in

Dan Dunava: Dunav, moja priča

Golubac

Međunarodni Dan Dunava je manifestacija koja se obeležava svake godine, 29. juna.

Ovaj događaj ustanovljen je 2004. godine u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Dan Dunava u Golupcu

Dan Dunava će i ove godine biti obeležen tamo gde je Dunav najširi, u Golupcu.

Dunavu u čast, u sredu 28. juna u 19 časova, u Galeriji moderne umetnosti u Golupcu i na dunavskoj terasi kod gradskog parka u Golupcu, biće svečano otvorena izložba fotografija Ivana Grlića pod nazivom Dunav, moja priča.

U pitanju je novi ciklus fotografija nastao u poslednje četiri godine, od trenutka kada se autor kako kaže „zaljubio u Golubac“ i počeo da provodi vreme tamo gde je Dunav najširi, u Golupcu i njegovoj okolini.

Izložba „Dunav, moja priča“ sadrži 45 radova. Na fotografijama Grlić je prikazao scene iz života ljudi koji su vezani za Dunav, pošto je vizuelno ispričao njihove životne priče, kao i svoju sopstvenu, kroz sve fotografije, kao i segmente krajolika i lepote dunavskih pejzaža.

dunav moja prica
Najava izložbe fotografija Ivana Grlića Dunav, moja priča – Dan Dunava u Golupcu 2023.

Inspirisan Dunavom, ciklus fotografija nastajao je lagano, prirodno i temeljno. Večno zaljubljen u Dunav, Grlića je ovoga puta, za izložbu na temu prirode, zanimao portret čoveka koji je u direktnoj vezi sa Dunavom i njegov odnos sa rekom. Estetika je na njegovim fotografijama primarna, sa snažnim naglaskom na svetlu. Na fotografijama se pojavljuje i tvrđava u Golupcu kao nezaobilazno obležje, kao totem koji stoji na ivici Dunava. Grlić golubačku tvrđavu ne koristi kao istorijsku znamenitost, već kad nezaobilazni deo pozadine nestvarnih pejzaža.

Realizaciju izložbe „Dunav, moja priča“ pomoglo je Dunav osiguranje.

Dan Dunava
Fotografija sa izložbe Dunav, moja priča. Autor: Ivan Grlić

U četvrtak, 29. juna od 20 časova, na trgu Narodne biblioteke Golubac, Dan Dunava biće obeležen koncertom grupe „Glasovi iz unutrašnjosti“.

Grupa najavljuje vesele tonove koji pokreću na igru i uživanje. Osnovu njihovog zvuka čini rege muzika koju bend kombinuje sa afro ritmovima, elementima daba, fanka, repa i etno muzike. „Glasovi iz unutrašnjosti“ su privukli pažnju publike prvom vlaškom rege pesmom Lju-lju-lju, nakon koje su usledili brojni singlovi: Priroda, Deca, Pop je pao u trip…

Program ovogodišnjeg Dana Dunava organizovali su Narodna biblioteka Golubac i Turistička organizacija Golubac.

Ovogodišnji Dan Dunava obeležava se sa ciljem da se ukaže na vrednosti Dunava i njegov značaj kako u našoj zemlji, tako i u ostalim zemljama podunavskog regiona.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

leto u gradu

Leto u gradu – zašto da ne?

Sjenica, Uvac vidikovac Molitva

Sjenica – u carstvu borova i beloglavih supova