in

Dan tradicije i nagradni konkurs „Srbija, doživi!“

dan tradicije

Druga po redu manifestacija „Dan tradicije“ održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra 2022, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd, GO Stari Grad i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

Centralni deo manifestacije održaće se u Beogradu, uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i centralni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli. Na isti način manifestacija će biti realizovana na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, biće organizovan nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!“ za decu i mlade od 5 do 14 godina iz Srbije.

Ideja organizacije konkursa je podsticanje mladih da kroz umetničke medije – sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip, dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Tradicija, kao inspiracija za umetničko stvaralaštvo, je polazna tačka konkursa koji želi da podstakne komunikaciju predaka i potomaka kroz literarne, likovne i multimedijalne radove. Odevni simboli, narodna nošnja, viteško nasleđe, istorijski događaji, jubileji, običaji, narodno stvaralaštvo, pesma, igra, nacionalna kuhinja i stari zanati treba da budu inspiracija učesnicima konkursa.

Svaki učesnik može poslati po jedan rad, a pristigle radove ocenjivaće stručni žiri. Likovni radovi mogu biti u formi crteža, slike, ilustracije i kolaža (dimenzija do 50h70 cm), a sve likovne tehnike su dozvoljene. Literarni radovi treba da budu napisani u Word dokumentu. Video klipovi, u trajanju do tri minuta, treba poslati putem Wetransfera. Fotografije likovnih radova treba poslati na mejl likovni.konkurs@dantradicije.rs, literarne radove na literarni.konkurs@dantradicije.rs i video-klipove na video.konkurs@dantradicije.rs, uz sledeće podatke: ime i prezime učesnika konkursa, uzrast, grad/selo/mesto u kojem učesnik živi, koliko članova broji uža porodica, e-mail i kontakt telefon.

Konkurs je otvoren do 10. septembra 2022. godine. Uručenje nagrada deci i mladima održaće se na velikoj bini na Trgu republike u okviru centralnog programa manifestacije Dan tradicije.

O manifestaciji Dan tradicije

Na predlog Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd, 2021. godine je pokrenuta manifestacija Dan tradicije, sa ciljem da bude festival narodne baštine, kulture i tradicije.

Čitav srpski rod u otadžbini i rasejanju pozvan je da tog dana bude odeven u narodne nošnje (seoske ili gradske) ili da na sebi istakne jedan njen deo (pojas, jelek, cvet u kosi, pletenicu, opanke, vezenu košulju, frulu za pojasom…), kao izraz jedinstva i za slavu ponosnih predaka.

Dan tradicije su obeležile parade na centralnim ulicama gradova i sela, sabori i koncerti tradicionalne narodne igre i pesme, svirača starih instrumenata i orkestara, kao i sajmovi starih zanata i nacionalne kuhinje (sarači, opančari, tkalje i prelje, vunovlačari, grnčari, kujundžije, bombondžije, vrtivagani…).

U planu je da u program bude uključen i prikaz društvenog života kroz vekove (paganski običaji, dodolske igre, koledarske igre, mobe i prateće pesme i igre, narodni običaji i verovanja).

Na nacionalni praznik, 15. septembra, prvi čas u vrtićima, školama i fakultetima biće namenjen podizanju svesti o nacionalnoj pripadnosti i posvećen našim velikanima od davnina do danas, bilo da su Srbi ili pripadnici drugih naroda i narodnosti koji u Srbiji zajedno vekovima žive.

Organizatori pozivaju sve institucije, udruženja, obrazovne ustanove, crkvene opštine, klubove i pojedince da se priključe i u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos realizaciji manifestacije Dan tradicije.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Zeleni bioskop slobodna zona

Slobodna zona ozelenela Evropsku prestonicu kulture!

kaleidoskop kulture

Počinje Kaleidoskop kulture