in

Tradicija na drugačiji način: LilaLo festival u Loznici

LilaLo festival Loznica

LilaLo festival u Loznici je festival kojem smo se ove godine rado vratili, nakon prošlogodišnje prve posete. Posebna energija koja vlada u Loznici oko Petrovdana jedinstvena je u Srbiji.

Zaslugu za to treba pripisati lilanju, starom narodnom običaju paljenja petrovdanskih lila, čijim plamenom se plaše i teraju zle sile i simbolično, štite ljudi, životinje i usevi.

Ovaj običaj utkan u narod Podrinja, danas je upakovan u sjajan moderan festival sa brojim sadržajima. Lila se svuda: na ulicama, trgovima i raskršćima. Ipak, za potpuni doživljaj i utisak treba se priključiti masovnom okupljanju za lilanje u porti crkve Pokrova Svete Bogorodice u Loznici.

lilanje loznica
LilaLo festival je počeo lilanjem

Porodice okupljene oko vatre, dečja graja i veselje, i hiljade iskri koje sijaju tik jedna uz drugu, u smiraj dana, prizori su koji će ostati urezani u sećanje.

Lilanje je od 2017. godine na predlog lozničkog Centra za kulturu “Vuk Karadžić”, uvršteno u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Lilanje je centralni događaj LilaLo festivala, a ove godine je festival njime i počeo. Ređali su se zatim i drugi događaji i programi u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću: izložbe, koncerti, predstave…

lilanje crkva loznica
Lilanje u Loznici

U gradu je od utorka do nedelje sve bilo u bojama festivala, a ulice prepune muzike i zabave.

Petrovdan u Loznici

Lila se uoči Petrovdana, ali se i Petrovdan u Loznici posebno obeležava. U Lešnici i Banji Koviljači se nalaze crkve posvećene Svetim apostolima Petru i Pavlu, pa su i liturgije na taj praznik izuzetno posećene. U Banji Koviljači, Petrovdan se obeležava posebno organizovanjem smotre folklora „Sastanak“ u kojoj učestvuju kulturno-umetnička društva sa obe strane Drine.

Nakon smotre učesnicima se u kolu priključuje i publika, i igra ko želi i ko ume. Tada počinje svojevrsno nadigravanje i takmičenje za LilaLo dukat. Nagradu osvajaju najveštiji mladić i devojka. Taktovi muzike se iz minuta u minut ubrzavaju što igru dodatno otežava, a ove godine je zbog visokih temperatura takmičenje bilo još izazovnije.

lilalo kolo za dukat
LilaLo dukat su osvojili Kristina Ristić i Dejan Perišić

LilaLo muzičke večeri

Nakon izuzetnog prošlogodišnjeg muzičkog programa kada su na LilaLo festivalu nastupili Rok simfonija, Amira Mednjanin i Konstrakta sa Zemljom gruva, gostovanja sjajnih umetnika je nastavljeno i na ovogodišnjem festivalu.

lilalo koncert crne mambe
LilaLo Festival 2023: Koncert Crne mambe

Prve večeri festivala nastupila je Zejna Mujkić, pevačica romskog porekla rodom iz Loznice, a nakon nje grad su „zapalile“ Crne mambe, orkestar koji je pratio poznatog Šabana Bajramovića.

Poseban je bio i nastup Stefana Milenkovića, našeg violiniste svetskog glasa koji je u predivnom prostoru Kur-salona u Banji Koviljači, u pratnji Hilde Švan izveo koncert za pamćenje.

lilalo koncert stefan milenkovic
LilaLo Festival: Koncert Stefan Milenković

Muzički program je bio prilagođen i mlađim generacijama pa su na ovogodišnjem festivalu nastupili i Artan Lili, Kejt i Kendi i Buč Kesidi. Na LilaLo festivalu je održan i dugo očekivan koncert grupe Parni valjak u Tršiću.

LilaLo za sve uzraste

U okviru LilaLo teatra, posebnog segmenta LilaLo festivala posvećenog pozorišnoj umetnosti, ove godine su predstave izvodili glumci Omladinskog pozorišta iz Loznice i Bitef teatra iz Beograda. U Loznici su izvedene predstave za koje se traži karta više: Lepa Brena prodžekt i Mogućnost zabavljanja kod ptica.

Održana je izložba fotografija “Alžirska Sahara“, kao i izložba slika “Tropiko“ mlade umetnice iz Loznice Jelisavete Petričić.

lilalo festival 2023
Jabuke petrovače i LilaLo suveniri

Posebni programski sadržaji u okviru LilaLo festivala posvećeni su deci. Festival ima LilaLo uživaonicu sa animatorima i dečjim predstavama, kao i brojne radionice. Ove godine najmlađi, ali i malo stariji, mogli su da izrade svoj LilaLo novčić, i da sami iskuju svoju sreću. U saradnji sa Poštom Srbije izrađena je specijalizovana poštanska markica i razglednica LilaLo festivala koju su najmlađi mogli da pošalju iz Loznice.

lilalo
Sa jedne od radionica na LilaLo festivalu

U godinama koje dolaze ne treba propustiti posetu ovom festivalu. Iako mlad, festival LilaLo prerastao je lokalne okvire, a ponuđeni programski sadržaji već sada su prilagođeni i onim najizbirljivijim posetiocima.

Organizatori su najavili: naredni LilaLo festival održaće se od 11. do 14. jula 2024. godine! Ne propustite!

Naslovna fotografija: Turistička organizacija grada Loznice


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

golubački kotlić

Jubilarni 15. Sajam Dunava od 28. do 30. jula u Golupcu

mountain music fest

Mountain Music Fest ponovo na Divčibarama