in

Uskoro izbor srpskog predstavnika za festival Pesma Evrovizije 2022

pesma za evroviziju

RTS i Srbija će ove godine svog predstavnika za takmičenje „Pesma Evrovizije“ koje se održava u Torinu birati na festivalu „Pesma za Evroviziju ’22“ koji će se održati od 3. do 5. marta.

Tim povodom, predstavljen je novi vizuelni identitet koji je u skladu sa nazivom izbora koji će se održati u Studiju Radio-televizije Srbije na Košutnjaku. Okosnica novog logoa su tri početna slova reči – pesma, Evrovizija i Srbija, oblikovana u moderan dizajn u ćiriličnom fontu koji će imati upotrebu kroz različite kanale komunikacije.

Konkurs za srpskog predstavnika za „Pesmu Evrovizije 2022“ završen je 1. decembra, a 17. decembra selekciona komisija glasala je za kompozicije koje su pristigle na adresu Radio-televizije Srbije elektronskim putem. Od preko 150 kompozicija, selekciona komisija, koju su činili muzički urednici RTS-a, preslušala je sve pristigle numere i za učešće na festivalu odabrala najbolje kompozicije.

Produkcioni tim RTS-a rasporedio je 36 učesnika festivala u dva polufinala.

U svakom polufinalu učestvovaće po 18 kompozicija, što će biti i broj finalista – iz prvog i drugog polufinala plasiraće se devet najbolje rangiranih kompozicija za koje će u odnosu 50 prema 50 odsto glasati publika i stručni žiri.

Sve pesme su premijerno objavljene na YouTube kanalu „RTS Pesma Evrovizije„, a počelo je predstavljanje učesnika festivala kroz Jutarnji program RTS-a i emisiju Šarenica.

Među ljubiteljima popularne Evrovizije svakodnevno se ažuriraju liste gledanosti na osnovu broja pregleda numera na zvaničnom YouTube kanalu festivala.

Poznati su i voditelji izbora Pesma za Evroviziju. Kroz sve tri večeri festivala vodiće nas Dragana Kosjerina i Jovan Radomir, dok će se iz takozvane „zelene sobe“ uključivati Kristina Radenković i Stefan Popović. 

Srbija nastupa u drugom polufinalu festivala Pesma Evrovizije

U Torinu je polovinom januara održan žreb za učesnike polufinala Pesme Evrovizije 2022. kao i tradicionalna primopredaja ključeva takmičenja, između gradonačelnika Roterdama i Torina. Ovim svečanim gestom Torino je i zvanično posato grad domaćin 66. Pesme Evrovizije.

Ove godine na takmičenju Pesma Evrovizije učestvovaće 41 zemlja od kojih će se njih 5 (takozvana velika petorka) direktno naći u finalu. Veliku petorku čine finalisti iz Italije, Francuske, Nemačke, Španije i Velike Britanije. Preostalih 36 zemalja, moraće svoj put do finala da pronađu kroz polufinale. U svakom polufinalu nastupaće po 18 zemalja.

Žrebom je utvrđeno da će ovogodišnji predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, nastupati u prvom delu drugog polufinala, koje će se održati 12. maja.

Pored predstavnika Srbije u drugom polufinalu nastupaće i predstavnici Australije, Gruzije, Kipra, Finske, Azerbejdžana, San Marina, Izraela, Malte, Crne Gore, Rumunije, Češke Republike, Poljske, Belgije, Severne Makedonije, Švedske, Estonije i Irske.

U prvom polufinalu nastupaće predstavnici Albanije, Letonije, Švajcarske, Slovenije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Litvanije, Holandije, Norveške, Rusije, Portugala, Danske, Jermenije, Austrije, Hrvatske, Islanda i Grčke.

Konačan redosled nastupanja odrediće producenti takmičenja, kada sve takmičarske pesme budu bile izabrane.

Iz oba polufinala, koja će se održati 10. i 12. maja, kvalifikovaće se po 10 zemalja, pa će se u velikom finalu koje će se održati 14. maja, takmičiti 25 zemalja.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

beogradski irski festival

Beogradski irski festival – festival koji boji grad u zeleno!

case study show

16. Case Study Show – Pobedi u praksi