in

Izložbe koje će vam ulepšati pretprolećne dane

Izložbe u Srbiji

Izložbe u Beogradu

Narodni muzej
Izložba: Oči u oči sa Metahumanom

Nakon svetske premijere i ogromne pažnje svetske javnosti i medija, projekat Prehistoric MetaHuman – virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno je predstavljen i domaćoj publici početkom marta.

Prvi put u istoriji čovečanstva, verno je prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije razvijene u Srbiji.

Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanije i Unreal Engine-a softvera, praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”. Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

U četvrtak, 17. marta sa početkom u 18 časova, održaće se prezentacija na kojoj će govoriti prof. dr Sofija Stefanović o samom projektu i inovativnim rešenjima koja su pomogla u tumačenju daleke prošlosti.

Mogućnost da se licem u lice susretnu sa čovekom Lepenskog Vira posetioci će imati do 4. maja.

Podsećamo i da se od februara u muzeju, nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji, nalazi i monumentalno delo Paje Jovanovića Krunisanje cara Dušana, poznato i pod nazivom Proglašenje Dušanovog zakonika.

Individualna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu 300 dinara, dok je individualna ulaznica za aktuelnu tematsku izložbu 500 dinara. Svake nedelje u terminu od 10 do 18 časova ulaz na stalnu postavku Narodnog muzeja je besplatan.

izlozba metahuman
Metahuman – oživljen praistorijski čovek iz Lepenskog vira

Istorijski muzej Srbije
Izložba: Od bidermajera do Mediale – slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije

Na izložbi „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, autorke Tijane Jovanović Češke, publici je premijerno predstavljeno, isključivo iz umetničkog aspekta, više od dve stotine izabranih dela iz Likovne zbirke Istorijskog muzeja Srbije. Posetioci će tokom vođenja imati priliku da se nešto bliže upoznaju sa delima čuvenih umetnika, poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Aleksića, Olje Ivanjicki, ali i delima slikara koji su manje poznati široj javnosti, iako su iza sebe ostavili značajan i vredan umetnički opus.

Stručna vođenja kroz izložbu su zakazana za 12. i 26. mart, sa početkom od 13 časova. Mesto na vođenju je potrebno rezervisati (rezervacije se primaju u periodu od 12 do 19 časova). Cena ulaznice iznosi 200 dinara, odnosno 100 dinara za učenike, studente i penzionere.

Dom Jevrema Grujića
Izložba: Velikanke srpske kulture

Izložba Velikanke srpske kulture predstavlja slavne žene naše istorije koje su svojim delima i hrabrošću dale doprinos srpskoj kulturi, ali i celokupnoj srpskoj istoriji.

Postavka predstavlja 18 slavnih žena srpske istorije koje su uticale na razvoj misli i društva ovog podneblja. Velikanke koje će biti predstavljene su: Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović.

Posetioci izložbe će moći da vide i veliki izbor ličnih predmeta ovih čuvenih žena, poput violine naše prve kompozitorke Ljubice Marić, ličnih predmeta Milene Pavlović Barili, čuvenog šešira Desanke Maksimović i mnoge druge.

Tokom trajanja postavke biće upriličena i brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri inspirisane delima ovih velikanki.

Izložba je otvorena do 27. marta. Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara.

PTT muzej
Izložba: Neviđeni Lubarda

U PTT Muzeju u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom „Neviđeni Lubarda“ na kojoj je javnosti prvi put predstavljeno deset umetničkih slika Petra Lubarde iz privatnih kolekcija.

Na ovoj ekskluzivnoj izložbi, poštovaoci velikog umetnika imaće priliku da vide Lubardine slike nastale u periodu od 1942. do 1972. godine, koje do sada nikada nisu bile javno izložene: „Bik“, „Crni panter“, „Zmajevi“, „Minotaur“, „Logorska mrtva priroda“, „Škorpija“, „Selo Brajići“, „Stene“, „Kosovski boj“ i „Put slobode (Sutjeska)“. Izložba „Neviđeni Lubarda“ biće za posetioce otvorena do 1. maja 2022. godine.

Ulaz je slobodan.

