in

Dani ludaje u Kikindi

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Dani ludaje

Gde se održava: u Kikindi

Kada se održava: u septembru ili oktobru

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite Vojvodinu, uživanje natenane, vojvođanske gurmanluke…

dani ludaje u kikindi
Fotografija: eventsinserbia.com

Informacije

Dani ludaje se organizuju od 1985. godine u Kikindi, gradu koji slavi bundevu, tikvu, misiraču, dulek, odnosno ludaju kako ovde nazivaju ovu povrtlarsku kulturu. U davnoj prošlosti da bi opisali kako je Kikinda ravna, ljudi su govorili: „Popneš se na ludaju i vidiš celu Kekendu i još po Banata“. Šaljivdžije kažu kako je naziv ludaja dat zbog semena bundeve, jer ona tako deluje kada se mnogo pojede. Ipak, tako nešto nije zvanično potvrđeno.

Ludaja je u centru ove manifestacije pa se organizuju: igre sa ludajom, izložba likovnih radova „Plodovi jeseni“, kreativne radionice i sportska takmičenja. Najlepši deo četvorodnevnog programa manifestacije je u petak popodne, kada gradom prolazi povrka dece, svi do jednog maskirani u plodove jeseni. Obeležje manifestacije je i banatski fruštuk kojim se časte svi gosti Kikinde, a čine ga specijaliteti vojvođanske i mađarkse kuhinje. U ponudi vrednih domaćica na prodajnim štandovima postavljenim duž šetaličke zone nalaze se i slana i slatka jela od bundeve.

Vrhunac manifestacije je takmičenje za najveću/najtežu bundevu i najdužu tikvu. Bundeve danas na takmičenje stižu iz svih krajeva Srbije, a i gostiju na manifestaciji je iz godine u godinu sve više, mahom iz susedne Rumunije. Najveća bundeva na Danima ludaje težila je čak pola tone, odnosno tačno 507 kilograma. Tikva koja do sada drži rekord je sa takmičenja iz 2017. godine sa dužinom od 294,50 centimetara.

dani ludaje kikinda
Fotografija: eventsinserbia.com

Da li ste znali?

Svake godine, najteže i najduže pobedničke ludaje ostaju u vlasništvu Grada Kikinde kako bi semena bila podeljena svima koji žele da se oprobaju u uzgajanju. Semena se upućuju na tretiranje u Institut “Bački Petrovac” i u martu mesecu zametci se dele zainteresovanima da usavrše svoje veštine uzgajanja. Uz seme dobijaju i kratko uputstvo. Setva počinje u aprilu, na jednoj biljci se ostavlja jedan plod koji je neophodno pažljivo premeštati.

Pogledajte kako je izgledao program Dana ludaje 2019.

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Dani otvorenih dvorišta

preporuka za manifestacije

Cvetanje Tise – Kada Tisa cveta