in

Od 21. juna moguće održavanje kulturnih manifestacija, koncerata i festivala?

održavanje događaja

Očekuje se da ove nedelje Kriznom štabu bude iznet konkretan predlog da se od 21. juna, Svetskog dana muzike, omogući održavanje kulturnih manifestacija, koncerata i festivala.

Vodeći muzički festivali u Srbiji, okupljeni u udruženju „Safe Events Serbia“, predložili su mere za koje smatraju da bi pospešile vakcinaciju mladih protiv korona virusa i osigurale da te manifestacije budu “najbezbednija mesta okupljanja u zemlji”.

Nakon što je najavljeno da će zahvaljujući masovnoj vakcinaciji i poboljšanju opšte epidemiološke situacije, biti moguće organizovati Exit, Beerfest, Arsenal fest i Lovefest, uz ograničenja ulaska za imunizovane i posetioce sa negativnim testom, pojavila se nada da će konačno moći da započne oporavak srpske manifestacione privrede, nakon 14 meseci zabrane rada.

Ključni akteri srpske manifestacione industrije predložili su protokol koji je kreiran u skladu s najnovijim naučnim studijama sprovedenim na nekoliko test događaja u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Holandiji i drugim zemljama, od kojih je svaki okupio više hiljada ljudi.

Rezultati studija pokazuju da – u slučaju ograničenja ulaska na koncerte i festivale na one koji su vakcinisani, koji su preležali Covid-19 ili koji pokažu negativan rezultat na kovid testu, rizik od širenja zaraze je gotovo zanemarljiv i daleko manji od drugih mesta okupljanja koja nesmetano rade.

Protokol je, uz pozitivno mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i ključnih epidemiologa uključenih u rad Kriznog štaba u ime gradova Beograda i Novog Sada predat Vladi Srbije na usvajanje. Taj dokument, kako je navedeno 12. maja u saopštenju, učiniće festivale i koncerte najbezbednijim mestima u Srbiji, daleko bezbednijim od drugih mesta okupljanja koja nemaju navedena ograničenja.

Akcenat je pre svega na podržavanju vakcinacije kao jedinog oružja za borbu protiv pandemije, jer je povratak normalnog života najvažnija motivacija za mlade ljude da se vakcinišu.

Predstavnici srpske manifestacione privrede su ukazali da se ona nalazi u izuzetno teškom stanju, te da je neophodno u što skorijem roku usvojiti predložene protokole kako bi izbegli potpuno gašenje cele jedne industrije, od koje žive desetine hiljada ljudi.

spasimo muziku
Inicijativa Spasimo muziku

“U SAD, Velikoj Britaniji, Izraelu, Belgiji i nizu drugih zemalja događaji se uveliko vraćaju, i od neizmerne važnosti je da se među njima nađe i Srbija, jer bez povratka koncerata i festivala ovog leta, srpska manifestaciona privreda sigurno neće preživeti. Ako smo lideri u vakcinaciji, onda to treba da pokažemo i na delima, a održavanje domaćih festivala biće najbolji simbol pobede slobode, života, kao i motivacija mladima da se vakcinišu”, izjavio je Zdravko Vulin ispred inicijative “Spasimo muziku”, koja je deo udruženja “Safe Events Serbia”.

Osim ponovnog pokretanja manifestacione industrije, koja srpskoj turističkoj privredi donosi 200 miliona evra godišnje, zapošljavanja nekoliko desetina hiljada radnika, vetra u leđa kulturi, turizmu, ugostiteljstvu i generalno ekonomskoj slici, protokol “Safe Events Serbia” će, kako je navedeno, uspostaviti okvire za još jednu ozbiljnu borbu koja tek sledi, a to je borba za očuvanje mentalnog zdravlja mladih ljudi.

“Više od 14 meseci pod pandemijom i lokdaunom ostavilo je ozbiljan trag – prema istraživanjima, depresija je povećana za čak 700 odsto. Oporavku mentalnog zdravlja održavanje manifestacija će značajno pomoći, jer je ljudski kontakt nešto prirodno i iskonsko”, navelo je udruženje “Safe Events Serbia”.

