in

Dan tradicije i nagradni konkurs „Srbija, doživi!“

dan tradicije

Druga po redu manifestacija „Dan tradicije“ održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2022, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, GO Stari Grad i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

Centralni deo manifestacije održaće se u Beogradu, uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i centralni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. Na isti način manifestacija će biti realizovana na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, biće organizovan nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!“ za decu i mlade od 5 do 14 godina iz Srbije.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle radove ocenjivaće stručni žiri. Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Video klipovi, u trajanju do tri minuta, treba poslati putem Wetransfera. Fotografije likovnih radova treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs, literarne radove na literarni.konkurs@dantradicije.rs i video-klipove na video.konkurs@dantradicije.rs, uz sledeće podatke: ime i prezime učesnika konkursa, uzrast, grad/selo/mesto u kojem učesnik živi, koliko članova broji uža porodica, e-mail i kontakt telefon.

Konkurs je otvoren do 10. septembra 2022. godine. Uručenje nagrada deci i mladima održaće se na velikoj bini na Trgu republike u okviru centralnog programa manifestacije Dan tradicije.

O manifestaciji Dan tradicije

Na predlog Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd, 2021. godine je pokrenuta manifestacija Dan tradicije, sa ciljem da bude festival narodne baštine, kulture i tradicije.

Čitav srpski rod u otadžbini i rasejanju pozvan je da tog dana bude odeven u narodne nošnje (seoske ili gradske) ili da na sebi istakne jedan njen deo (pojas, jelek, cvet u kosi, pletenicu, opanke, vezenu košulju, frulu za pojasom…), kao izraz jedinstva i za slavu ponosnih predaka.

Dan tradicije su obeležile parade na centralnim ulicama gradova i sela, sabori i koncerti tradicionalne narodne igre i pesme, svirača starih instrumenata i orkestara, kao i sajmovi starih zanata i nacionalne kuhinje (sarači, opančari, tkalje i prelje, vunovlačari, grnčari, kujundžije, bombondžije, vrtivagani…).

U planu je da u program bude uključen i prikaz društvenog života kroz vekove (paganski običaji, dodolske igre, koledarske igre, mobe i prateće pesme i igre, narodni običaji i verovanja).

Na nacionalni praznik, 15. septembra, prvi čas u vrtićima, školama i fakultetima biće namenjen podizanju svesti o nacionalnoj pripadnosti i posvećen našim velikanima od davnina do danas, bilo da su Srbi ili pripadnici drugih naroda i narodnosti koji u Srbiji zajedno vekovima žive.

Organizatori pozivaju sve institucije, udruženja, obrazovne ustanove, crkvene opštine, klubove i pojedince da se priključe i u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos realizaciji manifestacije Dan tradicije.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Zeleni bioskop slobodna zona

Slobodna zona ozelenela Evropsku prestonicu kulture!

kaleidoskop kulture

Počinje Kaleidoskop kulture