in

Prvi međunarodni festival istorijskog filma – Ispod površine 2019

ispod-povrsine-festival-golubac

Ove godine, prvi put, u Golupcu na obali Dunava, od 06.do 09. juna 2019. godine održaće se Međunarodni festival istorijskog filma. 

Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu. Naime, na čitavom Balkanu, jedino se u Rijeci, u Hrvatskoj, održava slična manifestacija poslednjih 6 godina.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Narodna biblioteka Veljko Dugošević uz podršku Skupštine opštine Golubac. Festival ISPOD POVRŠINE će ove godine biti revijalnog karaktera, sa tendencijom da već od sledeće godine preraste u takmičarski, postavljen po svim najstrožijim kriterijumima organizacije međunarodnih festivala.

Ove godine biće predstavljeno pet filmskih ostvarenja nagrađivanih na međunarodnim festivalima.

Program-filmskih-projekcija
Program Međunarodnog festivala istorijskog filma, Golubac

Za narednu godinu, kada će festival dobiti takmičarski karakter, organizatori su već uputili poziv zainteresovanim rediteljima, producentima, filmskim stvaraocima da popune prijave i da se 2020. godine nađu u selekciji za neku od festivalskih nagrada.

Poslednji rok za prijavu filmova je 15. februar 2020.

Festival ISPOD POVRŠINE u svojoj zvaničnoj konkurenciji ima filmove koji se bave istorijom, i to u najširem tumačenju ove oblasti.

Filmovi se takmiče u tri selekcije:

Dokumentarni film do 30 minuta
Dokumentarni film preko 30 minuta
Igrani film

Filmovi koji apliciraju za zvaničnu konkurenciju festivala ne mogu biti stariji od tri godine. Kao godina završetka filma smatra se godina kada je film ušao u komercijalnu distribuciju u matičnoj zemlji.

Zvanični jezici festivala su srpski i engleski. Filmovi koji su van srpskog govornog područja moraju imati englesku nadsinhronizaciju ili engleski titl.

Filmovi se šalju selekcionoj komisiji email-om (wetransfer.com) ili na drugi način putem interneta. Svi filmovi moraju biti poslati najkasnije do 15. februara 2020. godine.

Filmovi moraju biti uredno prijavljeni na ispravnoj entry formi sa veb-sajta festivala, u kojoj će biti popunjeni svi traženi podaci. U suprotnom, prijavljeni filmovi neće biti poslati selekcionoj komisiji. Posebno važno – You tube, Vimeo… ili neki drugi link moraju biti poslati kako bi selektori i članovi žirija mogli blagovremeno da rade svoj posao.

O kvalitetu filmova koji konkurišu za zvaničnu selekciju odlučuje selekciona komisija koja svoj posao mora obaviti najmanje 45 dana pre početka festivala. Selekciona komisija o svojoj odluci obaveštava Direkciju festivala i aplikante.

Svi autori ili producenti koji apliciraju za zvaničnu konkurenciju u obavezi su da, pored zvanične prijave poslate elektronskim putem ili poštom u pisanoj formi, prilože i:
Fotografiju reditelja
Kratku biografiju i filmografiju reditelja (do 70 reči)
Dve slike iz filma ili sa snimanja filma
Sinopsis filma (do 90 reči)
Bez ovih elemenata prijava se neće smatrati valjanom i potpunom!

Golubac je turističko mesto, čijoj je prepoznatljivosti itekako doprinela renovirana Golubačka tvrdjava, ovog časa verovatno najveća istorijsko turistička atrakcija na toku Dunava kroz Srbiju.    

Ovaj filmski festival će stoga doprineti obogaćivanju turističke ponude ne samo Golupca, već i celog Podunavlja.

Izvor: Turistička organizacija Srbije i Festival Ispod površine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dani-kraljice-jelene-raska

Dani kraljice Jelene u Raški [Program 2019]

savska-promenada

Global Fest Sava Port na Savskoj promenadi