in

Jubilarni 10. Maj mesec matematike – M3

maj mesec matematike

Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU ove godine slavi jubilej – desetogodišnjicu najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije Maj mesec matematike – M3.

Deseta po redu manifestacija Maj mesec matematike (M3) počinje 10. maja i traje sve do kraja meseca. Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Naučni klub Beograd, Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, pešačku zonu Knez Mihailove i Matematički institut SANU.

Tema jubilarnog M3, pod sloganom Formula umetnosti, počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike. Inspiraciju je došla tokom nedavnog obeležavanja stogodišnjice Ajnštajnove teorije relativnosti, koja je zahtevala novu fiziku i nove matematičke proračune kako bi se prostor i vreme doveli u neraskidivu vezu. Na ovaj način, uvedena je revolucija u umetnosti, koja počinje da odražava novi odnos prostor-vreme u procesu nastanka umetničkog dela.

Ovoga maja, publika će moći da pogleda interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta „Matematika i muzika“, u Matematičkom institutu SANU, u Knez Mihailovoj ulici, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta „Poetični svetovi matematičkih teorija“, u parku Kalemegdan.

maj mesec matematike
Maj mesec matematike 2021

Monografija u izdanju Centra za promociju nauke pružiće posetiocima širu sliku o značaju popularizacije matematike, a promociju knjige „Iza kulise stvaralaštva“ francuskog matematičara dr Sedrik Vilanija i kompozitora Karola Befa, pratiće koncert u Kolarčevoj zadužbini, 22. maja.

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice – istraživaće se, između ostalog, džepovi Beogradske tvrđave očima Harija Potera, ali i detektivske zagonetke u duhu romana Agate Kristi. Osim toga, organizovaće se i predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana: saznaćemo da li nam je tesno u 3 dimenzije, o kovidu-19 između matematike i Fejsbuka, umetnosti i matematici…

m3 mesec matematike

Tokom maja, posetioce manifestacije očekuju i raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd, u Kralja Petra 46, kao i obeležavanje Međunarodnog dana žena u matematici, 12. maja.

U okviru manifestacije biće organizovano i 10 matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora. Kretanje povezuje tela sa javnim prostorom, pa se šetanjem stvara matematički ključ za čitanje grada. Šetnje će se organizovati po centru grada, po Kalemegdanu, Botaničkoj bašti, Bajfordovoj šumi, ali i u virtuelnom prostoru.

Više informacija o svim detaljima programa M3 možete potražiti na zvaničnom sajtu manifestacije: www.m3.rs


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

karavan EU

EU karavan počeo u Beogradu

održavanje događaja

Od 21. juna moguće održavanje kulturnih manifestacija, koncerata i festivala?