in

Gastro Srem 2. i 3. septembra u Staroj Pazovi

gastro srem stara pazova

Gastronomsko – turistička manifestacija „Gastro Srem“ održaće se po peti put, 2. i 3. septembra od 18h na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.

Gastro Srem će promovisati zabavu, druženje i uživanje kroz gastronomiju, tradiciju i humanost i okupiće oko 70 najboljih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu. Za dobru atmosferu će biti zaduženi najpoznatiji moderni tamburaški sastavi iz Vojvodine.

Gastro Show na manifestaciji Gastro Srem

U okviru same manifestacije Gastro Srem održaće se Gastro Show koji će podrazumevati takmičenje najboljih kuvara iz Srema koji će pripremati sremačke i vojvođanske specijalitete za posetioce (valjuške nasuvo, oko sela testa, testo na kurzovini, rezance sa makom, slovačke nadlacke, ćufte u kifli..), takmičenje u brzom razvijanju testa, degustacija najboljih vina i rakija iz tog kraja.

Manifestaciji će prisustvovati i gastro blogeri koji će u okviru Gastro Show-a imati zasebnu aktivnost.

U okviru kulinrskog show-a koji će se održati oba dana, na centralnom delu manifestacije, osim takmučenja u brzom razvijanju testa, priremanju nadlacki, svoja kulinarska umeća posetiocima će predstaviti i najpoznatija, nagrađivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski.

Posetioci Gastro Srema će imati priliku da prisustvuju i otkrivanju tajnog sastojka kolača iz Golubinaca u kome je navodno uživao i Betoven, a takođe premijerno će imati priliku da vide izlivanje čokolade u raznim oblicima, a jedan od njih je oblik naše države – čokolada u obliku Srbije.

Kuvar star 120 godina

Na manifestaciji Gastro Srem će biti izložen i kuvar star 120 godina u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947) po zanimanju bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.

gastro srem kuvar star 120 godina
Kuvar star 120 godina

Gastro Srem – Najbolje iz Vojvodine

„Manifestacija Gastro Srem je dobitnik priznanja Najbolje iz Vojvodine, a ovo priznanje garantuje kvalitet. Veoma smo ponosni, jer već petu godinu za redom se trudimo da osmislimo manifestaciju koja će biti drugačija, koja će na sofisticiran način prikazati tradiciju ovog kraja i manifestaciju koja će biti zanimljiva i mladima i starima. Ovo je peti Gastro Srem i za njega smo pripremili do sada najraznovrsnije i slane i slatke specijalitete, a u centralnom delu manifestacije kuhinju na otvorenom-Gastro centar u kojoj ćemo prirediti Gastro Show sa više relevatnih učesnika, a ceo gastronomski užitak pratiće najbolji tamburaši iz Vojvodine. Uvereni smo da ne postoji osoba kojoj manifestacija neće biti zanimljiva. Ove godine obezbedili smo i dovoljan broj mesta za sedenje, tako da ko god dođe moći će da nađe mesto za sebe“, navodi Dragana Zorić Stanojević, direktorka Turističke organizacije opštine Stara Pazova.

gastro srem
Dobrodošli na Gastro Srem

Manifestacija Gastro Srem se održava u organizaciji Opštine Stara Pazova i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Fotografije u tekstu i naslovu: Turistička organizacija Stara Pazova

Pročitajte utiske sa manifestacije Gastro Srem 2022.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Digitour

DigiTour projekat – pomoć za oko 140 srednjih i malih preduzeća u turizmu

Dani turizma u Nišu

Počinju Dani turizma u Nišu