in

Izložbe koje će vam ulepšati pretprolećne dane

Izložbe u Srbiji

Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvoja pokazalo je da samo nešto više od 5,6% stanovnika Srbije redovno prati kulturna dešavanja.

Sa željom da pravovremenim informacijama povećamo zainteresovanost publike za posetu muzejima i galerijama, predstavljamo izložbe koje će vam ulepšati pretprolećne dane.

Izložbe u Beogradu

Narodni muzej
Izložba: Nadežda Petrović – Modernost i nacija

Izložba o Nadeždi Petrović priređena je u čast 150 godina od rođenja naše velike umetnice. Postavka je osmišljena u skladu sa vodećim temama i motivima njenog slikarstva. U razvojnoj liniji od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističke epizode i nacionalnog narativa, do dela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda ostvaruje pobedu moderne slike sa prevagom likovnog nad ideološkim.

U novoj epizodi virtuelnog muzeja, na YouTube kanalu Narodnog muzeja Srbije,
dostupna je priča o crtežima Nadežde Petrović

Kako bi se stvaralaštvo Nadežde Petrović predstavilo na celovit i sveobuhvatan način, pored dela koja se nalaze u Narodnom muzeju, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Pored izvanrednih slika, koje su postavile temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da Nadeždu upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

Izložba će biti otvorena do 15. aprila.
Informacije o ulaznicama dostupne su na sajtu Narodnog muzeja.

Galerija SANU
Izložba: Gračanica – Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina

Izložba „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“, autorke Aleksandre Davidov Temerinski, koja se realizuje u organizaciji SANU i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, rezultat je obeležavanja dva značajna jubileja – 75 godina od osnivanja Zavoda i sedam vekova od završetka oslikavanja manastira Gračanica, koji su se navršili 2021. godine kada je bio planiran prvobitni termin izložbe, ali je zbog pandemije bio odložen.

O značaju ove izložbe ne treba posebno govoriti: manastir Gračanica je kroz istoriju postao duhovno i kulturno važno utočište srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji, kao i našeg identiteta uopšte.

Manastir se nalazi na Uneskovoj Svetskoj listi kulturne baštine, kao mesto od izuzetne kulturne i istorijske vrednosti i danas je duhovni centar i svetionik za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.

Budući da je estetske vrednosti arhitekture i slikarstva Gračanice moguće predstaviti samo posredno, najveći deo izloženog materijala čine printovi arhitekture i slikarstva velikih dimenzija uz doprinos novih tehnologija. Predstavljanje trodimenzionalne arhitekture poseban je izazov, pa će video-animacija izgradnje jedne od najznačajnijih srednjovekovnih zadužbina omogućiti posetiocima da steknu uvid u proces izgradnje, odnosno u elemente građevine i njenu konstrukciju.

Izložba će biti otvorena do 26. februara.

Stručna vođenja kroz izložbu:
Utorak, 21. februar, u 18 sati
Sreda, 22. februar, u 18 sati
Petak, 24. februar, u 18 sati
Subota, 25. februar, u 18 sati.

Muzej nauke i tehnike
Izložba: Leta pre neta

,,Leta pre neta“ je prva izložba Muzeja nauke i tehnike namenjena prvenstveno deci. Ideja ove izložbe je da se najmlađoj publici približi duh vremena pre interneta i značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi.

Najmlađa publika će se na izložbi prvi put susresti sa pojedinim tehničkim uređajima, dok će se njihovi stariji članovi porodice na momenat vratiti u prošlost i prisetiti se kako su izgledala leta pre interneta.

leta pre neta
Gramofon, jedan od eksponata na izložbi „Leta pre neta“

Izložba ima praktični, edukativni i zabavni karakter. Postavka je podeljena na dve vremenske zone: Ovako je nekada bilo i Ovako je počelo i šest tematskih stanica: Piši-briši, Kada moje uši čuju, Ptičica, Halo, ko je, Zabava u kutiji i Ringeraja. Na kraju postavke je stanica Surf bez daske, u sklopu koje se sve pomenute stanice objedinjuju u samo jednom predmetu.

Na svakoj od navedenih stanica nalaze se interaktivni eksponati, pa će tako deca imati priliku da kucaju na pisaćoj mašini, napišu i pošalju pismo, režiraju sopstveni film, isprobaju kameru, fiksni telefon, flipere i još mnogo toga.

Izložba će biti otvorena do 28. februara.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu
Izložba: Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB

Ciklus Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB predstaviće dvanaest samostalnih i trinaestu grupnu izložbu.

Kroz ciklus samostalnih izložbi ovim projektom se predstavljaju opusi skulptorki koje su upravo snagom svoje ličnosti, prevazilazeći sva ograničenja, i lična i društvena, obeležile skulpturu 20. i početka 21. veka.

MSUB Olga Jancic Materinstvo
Izložbe koje će vam ulepšati pretprolećne dane
Olga Jančić: Materinstvo (Fotografija: Bojana Janjić, MSUB)

Ciklus počinje izložbom Olge Jančić „Iskonsko u modernom“. U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenija, Olga Jančić s dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog, kroz skulpture promišlja suštinska pitanja čovekovog postojanja.

Izložba će biti otvorena do 2. maja.

