in

Golubac – gradić mediteranskog šarma

golubac

Golubac, malo mesto na obodu Braničevskog okruga, između Velikog Gradišta i Donjeg Milanovca idealno je za pravi odmor i uživanje u miru.

Po samom ulasku u Golubac, nameće se pitanje, na koji morski gradić podseća: ušuškani, skriveni jadranski ili neki mondenski, mediteranski… Između zgrada i kuća, nazire se pogled na Dunav širok kao more.

Upravo je Dunav ono što Golubac čini jedinstvenim. Kroz golubačku opštinu Dunav protiče u dužini od 52 kilometra i ovde dostiže najveću širinu u svom toku.

Širina Dunava od skoro 6 kilometara i stalni vetrovi omogućili su da Golubac ima najbolje uslove za jedrenje na reci u celoj Evropi. Golubac je stoga domaćin mnogobrojnim jedriličarima iz zemlje i inostranstva, a ovde se organizuje i prvenstvo Srbije i Kup Golupca u jedrenju.

Dunav je ovde više od reke što pruža priliku posetiocima da se provedu kao na moru.

TOP 5 predloga:

1. Poseta Sajmu Dunava

Dunav se ovde slavi. Poslednjeg vikenda u julu već četrnaest godina održava se Sajam Dunava, manifestacija bogata programskim sadržajima kojima je obuhvaćeno sve čime ovaj kraj raspolaže. Program je raznovrstan, od etno bazara i radionica za decu i odrasle, do sportskih takmičenja, kulturno-umetničkih programa i večernjih koncerata.

sajam dunava golubac
Sajam Dunava, Golubac

Gradski park u Golupcu u sajamske dane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije. U gradskom parku oživi i Zmajevo selo, dečiji kutak u kome se neguje nematerijalno kulturno nasleđe. Ovde su se do sada organizovale radionice crtanja i starih zanata, a ove godine deca su mogla da uče o cirkuskim veštinama.

zmajevo selo golubac
Radionice namenjene najmlađima, u Zmajevom selu

U okviru Sajma Dunava održava se najstarija i najvoljenija golubačka manifestacija, Golubački kotlić.
Ove godine, drugog dana Sajma Dunava, celu Srbiju, pa i Golubac zadesilo je olujno nevreme zbog kojeg su svi programi drugog dana manifestacije otkazani.

Tako je i Golubački kotlić 2022, manifestacija sa tradicijom dugom pedeset šest godina, morala biti odgođena. Sa nestrpljenjem se očekuje informacija o novom datumu održavanja kako među meštanima, tako i među učesnicima i posetiocima ove gastronomske manifestacije.

Pratimo novosti na sajtu Turističke organizacije Golubac.

2. Šetnja ili vožnja vozićem Golubačkom rivijerom

Golubačka rivijera… Upravo tako bi se moglo nazvati šetalište uz obalu Dunava koje povezuje Golubac i naselje Vinci, najveće vikend naselje u Srbiji. Ovo uređeno šetalište idealno je za jutarnje ili večernje šetnje ili vožnju bicikla, a njime od prošle godine saobraća i turistički vozić. Vozić je svojevrsna atrakcija grada, a vožnja vozićem je jedno od pet doživljaja u Golupcu koji obavezno treba iskusiti. Bez obzira na to da li se šeta ili vozi, ovde se uživa u divnim prizorima, što podsećaju na morske.

turisticki brodic golubac
Turistički vozić

Ne treba propustiti ni posetu nekom od restorana pored obale gde se služe specijaliteti od ribe i naravno nezaobilazna golubačka riblja čorba. Za sve one koji žele da okuse nešto autentično, specifično za ovaj kraj neka izbor padne na bareni, bačijski sir koji ovde nazivaju i „škripavac“, jer škripi pod zubima.

golubac gastronomija sir skripavac
Sir „škripavac“, specifično jelo golubačkog kraja

3. Vožnja brodom Golubica

Golubac se može doživeti i iz brodića. Tokom sezone svakodnevno, nekoliko puta u danu, Dunavom plovi brod „Golubica“. Od vetra i talasa zavisi i plovidba, pa se vožnja realizuje samo ukoliko to vremenski uslovi dozvole. U sat vremena koliko traje vožnja oči se odmaraju u plavetnilu kakvo samo Dunav može da priredi…

brod golubica golubac
Turistički brod Golubica

Na desnoj obali Dunava, tokom plovidbe, 4 km nizvodno od naselja, ukazuje se poput snoviđenja veličanstvena tvrđava.

Tvrđava Golubački grad, smeštena na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prava je atrakcija ova brodske vožnje. Sa vode se najbolje vidi i pristanište za prihvat velikih rečnih kruzera. Za ovu sezonu ih je najavljeno više od 200 sa turistima iz svih delova sveta!

golubacka tvrdjava pogled sa dunava
Golubačka tvrđava, pogled sa Dunava

Iza tvrđave se brodić okreće i vraća nazad u golubačku marinu. Iako je ovo poseban doživljaj, Golubačku tvrđavu ne treba posmatrati samo sa vode.

