in

DigiTour projekat – pomoć za oko 140 srednjih i malih preduzeća u turizmu

Digitour

Klaster puteva kulture poziva srednja i mala preduzeća u turizmu da učestvuju u međunarodnom DigiTour projektu, koji će pružiti finansijsku i konsultantsku pomoć za oko 140 srednjih i malih preduzeća.

Svi zainteresovani treba da popune sledeći upitnik, koji služi da se odrede stvarne potrebe preduzeća na osnovu kojih će se zatim dodeljivati sredstva i druge vrste pomoći.

Od izbijanja Covid-19 pandemije na globalnom nivou, turizam je jedan od najteže pogođenih sektora. Trenutno se mala i srednja preduzeća u turizmu suočavaju sa akutnom krizom likvidnosti, sa gubicima koji su dostigli čak 85% za hotele, turoperatore i turističke agencije. Stoga će međunarodni projekat „Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije – DigiTour“ (Boosting the tourism sector in Europe through digital tools and innovation – DigiTour) pružiti finansijsku i konsultantsku podršku za skoro 140 preduzeća iz 12 evropskih zemalja.

Projekat sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Bugarske, Danske i Češke, a finansira ga Evropska komisija preko Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), u okviru programa COSME COS-TOURINN-2020-3-04. Koordinator projekta je Venetian Cluster (Italija).

Kako bi opstala i ostala konkurentna u narednim godinama, malim i srednjim preduzećima je potrebna podrška u prilagođavanju izazovima i pronalaženju novih rešenja za efikasno i održivo upravljanje. Razvoj novih proizvoda i usluga je ključ održivosti, kao i marketing i promocija njihove ponude prema potrebama ciljnih kupaca. Digitalni alati i tehnologije mogu pomoći malim i srednjim preduzećima u ovom nastojanju, međutim, nivo veština i znanja o takvim alatima nije na podjednakom nivou među evropskim malim i srednjim preduzećima, pa čak ni unutar turističkih ekosistema.

Projekat DigiTour će podržati mala i srednja preduzeća u turizmu kroz dve vrste vaučera, ciljajući različite nivoe digitalne zrelosti:

  • Vaučer za unapređenje digitalnih veština i izgradnju kapaciteta je namenjen preduzećima koja su voljna da unaprede svoje znanje o digitalnim alatima i tehnologijama kako bi podstakli svoju konkurentnost i rast. Cilj je povećanje njihovog znanja kroz obuku i individualnu savetodavnu podršku.
  • Inovacioni vaučer za saradnju je namenjen grupama malih i srednjih preduzeća koja žele da sarađuju na inovativnim nacionalnim ili transnacionalnim digitalnim projektima. Cilj je da se podstaknu inovativne ideje malih i srednjih preduzeća kako bi se poboljšali održivo upravljanje, ponuda proizvoda i usluga, marketing i promocija. Biće posebno podstaknuta prekogranična partnerstva u turistickom sektoru, kao i međusektorska saradnja sa dobavljačima inovativnih, digitalnih rešenja i novih tehnologija.

Oba vaučera će doprineti postizanju opšteg cilja projekta – održivo povećanje konkurentnosti i otpornosti turističkih malih i srednjih preduzeća u Evropi, kako bi mogla da se izbore sa novim izazovima.

Tokom 26 meseci trajanja, projekat DigiTour će stvoriti okruženje pogodno za inovacije, kako bi evropska turistička mala i srednja preduzeća bila spremna da koriste inovativne digitalne alate u skladu sa svojim specifičnim potrebama i da razviju nove ponude i poslovne modele uz podršku stručnjaka.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival testival

Testival – gde testo diše i miriše!

manifestacije u vojvodini

Manifestacije u Vojvodini: sport, hedonizam i turizam