in

Dan tradicije – prvi put u Srbiji

dan tradicije

Na predlog Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd, pokrenuta je manifestacija Dan tradicije u okviru nacionalnog praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dan tradicije je pokrenut sa ciljem da bude festival narodne baštine, kulture i tradicije.

Čitav srpski rod u otadžbini i rasejanju pozvan je da tog dana bude odeven u narodne nošnje (seoske ili gradske) ili da na sebi istakne jedan njen deo (pojas, jelek, cvet u kosi, pletenicu, opanke, vezenu košulju, frulu za pojasom…), kao izraz jedinstva i za slavu ponosnih predaka.

Dan tradicije će obeležiti i parade na centralnim ulicama gradova i sela, sabori i koncerti tradicionalne narodne igre i pesme, svirača starih instrumenata i orkestara, kao i sajmovi starih zanata i nacionalne kuhinje (sarači, opančari, tkalje i prelje, vunovlačari, grnčari, kujundžije, bombondžije, vrtivagani…). U planu je da u program bude uključen i prikaz društvenog života kroz vekove (paganski običaji, dodolske igre, koledarske igre, mobe i prateće pesme i igre, narodni običaji i verovanja).

Na nacionalni praznik, 15. septembra, prvi čas u vrtićima, školama i fakultetima biće namenjen podizanju svesti o nacionalnoj pripadnosti i posvećen našim velikanima od davnina do danas, bilo da su Srbi ili pripadnici drugih naroda i narodnosti koji u Srbiji zajedno vekovima žive.

Organizatori pozivaju sve institucije, udruženja, obrazovne ustanove, crkvene opštine, klubove i pojedince da se priključe i u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos realizaciji manifestacije Dan tradicije.

Popunjavanjem prijave svako može postati deo manifestacije koja treba da se pokrene i raste širom planete gde god nas ima.

Centralna proslava će se održati u Beogradu, 15. septembra u 12:00 časova na Trgu Republike.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dzez za dz

Deveta sezona koncerata „Džez za Dž“ počinje u Domu omladine

Maglič Fest Kraljevo

Održan je 4. Maglič Fest