in

Novi protokoli za organizaciju događaja

novi protokoli za organizaciju događaja

Nakon novih sastanaka u Skupštini grada Beograda, dogovoreno je da se od narednog ponedeljka, 19. aprila, ubrzano vakcinišu zaposleni u turizmu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Plan je da se u naredne dve nedelje završi imunizacija radnika u turističkim agencijama. Visokim stepenom imunizacije u uslužnim delatnostima doprineće se bržem ukidanje mera. Na taj način će najugroženije privredne grane početi sa normalizacijom rada.

U ovom trenutku, 1.024 zaposlenih u hotelima je vakcinisano, što predstavlja 27 odsto svih zaposlenih i još toliko se prijavilo za vakcinaciju. Cilj je da u hotelima bude vakcinisano najmanje 55-60 odsto radnika.

U pripremi je i kampanja za imunizaciju mladih, kako bi se turizam oporavio što pre, a Srbija vratila na mapu turističkih destinacija.

Protokoli za organizaciju rada noćnih klubova, venčanja, kongresa, festivala i koncerata sa živom muzikom

Grad Beograd predložio je četiri protokola o organizovanju događaja u narednom periodu i veoma je važno da u trenutku kada Vlada Srbije bude usvojila te predloge većina zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu bude vakcinisana.

Sa predstavnicima najvećih festivala u Srbiji, kao što su EXIT, Beer fest i LoveFest, dogovoreno da oni kreiraju kampanju koju bi finansirao Grad Beograd. Kampanja bi bila usmerena ka mladima i predstavljala bi promociju vakcinacije kako bi mladi ljudi razumeli da od njihove vakcinacije zavisi koliko će se brzo vratiti festivali koje vole. Vakcinacija je put da se što pre realizuje sve predloženo.

Protokole za organizaciju događaja koji su predloženi Vladi Srbije na razmatranje uradio je Gradski zavod za javno zdravlje kao naša najreferentnija institucija kada je reč o određivanju epidemioloških mera.

U vrhu liste predloga mera koje je potrebno sprovoditi u organizovanju događaja u budućnosti su pre svega higijensko-epidemiološke mere, ali i kontrola ponašanja svih učesnika, i organizatora i zvanica.

Organizacija događaja u budućnosti:

  • razmak između stolova od najmanje dva metra
  • za stolom ne može sedeti više od 5 osoba
  • ukoliko ne postoje stolovi i stolice dozvoljeno je jedno lice na 9 kvadrata
  • vidno treba označiti maksimalno dozvoljen broj ljudi
  • distanca od najmanje dva metra prilikom ulaska u objekat
  • ukidanje podijuma za igru
  • barijera od pleksiglasa između muzičkog orkestra i publike
  • izbegavanje čestitanja, grljenja i ljubljenja
  • onemogućiti švedski sto i omogućiti posluženje za stolom

Od organizatora ovakvih skupova istovremeno se traži da vremenski ograniči trajanje događaja, ali i da omogući da događaju prisustvuju samo pozvane osobe. Zahtev je i da se obavezno čuvaju spiskova zvanica i to u roku od najmanje 30 dana.

U okviru liste preporuka za održavanje proslava i prijema na prvo mesto stavljeno je ograničavanje direktnog kontakta i obezbeđenje sigurne distance. Na drugom mestu je visok stepen higijene, dezinfekcije i korišćenja lične zaštitne opreme, a na trećem visok stepen higijene objekata u kojima se skup održava.

Događaji sa pratećim muzičkim sadržajem

Za organizatore događaja je važno da se u vreme pandemije događaji sa pratećim muzičkim sadržajem ne smeju održavati u zatvorenom, već samo na otvorenom prostoru, odnosno u objektu otvorenog tipa privremenog karaktera, koje bi za tu namenu odredili organi lokalne samouprave. Pritom je važno obezbediti što više ulaza i izlaza, koji će biti dovoljno udaljeni i jasno obeleženi.

Organizatori treba da obezbede dovoljan broj redara koji će usmeravati posetioce do svojih mesta, kako bi se smanjile gužve, a takođe treba obezbediti da se posetioci, osim u neophodnim slučajevima, ne kreću van mesta koja su im obezbeđena.

Na ulazu u objekat potrebno je da se beskontaktno meri temperatura, a nošenje zaštitnih maski obavezno je za vreme boravka u objektu.

Obavezno je i detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija mobilijara pre početka događaja, kao i nakon završetka. Posetioci će biti u obavezi da poštuju sve propisane mere.

Izvor: PKS / beograd.rs / ekapija.com


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Najtraženiji događaji u vreme pandemije

Koji su to najtraženiji događaji u vreme pandemije

dan planete zemlje

Dan planete Zemlje i najlepše ekološke manifestacije