Kako izgleda predlog protokola?

Protokol je podeljen na dva dela, odnosno vremenska razdoblja, u kojima su predstavljeni okviri i mere na osnovu kojih je moguće održati festival, koncert ili drugi muzički događaj u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Protokol A

Prema tom predlogu, Protokol A bi počeo 1. juna 2021. godine, a dozvoljavao bi maksimalno 1.000 posetilaca na događaju u zatvorenom ili na otvorenom prostoru.

Mogućnost ulaska bio bi uz jedan od četiri principa: davanje na uvid potvrde o vakcinaciji, potvrde o posedovanju antitela (IGG test), negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, ili negativnog antigenskog testa koji bi se obavio neposredno pre ulaska.

Organizatori bi bili dužni da osiguraju adekvatan broj stanica za dezinfekciju ruku, toaleta i šankova, povećan broj timova hitne pomoći, i, gde je moguće, beskontaktno plaćanje ili plaćanje tokenima.

Protokol B

Prema Protokolu B, koji bi počeo da se primenjuje od 21. juna 2021. godine, u zatvorenom i otvorenom prostoru bilo bi dozvoljeno više od 1.000 posetilaca na događaju.

Mogućnost ulaska bio bi uz jedan od četiri navedena principa: davanje na uvid potvrde o vakcinaciji, potvrde o posedovanju antitela (IGG test), negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, ili negativnog antigenskog testa koji bi se obavio neposredno pre ulaska, a sve uz ličnu kartu.

Organizatori bi bili dužni da osiguraju adekvatan broj stanica za dezinfekciju ruku, toaleta i šankova, povećan broj timova hitne pomoći, i gde je moguće, beskontaktno plaćanje ili plaćanje tokenima.

Dakle, prema svemu navedenom od 21. juna bi bilo moguće održavanje svih kulturnih manifestacija, koncerata i festivala.

hocu plan otvaranja
Inicijativa Spasimo muziku

Organizacija festivala u svetu

Inicijativa predstavnika manifestacione privrede stiže nakon nekoliko test događaja, poput onih u Barseloni i Liverpulu, koji su pokazali da uz jasnu i potpunu kontrolu ulaska za vakcinisane, imunizovane i one s negativnim testom, muzičke manifestacije mogu biti 100 odsto sigurne, bez obaveze fizičke distance ili nošenja maski.

Ti rezultati, kako je istaknuto, probudili su veliki talas optimizma, pa su mnoge zemlje poput Velike Britanije, Belgije i drugih, učinile da se potvrdi održavanje velikih evropskih festivala ovog leta, kao što su Tomorrowland, Pukkelpop, Reading & Leeds, Creamfields, Mad Cool, Awakenings, kao i veliki Glastonbury sa dvodnevnim događajem u septembru, sa čak 50.000 ljudi dnevno.

U SAD, koja takođe ima visoku stopu vakcinacije, manifestacije se već uveliko održavaju, i to bez fizičke distance. Tako je nedavno održan boks- meč sa više od 70.000 ljudi, utakmica američkog fudbala sa 40.000 okupljenih, kao i veliki muzički događaji s više desetina hiljada ljudi, bez porasta broja slučajeva i nekoliko sedmica nakon njihovog održavanja.

Grupaciju “Safe Events Serbia” pokrenuli su festivali Exut, Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nishville, a inicijativi su se pridružile i članovi Udruženja promotera i tiketing agencija Srbije (UPTAS) i članovi inicijative “Spasimo muziku”.

Podsećamo da je dozvoljeno organizovanje kongresa i stručnih skupova do 100 ljudi.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

maj mesec matematike

Jubilarni 10. Maj mesec matematike – M3

foto konkurs

[Foto konkursi] Putujte, slikajte i osvojite nagrade