in

Kalendar kulturnih dešavanja u maju

kalendar kulturnih dešavanja u maju

Kalendar kulturnih dešavanja u maju se polako popunjava. Zbog aktuelne epidemiološke situacije brojni događaji počinju da se najavljuju tek nekoliko dana pre samog održavanja.

Stoga, sada donosimo informacije koje su u ovom trenutku (početkom maja) dostupne.

Otvoren hol Ive Andrića

U zgradi Borbe (Trg Nikole Pašića 7, Beograd) na drugom spratu otvoren je hol Ive Andrića, kao i postavka koja sadrži 14 fotografija iz života našeg Nobelovca.

Na ovaj način ukazana je počast slavnom piscu koji je svojevremeno objavljivao svoje pripovetke i eseje u listu Borba. U planu je da i drugi delovi zgrade dobiju nazive po velikim imenima koja su pisala za taj list.

Otvorena Galerija Petra Dobrovića

Svečano je otvorena renovirana galerija, legat Petra Dobrovića (u ulici Kralja Petra 36/IV u Beogradu).

Galerija je prvobitno otvorena juna 1974. godine. Od osnivanja do 2016. godine, o Galeriji Petra Dobrovića starao se Muzej savremene umetnosti, a 2017. godine prostor je dodeljen Кući legata. Od tada do danas trajala je njegova rekonstrukcija.

Sada se u Galeriji Petra Dobrovića može pogledati izložba Kolorističke vizije, koja kroz 30 dela prikazuje bogati opus jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Izložbu prati katalog, a za vreme trajanja potavke biće organizovani prateći programi i stručna vođenja. U Galeriji Petra Dobrovića se nalazi 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera i 955 crteža…

galerija petra dobrovica
Radovi Petra Dobrovića (izvor: Kuća legata)

Da podsetimo, Petar Dobrović je bio jedan od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umetnosti između dva svetska rata. Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista. Pisao je i likovnu kritiku.

Počele su „Večeri na Kosančiću“

Na lokalitetu na Kosančićevom vencu, na mestu Narodne bibiloteke srušene u Drugom svetskom ratu, 22. aprila otvorena je nova sezona ciklusa predstavljanja naših eminentnih književnih i drugih umetničkih stvaralaca, pod nazivom Večeri na Kosančiću.

Specifičnost ove manifestacije jeste ta da gost predstavlja svoja nova, dosad još uvek nepredstavljena dela, te da upoznaje javnost sa sadržajima sa kojima se nije susrela. Gost prvih Večeri na Kosančiću bio je pisac i akademik Goran Petrović, koji je prvi put čitao odlomke iz svog novog, neobjavljenog romana.

Ciklus gostovanja se nastavlja 10. maja u 18 sati, kada će gošća biti književnica Milena Marković. Moderator programa je novinar i publicista Nebojša Grujičić. Tokom večeri, književnica Milena Marković čitaće svoja dela u rukopisu, kao i objavljenu poeziju, i govoriće o svojoj umetnosti u nastajanju.

Za sve zainteresovane koji nisu u mogućnosti da dođu na lokalitet na Kosančićevom vencu, program se može pratiti uživo i onlajn preko zvanične fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije, kao i u odloženom terminu – preko Youtube kanala.

Izložba o Olimpijskom pokretu u Srbiji u Galeriji SANU

Izložba „Put pravih vrednosti“, čije je otvaranje u Galeriji SANU, održano simbolično, 100 dana od početka Olimpijskih igara u Tokiju, treba da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta.

Posetioci će na izložbi, između ostalog, moći da pogledaju hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

izlozba galerija sanu put pravih vrednosti
Detalj sa izložbe u Galeriji SANU (Izvor: sanu.ac.rs)

Omogućen je i pristup bogatoj multimedijalnoj kolekciji, koja je deo virtuelnog muzeja, pa mogu da se pogledaju kratke filmove i priče o istoriji olimpizma u Srbiji, olimpijskim herojima i nezaboravnim olimpijskim momentima.

Majski serijal „Koncerti u galeriji“ u Kulturnom centru Beograda

Muzički program Kulturnog centra Beograda u maju čine koncerti renomiranih domaćih muzičara koji se održavaju svakog ponedeljka u Galeriji Artget.

U ponedeljak 10. maja će se predstaviti mladi pijanisti Andrijana Božić i Andrej Cincarević koji su kao klavirski duo održali zapažene koncerte u Galeriji SANU i Kripti Crkve Sv. Marka tokom 2020. godine. Između ostalog, u Galeriji Artget izvešće Danse macabre Kamija Sen-Sansa u transkripciji za klavir četvororučno i na taj način istaći stotu godišnjicu od smrti ovog istaknutog francuskog kompozitora.

Festival Žene u muzici, posvećen promociji stvaralaštva žena kompozitora koji je pokrenula profesorka Vojna Olivera Nešić, održaće se ove godine 18. put. Jedan od koncerata festivala biće održan u Galeriji Artget u ponedeljak 17. maja, čime će biti nastavljena dugogodišnja saradnja Kulturnog centra Beograda i udruženja Žene u muzici iz Kragujevca.

Tradicionalni nastup pijaniste Nebojše Maksimovića u Kulturnom centru Beograda ove godine će se održati u ponedeljak, 24. maja, a program čine čuvena svita Modesta Musorgskog Slike sa izložbe u aranžmanu Vladimira Horovica, kao i dela Franca Lista, Mefisto valcer, Balada i Skerco i marš.

Poslednjeg dana maja meseca, nastupiće Katarina Tešenji Kovačevski, zamenica koncertmajstora Simfonijskog orkestra RTS i Dragana Raić, klavirska saradnica na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Čajanka u Botaničkoj bašti

Orkestar Muzikon i Stefan Milenković 16. maja u 17h u Botaničkoj bašti organizuju koncert „Čajanka“.

Publika će imati priliku da čuje Serenadu za gudače od Petra Iliča Čajkovskog, kao i „Godišnja doba“ Astora Pjacole u izvođenju kamernog orkestra Muzikon i violinskog virtuoza i gostujućeg soliste Stefana Milenkovića u najlepšoj oazi grada Beograda.

Koncert će biti organizovan u skladu sa epidemiološkim merama, tako da je broj karata ograničen. Mesta neće biti numerisana, tako da se preporučuje raniji dolazak uz uživanje u lepotama Botaničke bašte.

MAU za sve, svi u MAU

Muzej afričke umetnosti svakog prvog četvrtka u mesecu ima posebno osmišljen program za starije sugrađane, 55+. Sledeći datum, odnosno datum u maju je 6. maj od 10 sati.

Ovog četvrtka održaće se radionica slikanja na platnu.

Kompletan program i prijave na radionice na MAU.

Pored ovih događaja koje smo izdvojili, podsećamo i na događaje o kojima smo već pisali. O njima možete pročitati izdvojene tekstove:

Naši dani, 7 – 11. maj

U okviru nedavno potpisanog sporazuma tri teatra, Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta i Novosadskog pozorišta, od 7. do 11. maja održaće se mini festival “Naši dani”.

Fest, 7 – 16. maj

Fest se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.

Muzeji za 10, 12 – 18. maj

U okviru manifestacije Muzeji za 10, okom sedam dana besplatnog programa, u 50 gradova i mesta širom Srbije, više od 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

vrnjačka banja

Vrnjačka Banja je prva „čista i sigurna“ destinacija u Srbiji

održavanje velikih događaja

Može li se početi sa održavanjem velikih događaja