in

Golubac: Tamo gde Srbija ima more

Golubac

Golubac nazivaju najširim osmehom Dunava. Naša najduža reka je, u celom svom toku najšira baš kod Golupca. Dunav je ovde more.

Šetnja uređenim pešačkim stazama uz reku doprinosi tom morskom šarmu, jer su brojni oni koji ovde jedre, pecaju ili plivaju. Stoga, svi koji prvi put posete ovaj ljupki gradić na obali neretko pomisle da su na moru.

Ipak, iznenađuje činjenica da je Golubac tek ovog leta, prvi put od 1967. godine, dobio uređenu gradsku plažu na radost svih žitelja i posetilaca.

golubac plaza
Golubac, gradska plaža

Sajam Dunava

Leto je rezervisano za manifestacije. Prethodnog vikenda, posle jednogodišnje pauze, održan je 13. Sajam Dunava, a u okviru sajma tradicionalni 55. Golubački kotlić.

Iako je, kažu organizatori, obim dešavanja zbog propisanih epidemioških mera, bio manji nego prethodnih godina, to se ni u kvalitetu ni u sadržaju programa nije osetilo.

U tri dana održavanja, bilo je programa za sve uzraste i za najrazličitija interesovanja. U golubačkom gradskom parku lokalni proizvođači su predstavljali i prodavali svoje proizvode, rukotvorine, hranu i piće u okviru Etno dvorišta.

sajam dunava etno dvoriste zmajevo selo
Sajam Dunava, Golubac: Etno dvorište i Zmajevo selo

Tik do prodajnih štandova nalazilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu. Ovde je održana promocija knjige o Golupcu, likovna kolonija, predstavljena je veština sokolarstva… Najposećenije i najzanimljivije su bile aktivnosti u kojima su učestvovali sami posetioci: radionica starih zanata za decu i odrasle „Napravi i ponesi svoj suvenir iz Golupca“ i likovna radionica za decu „Nacrtaj zmaja iz svoje mašte“.

golubac zmajevo selo
Zmajevo selo, radionica starih zanata

Na bini sportskog terena organizovan je večernji muzički program. U uvodu su se predstavljala kulturno umetnička društva sa tradicionalnim nošnjama i igrama iz svih krajeva Srbije, a nakon njih su nastupale poznate muzičke grupe. U petak je to bila grupa Ođila, a u subotu grupe Elektrik bend i Crvena jabuka.

crvena jabuka
Crvena jabuka je jedna od grupa koja je nastupila na ovogodišnjem Sajmu Dunava

Sajam Dunava je i ove godine imao sportska dešavanja. Održano je takmičenje u pecanju na plovak, takmičenje u odbojci na pesku i prvi golubački plivački maraton. Plivački maraton pod nazivom Golubac Fortress Swim 5k okupio je ove godine dvadesetak plivača koji su plivali trasu u dužini od 5km, sa startom kod nove gradske plaže i ciljem kod Golubačke tvrđave.

Od pre nekoliko dana, sa željom da se posetiocima pruži dodatni sadržaj, u Golupcu je počeo da „saobraća“ i turistički vozić koji je odmah postao atrakcija. Vozić sada ide od prostorija Turističke organizacije Golubac do carinskog prelaza u Usiju, ali se uskoro očekuje da će linija biti produžena do naselja Vinci, jednog od najvećih vikend naselja u Srbiji. Po završetku pešačko biciklističke staze, vozićem će biti moguće odvesti se i do Golubačke tvrđave.

Golubački kotlić

Posebnu pažnju na Sajmu Dunava privlači Golubački kotlić, tradicionalna gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera u kojoj se učesnici nadmeću u spremanju riblje čorbe.

Golubački kotlić je jedno od namasovnijih takmičenja u našoj zemlji u kojem učestvuju takmičari iz svih krajeva Srbije.

golubacki kotlic
Golubački kotlić

Ove godine se prijavilo više od 80 ekipa koje su zauzele za to predviđen prostor na obali. Bilo je većih ekipa, porodica i prijatelja, koji su ovo takmičenje iskoristili za druženje i zabavljanje, ali bilo je i učesnika koji su došli sami i ozbiljno se posvetili spravljanju riblje čorbe koja bi mogla da im donese pobedu i vredne nagrade.

Organizatori su za sve obezbedili iste uslove, pa je umeće u kuvanju bilo presudno za pobedu.

Ocenjivanje ribljih čorbi je posebna priča! Ne pamtimo da smo se igde u Srbiji na nekoj od manifestacija takmičarskog karaktera susreli sa ovako strogim pravilima i procedurama. I to je za pohvalu, jer to znači da na Golubačkom kotliću pobeđuju zaista najbolji!

Dok traje muzički program, iza zatvorenih vrata petočlani žiri ozbiljno pristupa zadatku isprobavanja i ocenjivanja ribljih čorbi. Ispred vrata se nalaze čuvari koji ne dozvoljavaju ni muvi da uđe. Verovali ili ne, tako je!

