in

Gangnam style turizam

Gangnam style turizam

Svake godine turističke organizacije svetskih destinacija osmišljavaju kampanje kojima će najbolje predstaviti svoju zemlju, gradove ili atrakcije i privući (nove) posetioce. Zadatak sam po sebi ni malo lak. Kampanje se moraju prilagoditi savremenim turistima koji su sve obrazovaniji, zahtevniji, znatiželjniji, samostalniji… Treba sve prikazati na zanimljiv način i podstaći na akciju, na dolazak.

Nije više dovoljno napraviti video u kojem će se prikazati par lepih slika i reći par lepih reči. Turisti žele iskustvo, doživljaj. Ne žele da budu samo posmatrači, već i učesnici. Nisu više naivni, znaju šta je marketing. Više nego ikada do sada, čoveku je bitan čovek. Bitno je čuti tuđe mišljenje i reći svoje. Bitna je komunikacija, interakcija.

Istraživanja pokazuju da su najuspešnije kampanje upravo one koje nude neku vrednost (koje informišu ili uče) i one koje povezuju ‘posmatrače’ (navode na komunikaciju, na razmenu mišljenja, znanja ili na neki drugi vid angažovanja). A ukoliko takvu kampanju vodi neka poznata ličnost uspeh je zagarantovan.

Imajući u vidu sve napred navedeno, turistička organizacija Koreje je ove godine kao promotivno lice za svoju kampanju angažovala izvođača planetarnog muzičkog hita Gangnam style. Zašto i kako je muzičar Psy za izuzetno kratko vreme postao neverovatno popularan ostaje nedoumica i za veliki broj svetskih marketinških stručnjaka koji se bave ovim fenomenom. Spot za pesmu Gangnam style koji je postavljen na YouTube kanal u julu prošle godine, u ovom trenutku ima više od milijardu i 700 miliona pregleda! Čuveni ples se igrao u Beloj kući, na sportskim terenima, u velikim svetskim kompanijama..

gangnam style turizamNa slici: lutke sa likom poznatog repera, generalni sekretar UN i Psy, Novak Đoković i Serena Williams igraju uz Gangnam style, Psy sa izvršnim direktorom Googla

Turistička organizacija Koreje je na osnovu istraživanja došla do podatka da su na odluku o poseti Koreji na čak 86% posetilaca uticale reklamne kampanje. Za potrebe ovogodišnje turističke kampanje Koreje, Psy je snimio nekoliko spotova u kojima uči gledaoce o kulturi, šopingu, hrani, običajima i turističkim atrakcijama Koreje. Na sajtu ibuzzkorea.com pokrenuta je nagradna igra za sve one koji su delili svoje znanje o korejskoj kulturi. Za najsrećnije, tj. najvrednije učesnike pripremljeno je sedmodnevno putovanje po Koreji – Wiki Korea Tour. Doživljaj će upotpuniti i druženje sa poznatim Korejcima. Kampanja je naravno, proširena i na društvene mreže.

Angažovanje poznatih lica u promociji turizma daje na publicitetu kampanjama koje u suprotnom možda i ne bi bile (toliko) primećene. Veliku pažnju je, 2011. godine, privukla reklama u kojoj čuvena britanska glumica Džudi Denč govori o zamku Hever u Kentu u jednoj od kampanja Visit Britain.

Nedavno je objavljeno istraživanje o tome kako posete poznatih određenim destinacijama utiču na povećanje broja turista u destinaciji. Tako je Madona donekle zaslužna za rast turizma u Malaviju (broj turista se u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji, navodno, povećao za 181%), dok je Anđelina Žoli uticala na to da se u Kambodži poveća broj turista za čak 400% i to zahvaljujući svom angažovanju u lokalnoj zajednici kao i usvajanju dece.

Našu zemlju je posetio veliki broj slavnih ljudi, umetnika, naučnika, glumaca, državnika, što je nedovljno iskorišćeno u turističkoj (i drugoj) promociji Srbiji. Različit je bio povod njihovog dolaska. Vrlo često su dolazili zbog velikih kulturnih događaja koji su se održavali u Srbiji poput FEST-a, Radosti Evrope, Oktobarskih susreta pisaca, BITEF-a i drugih… Preporučujemo sjajnu knjigu Radovana Popovića – Slavni gosti Srbije 20. veka, koja govori o poznatim i uspešnim ljudima koji su sa raznih strana sveta dolazili u Srbiju.

U našoj i susednim zemljama sada ponovo gostuju svetski poznati glumci (Monika Beluči snima ‘Ljubav i rat’, Pirs Brosnan je nedavno završio snimanje filma ‘Novembar man’, a Selma Hajek započinje snimanje filma ‘Everly’). Da li će njihovo gostovanje ili kadrovi naše zemlje u tim filmovima uticati na povećanje broja turista, vreme će pokazati. Do tada, svaku priliku koja se ukaže potrebno je iskoristiti na najbolji mogući način. U promociji.

Slika sa priloženim tekstom objavljena na Facebook stranici hotela Square Nine.

Mr. Pierce Brosnan in Square Nine hotel Thank you Mr. Pierce Brosnan being part of the Square Nine family. You shall be missed.

U turističke svrhe takođe nedovoljno koristimo činjenicu da je na našim prostorima živeo ili živi značajan broj svetski poznatih i zanimljivih ljudi. Upravo oni koji su ostavili trag u umetnosti, kulturi, prosveti, sportu ili nekoj drugoj oblasti imaju najveći uticaj na kreiranje identiteta jedne destinacije i na najbolji način je promovišu. Tako je na Majorci pokrenuta turistička tura sa obilascima, za život i karijeru, najznačajnijih mesta Rafaela Nadala, a u Argentini tura ‘Leo Mesi’ koja uključuje posetu kući u kojoj je živeo i igralištu na kojem je napravio prve fudbalerske korake čuveni napadač Barselone. Novak Đoković je, na primer, 2011. godine dobio Turistički cvet, specijalnu nagradu van konkurencije za promociju Srbije, ali Srbija još uvek nema sličnu turističku turu za obožavaoce najboljeg tenisera sveta…

Istina je da je čovek sve više u centru pažnje. Svaki čovek. I onaj koji nudi i promoviše i onaj koji posmatra i konzumira.

Expedia UK je nedavno promovisala vrlo zanimljivu kampanju sa akcentom na društvene prednosti putovanja, iz ugla običnog čoveka. I bez slika plaža, mora, gradova, uz malu dozu humora pomenute destinacije su predstavljene na najbolji način i to u svakodnevnim svima bliskim životnim situacijama. Kampanja je odlično prihvaćena i već je počela da daje prve rezultate na tržištu Velike Britanije.

Da li znate za slične primere?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

grupna kupovina grupnih putovanja

Grupna kupovina grupnih putovanja

poziv filharmoniji nemanja radulovic

Poziv Filharmoniji