4. Poseta tvrđavi Golubački grad

Neverovatan je pogled na tvrđavu sa Dunava, neverovatan je pogled na Dunav sa tvrđave. Tek kada se sagleda i sa vode i sa kopna, uviđa se veličina i lepota Golubačkog grada.

Upravo zahvaljujući Golubačkoj tvrđavi, Golubac se može smatrati sedištem dunavskog turizma. Golubačka tvrđava je najposećeniji lokalitet u Golupcu i jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Srbiji. Tvrđavu je od otvaranja nakon rekonstrukcije (od marta 2019. godine) do kraja prošle godine posetilo oko 400.000 ljudi.

golubacka tvrdjava
Veličanstvena tvrđava Golubački grad

Ovo je ujedno i jedan od najuređenijih lokaliteta u Srbiji. O svemu se vodi računa, sve je čisto, trava je pokošena, cveće je uređeno. Tokom posete se ponekad čuje zvuk pištaljke čuvara kao opomena onima koji gaze travu ili silaze do Dunava da dotaknu vodu, da to ne čine (iako jasno stoji upozorenje da je to zabranjeno). Jedan od čuvara kaže da su među onima koji najmanje poštuju pravila turisti iz Kine i nažalost naši turisti.

Golubačka tvrđava se ne posećuje, ona se osvaja. Postoji nekoliko nivoa dostupnosti i pravi je podvig proći najviši, crni nivo. Taj nivo je za one najspretnije, ali tu su i lak, srednje težak i težak nivo. Tvrđavom se može i jednostavno prošetati onim dostupnim delovima. Prilikom kupovine karata, u zavisnosti od fizičke spreme i želje za osvajanjem, potrebno je odlučiti se za jednu od opcija za posetu čime se dobija pristup zelenoj, plavoj, crvenoj ili crnoj zoni.

obavezno posetiti golubacku tvrdjavu
Pod okriljem zidina Golubačke tvrđave

Sve je jasno obeleženo, a za svaku pomoć posetiocima su na raspolaganju i vodiči obučeni u srednjovekovne odore. Među zidinama tvrđave, na otvorenom, nalazi se viteško srednjovekovno selo gde se posetioci mogu oprobati u streličarstvu, saznati više o lekovitom bilju i načinima na koje su se naši davni preci lečili ili vidali rane, družiti se sa sokolarima…

Prilikom posete tvrđavi obavezno treba izdvojiti vreme za prezentaciju koja se organizuje na svaki pun sat i poslušati priču o istoriji, o tvrđavi, o ljudima. O Golubačkoj tvrđavi postoje brojni zapisi, činjenice, legende, zanimljivosti, ali najlepše je slušati o njima baš ovde, među zidinama, u samoj tvrđavi…

U Golubačkoj tvrđavi se redovno održavaju zanimljivi programi: književne večeri, izložbe, koncerti… Do 15. avgusta u tvrđavi je otvorena izložba pod nazivom „Bio jednom jedan Duško“ posvećena Dušku Radoviću, a organizovana povodom stogodišnjice njegovog rođenja.

izlozba golubacki grad
Izložba u Golubačkoj tvrđavi posvećena Dušku Radoviću

5. Svitanje i zalazak sunca na Dunavu

Jutra i večeri na Dunavu su poseban doživljaj. Golubac zbog čarobnih prizora kakve pravi sunce u vodi dok izlazi ili zalazi, nazivaju najromantičnijim mestom u Srbiji. Ovde ni jedno svitanje nije isto, ni jedan zalazak sunca nije isti. Zato je preporuka boravak u smeštaju koji je tik uz obalu, kako bi se sve to moglo doživeti iz prve ruke.

pogled na dunav golubac
Pogled na Dunav

Vila Memphis koja se nalazi u Usijama, na pola puta između Golupca i naselja Vinci, pruža baš takav ugođaj.

memphis apartman usije golubac
Vila Memphis nudi smeštaj sa pogledom na Dunav

Boravak u svetlo plavom apartmanu, dodatno doprinosi toj opojnoj „morskoj“ atmsoferi.
Sa terase se pruža pogled na Dunav i jedno sasvim obično jutro u Golupcu: labudovi doručkuju, pačići su u šetnji. Dunav je pitom i lep.

svitanje Golubac
Čarobna jutra u Golupcu

Za one kojima je potreban poseban razlog za dolazak u Golubac, Sajam Dunava i Golubački kotlić su odličan povod za posetu. Informacije o novom terminu održavanja Golubačkog kotlića, jedne od najstarijih gastronomskih manifestacija u Srbiji, će uskoro biti objavljene.

Do tada, pročitajte kako je bilo na Golubačkom kotliću prošle godine.

Za one koji su željni morskih prizora i pravog odmora, Golubac je odličan izbor tokom cele godine.

Posetite Sajam Dunava 2024.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

2 Comments

Leave a Reply
  1. Volim da posetim Golubac u bilo koje doba godine ali u pravu ste, u letnjim mesecima ima zaista mediteranski sarm, tako da je idealna prilika za vikend kad vam zafali morska atmosfera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Nušićijada Ivanjica

Nušićijada – više od festivala!

Belgrade Beer Fest

Najava: Belgrade Beer Fest 2022