Izložbe u Zrenjaninu

Narodni muzej Zrenjanin
Izložba: Merak mi je…

Na izložbi pod nazivom „Merak mi je…“ i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi…

Izložba se je otvorena na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. Osim ove monumentalne kompozicije koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu (poput crteža Pauline Sudarski) ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent („Veselo društvo”, „Društvo koje pije”, „Seoska lola”).

Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i „Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo” kakvo se zaigralo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu.

Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice – Zora Petrović i Friderika Bende, koje ženskim figurama u ruke stavljaju voće iz kojeg izbija sva slast života („Bogatstvo”, „Devojčice sa grožđem”). Ovakve scene uvode u predstave hedonizma u prirodi, bilo da je to pored vode („Kupačice”, „Mali kupači”, „Susret jedrilica”, „Pecaroši”) ili pod okriljem drveća („Društvo u parku”, „Odmor u parku”, „Letnja bašta”).

Svečano zatvaranje izložbe „Merak mi je…“ biće upriličeno u utorak 15. marta 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

merak mi je
Merak mi je – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

Uskoro u Narodnom muzej u Zrenjaninu

Narodni muzej Zrenjanin se priklјučuje obeležavanju Međunarodne godine stakla (IYOG22) projektom “Staklena vitrina meseca“ koji počinje 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine.

Projekat predstavlјa ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, a tematika će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione i dr.

Prva tematska vitrina, koja će biti izložena u martu, posvećena je Murano staklu.

Ulaz na izložbu je besplatan za sve individualne posete i za grupne posete sa teritorije Srednjobanatskog okruga. Cena ulaznica za stalnu postavku za grupne posete van Srednjobanatskog okruga je 150 dinara za odrasle i 100 dinara za decu.

Izložbe u Aranđelovcu

Narodni muzej u Aranđelovcu
Izložba: Milena Pavlović Barili – život i snovi

Milena Pavlović Barili je jedna od naših najplodnijih i najpoznatijih slikarki.Veoma brzo se pozicionirala na sceni evropskog kontinenta, a svojim izložbama u Londonu, Parizu, Rimu i drugim gradovima, privlačila je veliku pažnju publike, likovnih kritičara i teoretičara

Izložba koja je realizovana u saradnji sa Galerijom „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca, koja čuva umetnički fond i lične predmete ove znamenite srpske umetnice, u Aranđelovcu će biti otvorana do 16. marta.

Izložbe u Zaječaru

Narodni muzej Zaječar
Izložba: Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije

U zaječarskom muzeju otvorena je izložba „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ na kojoj je predstavljeno nematerijalno nasleđe upisano u Nacionalni registar, kao i nasleđe upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva: porodična slava, kolo – tradicionalna narodna igra, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo.

Cilj ove izložbe je da predstavi sve ono što je u poslednjih 10 godina urađeno na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i da bude podsticaj lokalnim zajednicama da prepoznaju nešto svoje u svojoj sredini što zavređuje da bude u nacionalnom registru.

Izložba će biti otvorena do 22. marta 2022.

kolo
Kolo je upisano na svetsku listu nematerijalne kulturne baštine

Izložbe u Svilajncu

Prirodnjački centar Srbije
Izložba: „Nebesko kamenje“ i „Mozasaurus“

Prva ekskluziva je izložba „Nebesko kamenje“, koja predstavlja jednu od najvećih kolekcija meteorita na Balkanu. Sadrži nekoliko vrlo izuzetnih primeraka, od kojih je jedan pronađen u Sibiru 1947. godine.

Od nove sezone Prirodnjački centar bogatiji i za još jednu atrakciju – originalni fosil lobanje mozasaurusa. Ovaj eksponat star je oko 70 miliona godina i pronađen je na tlu Afrike.

Prirodnjački centar otvoren je za posete svakog dana od 10 do 18 sati.

Cena ulaznice je 600 dinara za odrasle i 400 dinara za decu od 3 do 12 godina.

Izložbe u Valjevu

Narodni muzej Valjevo
Izložba: Tragom jedne zaboravljene ideje

Na dan grada Valjeva, 20. marta biće otvorena izložba pod nazivom Tragom jedne zaboravljene ideje – u potrazi za identitetom grada.

Pogledajte koji se još događaji održavaju u Srbiji: Kalendar događaja


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Mesec frankofonije

Mart – mesec frankofonije

Konferencije

[Lista predloga] Konferencije u Srbiji koje vredi posetiti ove godine