in

Just Out Festival

preporuka za manifestacije

Manifestacija: Just Out Festival

Gde se održava: u Manasiji, pokraj Despotovca. Najavljeno je da će ove godine lokacija festivala biti promenjena zbog nedostatka podrške lokalne samouprave

Kada se održava: u avgustu (festival se 2023. godine neće održati)

Posetite ovu manifestaciju ukoliko volite odmeravanje snaga, viteške borbe, viteške vrednosti…

Informacije

Just Out Festival je viteški festival koji se organizuje od 2015. godine pod okriljem manastira Manasija. U poslednjoj nedelji avgusta, u trajanju od tri dana kroz festival se promoviše srpska kulturno istorijska baština u znak sećanja na despota Stefana Lazarevića. On je sagradio jedno od najlepših crkvenih zdanja i jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture, manastir Manasiju sa crkvom svete Trojice.

Osnovna ideja organizacije festivala je afirmacija viteških vrednosti kao ideala hrišćanskog življenja kroz služenje Bogu i zajednici, a sa ciljem da to bude nadahnuće budućim generacijama.

Najveći deo aktivnosti se dešava u viteškom selu i borilištu, gde se održavaju viteške borbe i mačevanje, streličarski turniri i defile vitezova. Pored kulturno-umetničkog i viteškog programa, zastupljen je i bogat muzički i plesni program. Posebnu pažnju privlači program za najmlađe — koji obuhvata malu školu mačevanja, grnčarije i srednjovekovne društvene igre.

Posetioci sem manastira mogu da prošetaju i ulicom starih zanata, kao i da posete srednjovekovni kamp gde su smešteni učesnici programa. U blizini postoji i kamp naselje, koje je predviđeno za smeštaj posetilaca.

Ulaz na festival je besplatan, dok se boravak u kampu u Manasiji plaća simbolično.

Da li ste znali?

Kako bi pomogli razvoj lokalnog preduzetništva i Homoljskog piva, organizatori Just Out festivala su napravili nefilitriran Ale u ograničenoj količini, po recepturi iz srednjeg veka.

Just Out Festival

Pogledajte i ostale manifestacije u Srbiji koje preporučujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

preporuka za manifestacije

Karneval cveća u Beloj Crkvi

preporuka za manifestacije

Homoljski motivi