in

Sajam Dunava u Golupcu: letnja manifestacija koja se ne propušta

Sajam Dunava Golubac

Poslednjeg vikenda u julu u Golupcu se već tradicionalno, održava Sajam Dunava, nezaobilazna i jedna od najlepših letnjih manifestacija pored reke. Ne propuštamo je ni ove godine!

U gradskom parku se tada otvara Etno dvorište, pijaca autentičnih rukotvorina i domaćih proizvoda. U Zmajevom selu se organizuju zanimljivi programi za najmlađe, radionica cirkuskih veština, sportske aktivnosti i predstave.

sajam dunava etno dvoriste
Etno dvorište u gradskom parku u Golupcu, Sajam Dunava 2023.

Održavaju se sportska takmičenja u jedrenju, pecanju i odbojci na pesku. U tvrđavi Golubački grad je srednjovekovno selo čiji sadržaji vraćaju u prošlost poput vremeplova.

Sadržaji su osmišljeni za sve generacije i različita interesovanja.

Na Dunavu je prelepo! Ove godine se posebno radujemo Golubačkom kotliću, manifestaciji koja se održava 57. put, a koja je zbog lošeg vremena prošle godine bila odgođena i održana drugog datuma.

Golubački kotlić se organizuje na keju i jedno je od najstarijih i najmasovnijih takmičenja u pripremanju riblje čorbe u Srbiji. Dok jedni spremaju čorbu, drugi se kupaju i uživaju.

Sve je u Golupcu u znaku Dunava

Ovde se održava i takmičenje u pecanju na plovak u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Na radost organizatora ove godine je više takmičara u juniorskoj kategoriji što uliva nadu da je ljubav ka pecanju na Dunavu preneta na nove generacije.

Imali smo priliku da razgovaramo sa jednim od sudija u takmičenju u pecanju na plovak. Dragan Gaga Cvetković, strastveni je pecaroš, alas i zaljubljenik u Dunav.

„Ove godine je na takmičenju slabiji ulov ribe nego prošle, ali je mnogo više dece i omladine što je napredak.“ – započinje priču Dragan. Iskoristili smo priliku da ga kao starog znalca pitamo da li ulov zavisi od sreće ili iskustva. „Potrebna je prvo dobra oprema, ali znanje je presudno. Deo uspeha se može pripisati sreći, ali preovladava iskustvo, pa oprema i upornost.“ – daje nam odgovor.

Dok razgovaramo, sa setom se seća svog učešća na Juniorskom prvenstvu Jugoslavije održanom 1981. godine u Donjem Milanovcu, kada je osvojio drugo mesto u kategoriji omladinaca.

sajam dunava pecanje na plovak
Slika 1 – Pecanje na plovak, Slika 2 – Dragan (desno) sa kolegom Zoranom

Kada sudija svira kraj završava se sa pecanjem i pristupa se ocenjivanju. Riba se meri, rezultati se upisuju u Dnevnik takmičenja. Prvo mesto na takmičenju u seniorskoj grupi je osvojio Branislav Stevanović sa 575 grama upecane ribe. Prvo mesto na takmičenju u juniorskoj grupi je osvojio Veljko Trujić sa 249 grama upecane ribe. Čini se da godine i iskustvo ipak imaju značajniju ulogu u pecanju.

Golubac – idealan za odmor

Atmosfera uz obalu je opuštajuća. Igra se odbojka na pesku, kupa se i sunča… Golubac je pun turista sa svih meridijana. Vrlo često koriste turistički vozić i turistički brodić da se upoznaju sa okolinom.

turisticki vozic golubac
Turistički vozić na kratkoj pauzi

Oko smeštaja u Golupcu ne treba brinuti. U samom centru se nalazi hotel Golubački grad, a apartmanskog smeštaja ima na svakom koraku. Jedne godine smo boravili u apartmanu sa pogledom na Dunav, na pola puta između Golupca i najvećeg vikend naselja u Srbiji, Vinci. Drugi put smo bili u autentičnoj kući od blata sa divnim dvorištem.

Ove godine smo u apartmanima Horizont, izuzetno moderno opremljenom i udobnom apartmanu. Sa pogledom na Dunav, naravno. Zbog takvih prizora, lako pomislite da ste na moru.

apartman horizont golubac
Apartman Horizont, Golubac

Aparman je otvoren pre godinu dana, beleži veliku popunjenost, a samim tim i zadovoljstvo vlasnika. Rade tokom cele godine, što je značajno napomenuti, jer je veliki broj smeštaja u ovom kraju sezonskog karaktera. Sve je prilagođeno gostu. Podno grejanje u sobi, prostrano kupatilo koje odiše luksuzom, zajednička čajna kuhinja za spremanje laganog obroka ili kuvanje kafe ili čaja…

Dunav je sigurno jedan od razloga velikog broja dolazaka turista  Golubac. U Umetničkoj galeriji u Golupcu koja se nalazi u sklopu Narodne biblioteke Golubac, ponovo je povodom Sajma Dunava postavljena izložba Ivana Grlića – Dunav, moja priča. Zaljubljenici u Dunav su mogli da uživaju u ovim čarobnim prizorima plavetnila.

dunav moja prica
Dunav, moja priča (izložba Ivana Grlića)

Svaki posetilac Golupca, o Dunavu ima svoju priču

I Sajam Dunava je iz godine u godinu drugačiji.

U gradskom parku, u Zmajevom selu održavaju se radionice cirkuskih veština za decu. Tanjiri se vrte na štapovima, stoji se na lopti, vežba na trapezu.

sajam dunava zmajevo selo
Zmajevo selo, radionice cirkuskih veština za decu

Kod turističkog info centra pehari čekaju najbolje. Golubački kotlić uskoro počinje, ekipe su na svojim mestima i samo čekaju znak. Vreme je za kuvanje, ali i za druženje. Porodice i prijatelji u veseloj graji kuvaju riblju čorbu sa pogledom na Dunav.

Ukupno 90 ekipa je bilo na ovogodišnjem Golubačkom kotliću. Dok je pred žirijem nimalo lak zadatak, zabavni program je u toku. Za sve posetioce Golubačkog kotlića priprema se veliki kazan golubačke riblje čorbe, besplatan za sve.

sajam dunava golubacki kotlic
Golubački kotlić

Iako je sve tri večeri ovogodišnjeg Sajma Dunava bio upriličen muzički program, subotnje veče je bilo posebno. Tada su dodeljene nagrade pobednicima u svim takmičenjima.

Pobednik Golubačkog kotlića, Goran Milunović primio je nagradu vidno uzbuđen. Nije mala stvar pobediti na manifestaciji koja se održava već 57. godina i među 90 ekipa koje su se ove godine takmičile.

golubacki kotlic pobednici
Pobednici 67. GOlubačkog kotlića sa predsednikom opštine Golubac

Na kraju večeri je nastupio orkestar Bojana Krstića, pobednik 61. Sabora trubača u Guči. Reka, muzika i dobra hrana, dovoljni su uslovi da zabava traje do kasno u noć.

Rezervišite poslednji vikend u julu za Sajam Dunava. Ili ne čekajte toliko, posetite Golubac već ovog vikenda!


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dunav film fest

Dunav Film Fest šesti put u Smederevu

sabor trubača guča

62. Dragačevski sabor trubača: Trube će grmeti od 11-13. avgusta