in

Uskoro izbor srpskog predstavnika za festival Pesma Evrovizije 2023

pesma evrovizije

RTS i Srbija će svog predstavnika za takmičenje „Pesma Evrovizije“ birati na festivalu „Pesma za Evroviziju ’23“ koji će se održati od 1. do 4. marta.

Tim povodom, predstavljen je novi vizuelni identitet koji je u skladu sa nazivom izbora koji će se održati u Studiju Radio-televizije Srbije na Košutnjaku. Okosnica novog logoa su tri početna slova reči – pesma, Evrovizija i Srbija, oblikovana u moderan dizajn u ćiriličnom fontu koji će imati upotrebu kroz različite kanale komunikacije.

Konkurs za srpskog predstavnika za „Pesmu Evrovizije 2023“ završen je 15. novembra, a 2. februara objavljene su sve kompozicije koje će se ove godine takmičiti na srpskom nacionalnom izboru Pesma za Evroviziju 2023.

Produkcioni tim RTS-a rasporedio je 32 učesnika festivala u dva polufinala.

U svakom polufinalu učestvovaće po 16 kompozicija, što će biti i broj finalista – iz prvog i drugog polufinala plasiraće se osam najbolje rangiranih kompozicija za koje će u odnosu 50 prema 50 odsto glasati publika i stručni žiri.

Sve pesme su premijerno objavljene na YouTube kanalu „RTS Pesma Evrovizije„, a počelo je predstavljanje učesnika festivala kroz Jutarnji program RTS-a i emisiju Šarenica.

Među ljubiteljima popularne Evrovizije svakodnevno se ažuriraju liste gledanosti na osnovu broja pregleda numera na zvaničnom YouTube kanalu festivala.

Srbija nastupa u prvom polufinalu festivala Pesma Evrovizije

Ove godine na takmičenju Pesme Evrovizije učestvovaće 37 zemalja od kojih će se njih 6 („Velika petorka“ i prošlogodišnji pobednik Ukrajina) direktno naći u finalu, a preostala 31 zemlja, moraće svoj put do finala da pronađu kroz polufinale. U prvom polufinalu nastupiće 15, a u drugom 16 zemalja.

Žrebom je utvrđeno da će ovogodišnji predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, nastupati u prvom delu prvog polufinala, koje će se održati 9. maja.

Pored predstavnika Srbije u prvom polufinalu nastupaće i predstavnici Letonije, Irske, Norveške, Portugala, Hrvatske, Malte, Švedske, Moldavije, Švajcarske, Izraela, Holandije, Irske, Azerbejdžana i Češke Republike, a pored njih glasaće i gledaoci iz Nemačke, Francuske i Italije.

U drugom polufinalu koje će se održati 11. maja, nastupaće predstavnici Jermenije, Kipra, Rumunije, Danske, Belgije, IslandaGrčke, Estonije, Albanije, Australije, Austrije, Litvanije, San Marina, Slovenije, Gruzije i Poljske, dok će od direktnih finalista glasati Ukrajina, Španija i domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo.

U oba polufinala glasaće i publika iz ostatka sveta, što predstavlja novinu na najvećem muzičkom takmičenju, a popis zemalja iz kojih će glasanje biti moguće, biće objavljen neposredno pred samo takmičenje.

Finale takmičenja Pesma Evrovizije održaće se 13. maja i u njemu će se predstaviti 26 zemalja.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

nišville

Počinje prodaja karata za Nišville Jazz Festival 2023.

Izložbe u Srbiji

Izložbe koje će vam ulepšati pretprolećne dane