fbpx
Mokranjčevi dani

Manifestacija: Mokranjčevi dani

Gde se održava: u Negotinu (najatraktivniji program je u Domu kulture Stevan Mokranjac)

Kada se održava: u septembru u trajanju od sedam dana / 14.09-20.09.2019.

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite Mokranjca, muziku ili horsko pevanje…

Informacije: Svakog septembra, počev od 1966.godine, u Negotinu se odvija praznik muzike u spomen Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, jednom od najznačajnijih srpskih kompozitora.

U prvim godinama festivala okupljane su amaterske folklorne grupe koje su kroz prethodna takmičenja po selima izborila plasman za učešće na Mokranjčevim danima. Danas je osnovni programski koncept sa misijom očuvanja sećanja i promovisanja stvaralaštva našeg kompozitora, a u danima održavanja manifestacije Negotin nazivaju i srpskim Salcburgom.

Programski koncept festivala čini: takmičenje u natpevavanju horova, koncert hora – pobednika natpevavanja, gostovanje (muzičkog) pozorišta (mjuzikl, balet i drugi žanrovi), kamerni i simfonijski koncert (sa obaveznim izvođenjem dela srpskih kompozitora), gostovanje renomiranog horskog ansambla, kao i umetnika i ansambala iz inostranstva, nastup folklornih grupa, klasika u 11.

U okviru pratećeg programa Festivala odvijaju se brojne izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri i izleti do turističkih destinacija Negotinske krajine.

Da li ste znali?

Svakog 9. januara Negotin, posebno svečano, obeležava  godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. Tradicija je da se proslave, iz godine u godinu, priređuju u dvorištu i rodnoj kući najslavnijeg Negotinca, u večernjim satima.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search