in

Vitez fest 2021: Ka vaskrsenju

vitez fest

Ove godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije neće biti održan Međunarodni festival viteške kulture i tradicije, Vitez fest, koji se tradicionalno održava na Beogradskoj tvrđavi, na praznike Lazareva subota i Cveti.

Vitez fest ove godine obeležava 18. godina postojanja i negovanja srpskog i hrišćanskog viteškog nasleđa.

vitez fest
Foto: Kraljevski Red Vitezova

Svih tih 18 godina, učesnici Vitez festa su istovremeno slavili poslednji, carski ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim. Iz Tipika Velike carigradske crkve (ΙΧ-Χ vek) saznaje se da je i kroz Carigrad, kao i kroz Jerusalim, išla litija sa grančicama, kao i danas u svim Pravoslavnim hramovima sveta, i kroz glavnu ulicu Beograda i Kalemegdana u vreme ovog viteškog festivala.

U Cvetnoj nedelji vaskršnjeg posta, svakog dana devojčice i devojke odlaze na livade i beru poljsko cveće, kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom i krasuljkom. Negde se devojke opasuju vrbovim prućem, a momci mladom koprivom. A na Beogradskoj tvrđavi sva deca nose venčiće i krunice na glavi, zvončiće oko vrata, mačeve i plaštove.

Za sve one koji su željno iščekivali ovogodišnji festival i radovali se druženju sa vitezovima, damama, sokolarima, konjanicima i ostalim čuvarima drevnih viteških veština, organizatori su pripremili video spot: Vitez fest 2021: Ka vaskrsenju!

Video spot Vitez fest 2021: Ka vaskrsenju!

Vitez fest i Nedelja viteštva su se prethodnih godina organizovali sa podrškom Grada Beograda i u saradnji sa Beogradskom tvrđavom, Turističkom organizacijom Srbije, a sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Kneginje Linde Karađorđević.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dan planete zemlje

Dan planete Zemlje i najlepše ekološke manifestacije

besplatne turističke ture u subotici

Besplatne pešačke ture u Subotici