in

Zastave budućnosti – nova energija Kreativnom distriktu

Zastave budućnosti

Deca i mladi će tokom aprila i maja biti u središtu Evropske prestonice kulture. Tri programa „Škole budućnosti“, „Zastave budućnosti“ i „Bajke budućnosti“, sa 460 umetnika iz 30 zemalja, predstaviće se kroz 270 različitih događaja kulture, u okviru „Budućnosti Evrope“, novog programskog luka Evropske prestonice kulture.

Zastave budućnosti od 28. do 30. aprila

Umetničko promišljanje dece i mladih na temu aktuelnih društvenih pitanja i podsticanje njihovog kritičkog izražavanja biće glavni zadatak „Zastava budućnosti“ tokom kojih će od 28. aprila do 30. aprila biti organizovano više od 60 događaja, a od kojih je 37 koncerata i 4 izložbe. U okviru programa predstaviće se i mlada regionalna muzička imena i to sve u ambijentu Kreativnog distrikta, novog mesta za savremeno stvaralaštvo u Novom Sadu na prostoru nekadašnjih fabrika i postrojenja i industrijskog nasleđa.

„Zastave budućnosti“ izdvajaju četiri nesvakidašnje izložbe. Od dečijih radova, koji obuhvataju generacije dece više od pola veka unazad, studentskih radova koji prikazuju njihovu svakodnevicu, nove savremene umetničke prakse, pa sve do radova mladih umetnika koji imaju priliku da se izraze kroz inovativne umetničke forme, poput prve novosadske galerije na otvorenom – mladi oblikuju Kreativni distrikt u svom stilu.

U ovom segmentu se posebno izdvajaju pet predstava, festival uličnog plesa, umetnički cirkus, a potom i program kompanije A1 Srbija – ekološka radionica „Bolji vazduh za sve“, kao i radionica „Ja kao digitalni urednik/urednica“, koju će voditi dvojica influensera, Aleksa Todorović i David Pavlović.

Takođe, prvi put će se u Novom Sadu više od 30 mladih muzičara iz cele Evrope, regiona i Srbije predstaviti kroz najrazličitije muzičke žanrove. Pored mladih džez sastava iz sedam evropskih prestonica kulture nastupiće i Szabolcs Bognar, Turbojazz, Frontline Vibers, Kene Beri, Nihil, Zoi, Šajzerbiterlemon, Fantom, Luka Rajić, Marko Louis i mnogi drugi.

Bajke u novom odelu – svet magije kroz „Bajke budućnosti“

Zahvaljujući programu „Bajke budućnosti“ stare priče dobiće novo ruho. Novi Sad i okolina će kroz opere za decu, lutkarske predstave i interaktivne pozorišne trupe, ispričati 200 novih i jedinstvenih priča koje će spojiti umenike iz 13 zemalja. Uz ugledne autore, poput Kokana Mladenovića, koji će prirediti nezaboravno „Guliverovo putovanje“ na ulicama grada, Srpska Atina će ugostiti i neke od najznačajnjih pozorišnih trupa za decu iz Evrope, poput Dablinskog pozorišnog festivala, kolektiva Ameno iz Španije, Grus Grus Teatra iz Finske, Lutkovnog gledališča iz Slovenije, češkog Alfa teatra i mnogih drugih.

Programski luk „Budućnost Evrope“, jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Fotografija: Novi Sad evropska prestonica kulture, V. Veličković


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

nišville

Nišville ove godine i u Trebinju

estiem

Posle deset godina, Beograd – studentska prestonica Evrope