in

Dani Bača – vremeplov u srednji vek

backa tvrdjava bac dani evropske bastine 2019

U organizaciji Udruženja HBO Color Media Events, Color Media Communications, Opštine Bač i Turističke organizacije Opštine Bač, 20. i 21. septembra obeleženi su Dani evropske baštine – Dani Bača.

Kao gosti organizatora prenosimo utiske nakon posete ovom prelepom vojvođanskom gradiću.

Bač, drevni grad koji je dao ime celom okrugu, danas je usnula varošica u kojoj se na svakom koraku mogu videti ostaci bogate i uzbudljive prošlosti. Kao da prostor i vreme ovde nemaju nikakvo značenje, koračate po tlu kojim su u prošlosti hodali Rimljani, Varvari, Turci…

Najdivnije malo mesto, kako posetioci nazivaju Bač, miran je i tih gradić, poput većine vojvođanskih mesta. Ovog vikenda je oživeo i raširenih ruku dočekao svoje goste.

dani-baca-backa-tvrdjava
Bačka tvrđava

Veliki broj sadržaja koji su organizatori pripremili u okviru Dana evropske baštine, podeljen je u tri dana: u petak je program održan na gradskom trgu, u Kulturnom centru i u Franjevačkom samostanu, u subotu na Bačkoj tvrđavi, dok je nedelja bila rezervisana za sportske sadržaje na fudbalskom stadionu i u sportskoj hali.

Najatraktivniji deo programa, koji smo imali priliku da vidimo, bio je upravo u subotu kada je u prisustvu zvanica, prijatelja grada i meštana svečano otvorena manifestacija Dani evropske baštine – Dani Bača koja se u kontinuitetu održava od 2002. godine.

dani-baca-defile
Defile učesnika manifestacije Dani evropske baštine – Dani Bača

Program je tog dana započet defileom od centra grada do tvrđave što je posebno živopisno, jer defile predvode najmlađi članovi kulturno umetničkih društava, obučeni u svoje nošnje. Kolona puna mladosti, smeha i pesme, najbolje može biti opisana kao prikaz bogatstva različitosti kultura Vojvodine i Srbije. Prolaskom kroz gradsku kapiju „Šiljak“, naziru se zidine gradske tvrđave, mesta gde se održava program manifestacije.

dani-baca-ucesnici
Kulturno umetničko društvo iz Bačke Palanke – učesnici manifestacije Dani Bača

Tvrđava u Baču je najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje na području Vojvodine i prva je tvrđava koju putnici Dunavom ugledaju kada uđu u Srbiju. Okupana septembarskim suncem, kao da dodatno želi da istakne svoju vrednost, ovog subotnjeg dana ima odsjaj starog zlata.

Nastanak dela tvrđave, vezuje se za 14. vek, kada je kralj Karlo Anžujski ojačavao granice kraljevstva. Ovo je vreme uspona cara Dušana i međusobnih srpsko-ugarskih ratnih sukoba. Dograđivanje i ojačavanje tvrđave trajalo je nepuna dva veka. Kada je zaokružen odbrambeni sistem, tvrđava je svojim izgledom dominirala bačkom ravnicom.

Nakon bitke na Mohaču, 1526. godine, Bač je prvi put pao u turske ruke, kada je vojsku predvodio sultan Sulejman Veličanstveni. Jovan Nenad je povratio Bač 1527. godine, ali su Turci ponovo zaposeli tvrđavu dve godine kasnije. Nakon miniranja 1704. godine, tvrđava je napuštena. Ipak, dugo potom privlačila je pažnju tragača za blagom. Puna dva veka sa tvrđave je raznošena opeka i kamen. Konačno, 1948. godine tvrđava u Baču dobija status spomenika kulture.

Prvog dana obeležavanja Dana evropske baštine prezentovan je i nominacioni dosije za Uneskovu listu, te se očekuje da će se Bačka tvrđava do leta 2021. naći na listi svetske baštine.

Možda je upravo prostor tvrđave zaslužan što najposećenija manifestacija u Baču traje neprekidno 17 godina. Nemoguće je ostati ravnodušan na prostor i energiju pod tim zidinama!

Program manifestacije na tvrđavi, počeo je uz intoniranje himne Srbije, a zatim i Ode radosti, zvanične himne Evrope. Posetioci su mogli da biraju da li će uživati u muzičko zabavnom programu, dečjem etno saboru ili bogatom pratećem programu koji je bio u skladu sa ovogodišnjom temom Dana evropske baštine – „Umetnost i zabava-nasleđe u fokusu“. Besplatno se moglo učestvovati u viteškim radionicama streličarstva, vajarstva ili oslikavanja štitova. Besplatno su se mogle probati i poslastice vrednih meštanki Bača, učesnica etno pijace.

dani-baca-kaligrafija
Danica Veselinović – akademski slikar i zaljubljenik u kaligrafiju

Posetioci nisu propuštali priliku ni da se uskim stepenicama popnu do samog vrha kule odakle se pruža predivan pogled na ravnicu i grad. Bač je posebno atraktivan za ljubitelje prirode i zdravog aktivnog života, jer ovuda prolazi evropska biciklistička ruta EuroVelo.

Pored tvrđave, turističke atrakcije Bača su i Franjevački samostan i tursko kupatilo koji se nalaze u centru grada, manastir Bođani, udaljen 15 km zapadno od Bača, kao i brojni sakralni objekti.

Franjevački samostan smo u nedostatku vremena, obišli, na žalost, u brzini. Samostan je krajem juna ove godine svečano otvoren nakon restauracije, zahvaljujući donaciji Evropske Unije i sredstava Ministarstva kulture Srbije.

dani-baca-franjevacki-samostan
Franjevački samostan u Baču

Crkva koja je osnov priče o franjevačkom samostanu je iz 12. veka. To je crkva koja je „živa“ od samog svog osnivanja što je izuzetno retko. Crkvu su podigli kanonici Svetog groba jerusalimskog, a u 14. veku su je preuzeli franjevci. Posle osvajačkih pohoda Sulejmana Veličanstvenog, crkva je pretvorena u džamiju i taj period od 150 godina je svakako ostavio tragove koji su i danas vidljivi. Kada su se Turci povukli, tada dolaze Franjevci. Oni su sa sobom doneli relikviju koja se i danas čuva u samostanu – to je ikona radosne gospe koja se može videti tokom obilaska. Posebnu pažnju posetilaca privlače samostanska trpezarija, bogata etnološka zbirka, zbirka crkvenih predmeta i arheološki eksponati koji su pronađeni na prostoru samostana.

Bač je pravi izbor za posete tokom vikenda – udaljen je oko 60km udaljen od Novog Sada, 140km od Beograda i oko 120km od Subotice.

Ukoliko Vam je za posetu Baču potreban povod, neka to kao nama, bude neka od manifestacija. Pored Dana evropske baštine, u Baču se održavaju:

– Bačka kulenijada i kobasicijada,

– Sportski dani (Triatlon i CikloBač) i

– manifestacija Bački kotlić.

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dani-baca-2019

Dani Evropske baštine – Dani Bača od 20. septembra

danica veselinovic kaligrafija

Sa naših manifestacija: Kaligrafija – reči satkane od prošlosti