in

Slobodna zona ozelenela Evropsku prestonicu kulture!

Zeleni bioskop slobodna zona

Tokom leta, Filmski festival Slobodna zona u sklopu Zelenog bioskopa, ekološkog bioskopa na otvorenom posetio je pet gradova i opština u Vojvodini.

Na trgovima, u dvorištima, u parkovima održano je ukupno deset projekcija pred brojnim gledaocima. Izmeštanjem bioskopa u otvorene prostore pružena je mogućnost da se u drugačijim ambijentima pogledaju filmovi koji donose teme važne savremenom čoveku. Ekologija, klimatske promene, suživot čoveka i prirode, učenje o suživotu drveća u šumama, teme predstavljene u filmovima Zemlja meda i Tajni život drveća probudili su interesovanje ogromno gledaoca svih uzrasta.

„Filmovi otvaraju prostor za učenje i sagledavanje sebe i okoline, pozivaju na pripadanje zajednici koja želi da se bavi prirodom i očuvanjem iste, i pokazalo se da naša publika ima u sebi potrebu da svojim akcijama doprinese očuvanju životne sredine. Zeleni bioskop je za sve nas koji smo učestvovali u njegovoj organizaciji bio prilika da se ujedinimo oko ideja u koje verujemo i da među onima koji su film pogledali pronađemo istomišljenike i istomišljenice“ rekao je Rajko Petrović, direktor Festivala Slobodna zona govoreći o značaju i percepciji projekta Zeleni bioskop.

Ploveći Dunavskim morem, što je naziv programskog luka u okviru Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022, Zeleni bioskop je svoja pristaništa našao u Sremskim Karlovcima (Ekološki centar Radulovački), Novom Sadu (u okviru Paviljona na Štrandu), Irigu (Irig moj grad), Kaću (u dvorištu Mesne zajednice) i u Futogu (KC Mladost Futog).

Kroz interakciju i kroz razmenu, kroz, još jednom, potvrdu da umetnost može da posluži u širenju dobrih ideja, ekološki bioskop Slobodne zone doneo je novi pogled na svet oko nas. Na tragu filozofije kojom se i sam Festival vodi, a to je da se bavljenjem aktuelnim angažovanim temama kreira jedna nova perspektiva, koja može da otvori prostor za bolju budućnost.

Zeleni bioskop je doprineo vidljivosti gorućih ekoloških tema i pokazao da u našem društvu postoji potreba za aktivnim kreiranjem ekološkog sadržaja koji će doprineti edukaciji ljudi ali i afirmaciji kolektiva i pojedinaca koji se bave zelenim temama.

Svoje impresije o Zelenom bioskopu, kroz fotografiju i reportažu, iskazali su i volonterke i volonteri koji su pomagali u organizaciji projekta. Njihova zapažanja pogledajte na sajtu.

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i deo je programskog luka Dunavsko more. Projekat se finansira i uz podršku Grada Novog Sada.

Naslovna fotografija: Novi Sad, Štrand, foto: zhukov.studio


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

djurdjevo

Đurđevo: dom Rusina i selo najslađih lubenica

Digitour

DigiTour projekat – pomoć za oko 140 srednjih i malih preduzeća u turizmu