in

Festival LilaLo od 9. do 12. jula u Loznici

LilaLo Loznica

Festival LilaLo održaće se od 9. do 12. jula 2021. godine u Loznici, Tršiću, Banji Koviljači i Lešnici, u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice.

LilaLo je muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje.

Lilanje – Kod Srba postoji običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12. jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da se zbliže tradicionalno i moderno, da se tradicija prikaže na jedan savremen način i da se sačuva za generacije koje dolaze.

U okviru festivalskih dana publika može da uživa u bogatom programu. Posetioci su prethodnih godina prisustvovali koncertima, di džej nastupima, performansima, pozorišnim predstavama, animacijama za decu, izložbama, bioskopskim predstavama na otvorenom, nastupima kulturno umetničkih društava, vožnji fijakerom, etno bazarima, interaktivnim radionicama starih zanata.

Brkovi po Vuku

Prvi put u okviru festivala LilaLo, 10. i 11. jula u Tršiću će se održati i takmičenje pod nazivom „Brkovi po Vuku“  – takmičenje za najbrkove Srbije i šire.

Pravo prijave na takmičenje  imaju svi zainteresovani (prijave su bile do 1. juna 2021.). Obezbeđene su vredne  nagrade za pobednike, u tri kategorije .

Svi zainteresovani Pravilnik i prijavu za takmičenje mogu preuzeti na zvaničnoj stranici Turističke organizacije Loznica.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

balkan cheese festival

Festival sireva i poslastica 26. i 27. juna u Botaničkoj bašti

najave za letnje festivale 2021

Počele su najave za letnje festivale