in

Festival LilaLo od 8. do 12. jula u Loznici

LilaLo Loznica

Peti festival LilaLo održaće se od 8. do 12. jula 2022. godine u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću.

LilaLo je muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje.

Lilanje – Kod Srba postoji običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12. jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da se zbliže tradicionalno i moderno, da se tradicija prikaže na jedan savremen način i da se sačuva za generacije koje dolaze.

U okviru festivalskih dana publika može da uživa u bogatom programu. Posetioci su prethodnih godina prisustvovali koncertima, di džej nastupima, performansima, pozorišnim predstavama, animacijama za decu, izložbama, bioskopskim predstavama na otvorenom, nastupima kulturno umetničkih društava, vožnji fijakerom, etno bazarima, interaktivnim radionicama starih zanata.

Program Festival LilaLo 2022.

LilaLo program
Program Festival LilaLo 2022

Festival LilaLo organizuje Turistička organizacija grada Loznice uz podršku Grada Loznice, a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade, Crkvenom opštinom lozničkom, brojnim udruženjima građana i pojedincima. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Brkovi po Vuku

U okviru festivala LilaLo, 9. i 10. jula u Tršiću će se održati i takmičenje pod nazivom „Brkovi po Vuku“  – takmičenje za najbrkove Srbije i šire.

Pravo prijave na takmičenje  imaju svi zainteresovani (prijave su otvorene do 1. jula 2022. u ponoć). Obezbeđene su vredne  nagrade za pobednike, u tri kategorije .

Svi zainteresovani Pravilnik i prijavu za takmičenje mogu preuzeti na zvaničnoj stranici Turističke organizacije Loznica.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija grada Loznice

Festival Lilalo 2023 se održava od 11. do 16. jula


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Drinska regata Bajina Bašta

Zabava je na rekama – posetite najveće regate u Srbiji!

završena turneja slobodne zone

Završena je 16. Turneja Slobodne zone