in

Može li se početi sa održavanjem velikih događaja

održavanje velikih događaja

Sve je više zemalja u svetu koje testiraju mogu li se veliki događaji održati tokom pandemije korona virusa.

Pilot program britanske vlade

Poslednji u nizu održanih događaja u jeku pandemije, je pilot program britanske vlade na prvom koncertu bez maski i fizičkog rastojanja, organizovan za oko 3000 ljudi.

Pravila su bila jasna: svi prisutni su morali pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od 24 sata. Obavezno je da se ponovo testiraju pet dana nakon događaja. Na događaju učesnici nisu morali da nose maske ni da poštuju fizičku distancu.

Ovaj projekat je realizovan jer je hitno potreban industriji koja je najteže pogođena ograničenjima koja su propisana širom sveta.

Bez maski i distance na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu je krajem aprila održan koncert na kome je bilo više od 50 hiljada fanova rokenrola.

Ovaj koncert se smatra najvećim u svetu od početka pandemije. Na Novom Zelandu je od početka epidemije preminulo 26 osoba, dakle značajno manje u odnosu na druge zemlje sveta.

Koncert u zatvorenom u Barseloni

Prvi koncert kojim se testirala tvrdnja da li je povećan stepen zaražavanja na događajima održan je u martu u Barseloni. Tada se u zatvorenom prostoru okupilo 5.000 posetilaca koji su na testiranju dobili negativne rezultate na prisustvo korona virusa.

Svi posetioci su testirani brzim testovima, bilo je obavezno nošenje maski, ali ne i fizička distanca.

O istom smo pisali u tekstu: Događaji samo za vakcinisane.

I teorija i praksa potvrdile su isto

Brojne evropske studije su pokazale da je rizik od širenja koronavirusa na kulturnim i muzičkim događajima u zatvorenim prostorijama zanemarljivo mali, čak višestruko niži nego u školama, kancelarijama i tržnim centrima. 

Rezultati istraživanja koje je sproveo Tehnički univerzitet iz Berlina pokazali su da, ako se poštuju mere fizičke distance, higijene i ventilacije – pozorište, opera ili muzej sa 30 odsto popunjenosti imaju najmanji rizik od infekcije od svih zatvorenih prostora koji su pregledani.

O ovim studijama izvestila je i inicijativa Spasimo muziku. Inicijativu za život domaće muzičke scene pokrenula je grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a do sada ju je podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

„Korona“ koncert i u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda izjavio je da će u Beogradu biti organizovan koncert kao vid naučnog eksperimenta, kako bi se videlo koliko ljudi će biti zaraženo koronavirusom, kao što je to bilo u Barseloni i Holandiji.

Pod nadzorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Medicinskog fakulteta, održaće se dva koncerta, jedan na otvorenom i jedan u zatvorenom prostoru.

Taj eksperiment će pomoći da se u budućnosti organizuju koncerti, ali i da se organizuju drugi vidovi događaja.

Podsećamo da se u petak, 14. maja očekuje usvajanje protokola koji će omogućiti da se događaji ponovo održavaju.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kalendar kulturnih dešavanja u maju

Kalendar kulturnih dešavanja u maju

novi sad prestonica kulture

Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu