in

Pogled izvan kutije

o blogovima u turizmu

O turizmu u Srbiji se na profesionalnom nivou malo piše, malo priča i još manje diskutuje. Struka koja je usmerena na komunikaciju i interakciju kao da je baš u tome zatajila. I kada pričamo, kada hvalimo, kada kritikujemo činimo to nekako stidljivo i tajno.

U Srbiji se bloguje sve više. Sve češće se iznose mišljenja. Razmišljanja izlaze iz zatvorenih, ličnih okvira u web etar. Bloguje se na sve teme. O turizmu opet premalo. Oni koji bloguju, bojažljivo i pažljivo iznose svoje mišljenje, oni koji čitaju ćutke se sa tim mišljenjima slažu. Retko se komentariše, retko se razmenjuju iskustva… Šteta! Mudrije je učiti iz tuđih grešaka.

Turistička blogosfera nije velika. Nekoliko je blogova o turizmu Srbije za koje znamo. Pokretači javne interakcije su bile dame iz struke, sa bogatim iskustvom u praksi. Sa velikom pažnjom pratili smo i blogove mladih kolega koji su učili o turizmu i istovremeno svoja zapažanja iznosili javno. Teorija bez prakse nema značaj. Lično i kritičko razmišljanje treba razvijati.

Primetan je nedostatak komentara na blogovima, fale kritike, sugestije, saveti, pohvale. Fali interakcija.  Sa druge strane, veliki je broj onih koji su za turizam zainteresovani. Dobar primer je udruženje Mladi za turizam koje u svojoj grupi na Facebook-u broji više od 6500 članova. Broj onih koji se turizmom bave je znatno veći. Zašto smo onda tako tihi i neprimetni?

Dopada nam se PR struka. Dopada nam se ta otvorenost koja postoji među onima koji se bave tom oblašću. Neko će reći da im je takav posao. Pa nije li i posao u turizmu takav? Protekle godine smo mogli da pratimo događaje uživo. Uživo – ali online. Iz fotelje. Događaji tog tipa o turizmu u Srbiji još uvek se održavaju iza zatvorenih vrata. Volela bismo da se to promeni…

Ovaj blog je doprinos tome. Komunikacija. Razmena mišljenja. Javnost. Otvorenost. To je ono što će ga odlikovati. Pisaćemo pre svega o turističkim događajima u Srbiji – o manifestacijama svih vrsta, festivalima, karnevalima, svečanostima, sajmovima, kongresima, konferencijama, panel diskusijama… Događaji su turistički proizvod koji je povezan sa svim vidovima turizma, pa će, neizostavno, biti priče i o turizmu u Srbiji uopšte.

Na nekoliko web lokacija mogu se pronaći informacije o događajima u Srbiji – pre svega na portalu manifestacije.com (prvom te vrste kod nas i u regionu), na sajtu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i  naravno na sajtu Srbija.travel i sajtovima turističkih organizacija gradova i opština, dok se lista poslovnih događaja u našoj zemlji može pronaći na sajtu Kongresnog biroa Srbije.

Dok se svi oni uglavnom bave time kada i gde se neki događaj održava, na blogu eventsinserbia.com ćemo pre svega pisati o tome šta se to održava, zašto se održava i najviše kako, tj. na koji način se održava – kako se planira i organizuje.

Svaki tekst će biti poziv na dijalog, na otvoren razgovor, na razmenu iskustva, na komunikaciju na profesionalnom nivou. Dobro došli!

4 Comments

Leave a Reply
    • Nema na čemu Milane! Svaka reč je na mestu! Hvala tebi na prvom komentaru! 🙂
      Nadam se da će komentara biti, da ćemo svi više javno polemisati, jer samo zajedničkim snagama možemo promeniti naš svet (turizma) na bolje. Iskreno verujem u to!

  1. Sreću i uspeh u ovome što si započela želi ti redakcija „Vodiča kroz turističke manifestacije“. Mlada si, lepa, pametna i vredna… treba li još šta reći?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

organizacija dogadjaja sajtovi

[Internet] Edukacija od kuće