Takmičarski brojevi se nalaze u kovertama, pa ni jedan od članova žirija ne zna pod kojim brojem je čorba koju proba. Time se isključuje svaka mogućnost „zloupotrebe položaja“.

ocenjivanje golubacki kotlic
Ocenjivanje: (slika 1, levo) više od 60 ribljih čorbi koje su učestvovale u takmičenju, (slika 2, desno gore) članovi žirija koji su probali i ocenjivali čorbe, (slika 3, desno dole) gospodin Rade koji je pratio da sve prođe regularno, a kasnije čuvao tri pobedničke koverte

Kada se probanje i ocenjivanje čorbi završi, nakon otprilike sat vremena, izdvajaju se tri koverte ispod čorbi koje su dobile najviše glasova. Te koverte se čuvaju neotvorene do ponoći, kada se na bini, javno pred publikom, otvaraju i saopštavaju pobednici.

Neverovatno iskustvo je biti deo ove dugogodišnje tradicije!

Pobednici manifestacije Golubački kotlić 2021:

  1. mesto sa 19 poena osvojila je čorba pod rednim brojem 70 – predstavnici Turističke organizacije Požarevca
  2. mesto sa 18 poena osvojila je čorba pod rednim brojem 52 – Cvejić Milijana iz Drmna
  3. mesto sa 15 poena osvojila je čorba pod rednim brojem 33 – Pavlović Ljubiša iz Kostolca.
pobednici golubacki kotlic
Pobednici manifestacije Golubački kotlić 2021, predstavnici Turističke organizacije grada Požarevca

Najuspešniji su osvojili vredne robne i novčane nagrade

Brojni posetioci su pored manifestacije, posetili i Golubački grad.

Golubački grad

Može se reći da Golubac ima dva Golubačka grada.

Prvi je hotel sa tim nazivom, otvoren sada već davne 1981. godine kada je bio proglašen najatraktivnijim hotelom po arhitekturi u staroj Jugoslaviji. Hotel „Golubački grad“ je projekat našeg poznatog arhitekte Marija Jobsta. Iako je po otvaranju ovo bio hotel visoke A kategorije, danas ima dve zvezdice. Počelo se sa renoviranjem hotela, sa namerom da u bliskoj budućnosti hotel ima višu kategorizaciju.

Ipak, kada se kaže Golubački grad misli se na tvrđavu, svojevrsnu atrakciju Golupca, ali i cele Srbije.

golubacka tvrdjava
Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava je jedan od najposećenijih turističkih lokaliteta u Srbiji. Za prve dve godine od obnavljanja i otvaranja, tvrđavu je obišlo 260.000 posetilaca, a samo do kraja jula ove godine oko 72.000.

U pitanju je jedan od najuređenijih turističkih prostora u Srbiji, u potpunosti prilagođen turistima, čiji sadržaji vraćaju u prošlost poput vremeplova.

Vodiči, animatori dočekuju goste i zanimljivim pričama dočaravaju to davno prošlo vreme.

U trenutku naše posete priče o srednjovekovnom viteštvu, ratovanju i srednjovekovnom načinu života posetioci su slušali sa punom pažnjom od vodiča u ulozi despota Stefana Lazarevića.

sokolari golubacka tvrdjava
Viteško selo među zidinama Golubačke tvrđave

Među zidinama tvrđave, na otvorenom, posetioci se mogu oprobati u streličarstvu, saznati više o lekovitom bilju i načinima na koje su se naši davni preci lečili ili vidali rane, družiti se sa sokolarima…

Brojni su i drugi sadržaji u tvrđavi – izložbe, pesničke večeri, koncerti… Evo prilike da najavimo događaj koji će se održati 7. avgusta.

marko kraljevic

Golubačka tvrđava je atraktivna, jer nije u potpunosti dostupna. Stoga se može reći da se ova tvrđava ne posećuje, ona se osvaja! Postoji nekoliko nivoa dostupnosti i pravi je podvig proći najviši, crni nivo. Taj nivo je za one najspretnije, ali tu su i lak, srednje težak i težak nivo. Tvrđavom se može i jednostavno prošetati onim dostupnim delovima, turistički i bez želje za osvajanjem…

golubacka tvrdjava zidine
Neosvojiva Golubačka tvrđava

Tokom naše posete i pored visokih temperatura, zabeležen je veliki broj posetilaca. U tvrđavi kažu da je najviše individualnih turista, uglavnom porodica. Puno je i stranaca, a 7. avgusta se očekuje prvo pristajanje kruzera nakon korone.

golubac kej
Golubac, kej

Dok turisti iz drugih zemalja dolaze da vide lepote naše zemlje, nadamo se da će i domaći turisti u godinama koje su pred nama uvideti koliko je vredno to što imamo.

Svi koji su željni upoznavanja istorije i kulture, ali i odmora i kupanja, sve to mogu pronaći na jednom mestu – tamo gde je Dunav more, u Golupcu.

Posetite Sajam Dunava 2024


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

4 Comments

Leave a Reply
    • Manifestacija je zaista jedinstvena! Golubačka tvrđava sa svojom lepotom i brojnim sadržajima je destinacija za sebe. Golubac je zato dobar izbor i za one koji žele nešto novo da dožive, ali i za one koji žele da se odmore.

  1. Posto sam sam otkazao u cars4rent-u i apartman u Crnoj Gori zbog sve gore politicke situacije i sukoba oko crkve ovo je prilika da obidjem Golubac i njegovu tvrdjavu sa porodicom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

veče uličnih svirača

Veče uličnih svirača ponovo u Somboru

sajam lova ribolova i lovackog turizma

Sajam lova, ribolova i lovnog turizma ponovo na Šumadija sajmu