio Uroša Spasojevića, basiste i kompozitora iz Valjeva. Spasojević, koji je na ovim prostorima jedan od pionira autorskih muzičkih projekata u kojima bas gitara zauzima centralno, premijerno pred beogradskom publikom će izvesti muziku sa albuma „Ballads“, čije objavljivanje je planirano za početak naredne godine. U njegovom triju su i predvodnik nove srpske džez scene, izvanredni trubač Ivan Radivojević, kao i najperspektivniji domaći mladi bubnjar Petar Ružičić, koji odskora uživa i svetsku reputaciju.

Subota, 16. septembar rezervisana je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet darovitog Nikole Šaškovića, učenika trećeg razreda džez klavira. Kvartet, koji je okupio specijalno za ovogodišnji program „Džez za DŽ“, odsviraće repertoar sačinjen od poznatih i manje poznatih bibap standarda, kao i numera u latin ritmovima.

Program 23. septembra posvećen je studenatima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je bend „Into the Rabbit Hole“, predvođen talentovanim trombonistom Kostom Vukašinovićem, koji je i aktivni član duvačke sekcije Big benda Radio-televizije Srbije.

Završnica jedanaestog koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 30. septembra, biće prilika da publika čuje odličan džez projekat iz Užica, Seansa Jazz Trio koji predvodi pijanista Željko Stojanović, a na repertoaru će biti autorske kompozicije i nekoliko džez standarda.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine.

Ulaz je slobodan.

Izvor: domomladine.org


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dani evropske bastine

Dani evropske baštine 2023: Živo nasleđe

bitef 2023

Počela prodaja ulaznica za Bitef 2023