in

Dan tradicije i nagradni konkurs „Srbija, doživi!“

dan tradicije

Treća po redu manifestacija „Dan tradicije“ održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2023, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije, GO Stari Grad, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

Centralni deo manifestacije održaće se od 11 do 14 časova u Beogradu, u centru grada – Knez Mihailovoj ulici, uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i muzičko-scenski program na Trgu republike, u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. U popodnevnim časovima program će se nastaviti u drugom delu grada – na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku. Manifestacija će biti realizovana i na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, za decu i mlade od 7 do 14 godina iz Srbije organizuje se nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!“. Najbolji mladi autori biće nagrađeni putovanjem u neko od prelepih mesta u Srbiji, porodičnim ručkom u jednom od najlepših beogradskih restorana sa nacionalnom kuhinjom, vožnjom beogradskim otvorenim turističkim autobusom i drugim vrednim nagradama. Uručenje nagrada održaće se na velikoj bini na Trgu republike u okviru centralnog programa u Beogradu.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle  radove ocenjivaće stručni žiri.

– Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Fotografije likovnih radova treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs
– Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Literarne radove treba poslati na mejl literarni.konkurs@dantradicije.rs
– Video klipovi, u trajanju do tri minuta, treba poslati putem Wetransfera na mejl video.konkurs@dantradicije.rs

Uz likovni, literarni ili video rad neophodno je poslati sledeće podatke:

  • ime i prezime učesnika konkursa,
  • uzrast,
  • grad/selo/mesto u kojem učesnik živi,
  • koliko članova broji uža porodica,
  • e-mail
  • kontakt telefon

Konkurs je otvoren do 10. septembra 2023. godine.

Program Dan tradicije

Centralni deo manifestacije održaće centru Beograda uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati dečji horovi, pevači i folklorni ansambli. Defile učesnika kreće u 11.30 sa kraja Knez Mihailove ulice (kod Kalemegdana) i završava se na Trgu republike, gde od 12 časova počinje svečani koncert.

U popodnevnim časovima program će se nastaviti u drugom delu grada – na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku. Manifestacija će biti realizovana i na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs

U susret manifestaciji, u Dečjem kulturnom centru Beograd održavaju se besplatne radionice veza i grafike sa temom srednjovekovnog srpskog ornamenta koju vode Mirjana Filipović Kuruzović i Aleksandar Kuruzović, kao i radionice digitalne umetnosti – Minecraft na pirotski način SERB-CRAFT. Učesnici ove digitalne radionice su pod vođstvom dr istorije umetnosti Ive Subotić Krasojević i uz podršku organizacije SERB-CRAFT, uspeli da koristeći popularnu igricu Minecraft re-kreiraju ornamente sa pirotskih ćilima, koji predstavljaju važan deo naše kulturne baštine. To je zanimljiv način da se kroz igru i savremenu tehnologiju, koja je deci bliska, nauči i oživi važan segment  naše tradicije i kulturne baštine.

O manifestaciji Dan tradicije

Na predlog Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd, 2021. godine je pokrenuta manifestacija Dan tradicije, sa ciljem da bude festival narodne baštine, kulture i tradicije.

Čitav srpski rod u otadžbini i rasejanju pozvan je da tog dana bude odeven u narodne nošnje (seoske ili gradske) ili da na sebi istakne jedan njen deo (pojas, jelek, cvet u kosi, pletenicu, opanke, vezenu košulju, frulu za pojasom…), kao izraz jedinstva i za slavu ponosnih predaka.

Dan tradicije su obeležile parade na centralnim ulicama gradova i sela, sabori i koncerti tradicionalne narodne igre i pesme, svirača starih instrumenata i orkestara, kao i sajmovi starih zanata i nacionalne kuhinje (sarači, opančari, tkalje i prelje, vunovlačari, grnčari, kujundžije, bombondžije, vrtivagani…).

U planu je da u program bude uključen i prikaz društvenog života kroz vekove (paganski običaji, dodolske igre, koledarske igre, mobe i prateće pesme i igre, narodni običaji i verovanja).

Na nacionalni praznik, 15. septembra, prvi čas u vrtićima, školama i fakultetima biće namenjen podizanju svesti o nacionalnoj pripadnosti i posvećen našim velikanima od davnina do danas, bilo da su Srbi ili pripadnici drugih naroda i narodnosti koji u Srbiji zajedno vekovima žive.

Organizatori pozivaju sve institucije, udruženja, obrazovne ustanove, crkvene opštine, klubove i pojedince da se priključe i u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos realizaciji manifestacije Dan tradicije.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

evropska noć istraživača

Četrnaesta Evropska noć istraživača – 29. i 30. septembra u 24 grada u Srbiji

dani evropske bastine

Dani evropske baštine 2023: Živo nasleđe