Kulturni centar Grad
Izložba: Andrej Kolosov – Moja srpska priča

Andrej Kolosov je poznati moskovski umetnik, koji se bavi pre svega uličnom umetnošću i grafitima. Od 2016. godine živi u Beogradu, studira na Bogoslovskom fakultetu i počinje da se interesuje za kreiranje murala.

Autor će na izložbi „Moja srpska priča“ predstaviti svoje radove iz serije „Znaci“. „Znaci“ su grafički prikazi i paterni. Pomoću tehnike umetničke kaligrafije popune prostor namenjen kreiranju dela i postanu složen ornament. Svaki rad je jedna priča koju je autor doživeo u Srbiji.

Tokom izložbe će se održati 3 događaja:
13-16. marta 2023. od 16:00 do 20:00 performans „Moja srpska priča“. Tokom performansa autor će pred publikom oslikati pano površine 100 m2.
19-21. marta 2023. od 10:00 do 18:00 performans „Moje emocije kroz život u Srbiji“. Tokom tog performansa na prednjoj fasadi KC Grad će nastati apstraktni pano.
23-25. marta 2023. od 12:00 do 18:00 performans „Bela boja“. Tokom tog performansa će pano „Moja srpska priča“ biti prekriven belom bojom

Izložba će biti otvorena od 13. do 25. marta.

Izložbe u Novom Sadu

Muzej grada Novog Sada
Izložba: Mileva – mi smo stena

Nakon jedne od najboljih izložbi održanih prošle godine u Srbiji, Vreme i vaseljena, autor Dušan Jovović, multimedijalni umetnik i za ovu godinu pripremio je izložbu koja se ne propušta.

izlozba vreme vaseljena
Segment sa izložbe Vreme i vaseljena, održane u Novom Sadu 2022. godine

Izložba Mileva: mi smo stena, multimedijalna je postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma kojim se Mileva Marić obraća publici, ali i onog klasičnog umetničkog jezika, postavka na neverovatnih 1.200 kvadratnih metara obnovljenog dela Muzeja grada, sjajnom simbolikom progovara o Milevinom javnom, ali i privatnom životu.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, dok je cena porodične karte 1000 din.

Izložbe u Čačku

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak
Izložba: Kolekcija kao ogledalo, modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

U toku protekle dve godine ova reprezentativna izložba gostovala je u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani (2020), kao i u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu (2021/2022), gde ju je posetilo oko 50.000 posetilaca, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci (2022).

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr. Međutim, izložena su i dela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

izlozba kolekcija kao ogledalo
Izložbe koje će vam ulepšati pretprolećne dane
Kolekcija kao ogledalo, dela 38 autora u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku

Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Izložbe u Gornjem Milanovcu

Muzej rudničko-takovskog kraja
Izložba: Tradicija vašara u Srbiji

Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije realizovala je prvu zajedničku izložbu pod nazivom „Tradicija vašara u Srbiji“. Iza projekta stoji 23 etnologa koji su učestvovali u izradi koncepta, izboru materijala i građe iz 18 muzejskih institucija sa prostora čitave Srbije.

Nakon prvog otvaranja izložbe u Narodnom muzeju Čačak, u decembru 2022. godine, izložba započinje svoje putovanje po Srbiji.

Prva stanica na tom putovanju je Muzej rudničko-takovskog kraja, koji se uključio u projekat pričom o vašarima u Gornjem Milanovcu. Izložba je upotpunjena tezgama sa vašarskom robom koju su sutupili sugrađani, zanatlije i proizvođači proizvoda domaće radinosti.

Jedan od vrednijih eksponata je originalni dokument kojim je ustanovljen panađur na Sv. Tomu 1866. godine. Izložbeni deo o vašarima u Gornjem Milanovcu, upotpunile su fotografije Saše Savovića, čiji objektiv je dugogodišnji hroničar događaja rudničko-takovskog kraja.

Izložba će biti otvorena do 8. marta.

Izložbe u Nišu

EU info kutak Niš
Izložba: Biti mlad u Srbiji

Izložba 20 najboljih fotografija nastalih u okviru foto konkursa sa temom – Biti mlad u Srbiji, otvorena je u EU Info kutku u Nišu, u ulici Vožda Karađorđa 5.

Odabrane fotografije pokazuju svakodnevni život mladih u Srbiji, a od preko hiljadu pristiglih na konkurs, petočlani žiri je odabrao četiri pobedničke fotografije. Ovo je jedna od aktivnosti kojom se Delegacija EU u Srbiji pridružila obeležavanju Evropske godine mladih 2022.

„Festivalska euforija“ autora Miloša Krstića je prvonagrađena fotografija koja je zahvaljujući tome objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikinom zabavniku.

U kategoriji Najbolje fotografije građana i građanki nagrađene su Irena Ljubanović za fotografiju „Žena ženi solidarna“ i Jana Cekić za fotografiju „I šta ćemo sad?“. U kategoriji Najbolja fotografija EU projekta nagradu je dobila fotografija „Amputacija ne smeta razvoju snage“ Bojana Jorgića iz Niša.

Izložba će biti otvorena do 27. februara.

Pogledajte koji se još događaji održavaju u Srbiji: Kalendar događaja


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

pesma evrovizije

Uskoro izbor srpskog predstavnika za festival Pesma Evrovizije 2023

Sajam knjiga u Novom Sadu

Sajam knjiga u Novom Sadu najavljuje bogat program