in

Nišville ove godine i u Trebinju

nišville

Direktor Nišville Jazz Festivala Ivan Blagojević sastao se u Trebinju sa gradonačelnikom Trebinja, gospodinom Mirkom Ćurićem i gospođom Tanjom Đaković, zamenicom Ministra kulture Republike Srpske.

Na sastanku je dogovoreno da se Nišville održi na centralnom trgu u Trebinju od 19. do 21. avgusta 2022. godine.

Sastanak je održan na inicijativu Miljana Vukovića, direktora Kulturnog centra Trebinja i Slađane Skočajić, načelnika Odeljenja za kulturu pri Upravi Grada Trebinja. Sagovornici su se saglasili da Trebinje ima izuzetan kulturno turistički potencijal i da u radijusu od 100 kilometara, u kojem su Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Dubrovnik, Split i Mostar – gravitira tokom avgusta više od milion turista.

Posetioci do sada nisu imali kvalitetnu ponudu umetničkih programa kakve nudi Nišvil džez festival – jedan od 10 najboljih evropskih festivala po oceni londonskog Gardijana.

Broj scena i imena izvodjača bice uskoro objavljeni. Za sada se zna da će svi programi biti besplatni za posetioce. Prilikom susreta je potpisan i petogodišnji protokol o saradnji Nišvilla i Grada Trebinja koji je predstavljen i medijima.

U protokolu je definisano da će se posle ovogodišnjeg pilot izdanja, koje će trajati dva ili tri dana, brojevi sukcesivno povećavati dok ne dostignu uobičajeni broj dana tokom kojih se Nišville održava u Nišu, ali i broj i kvalitet izvođača koje Nišville uobičajeno predstavlja.

Svetski dan džeza u Nišu i Briselu

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti Svetski dan džeza u subotu, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Džez institutaHerbie Hancock.

Za ovogodišnji, jedanaesti International Jazz Day biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville džez muzeja u niškoj tvrđavi, gde će nastupiti niški džez sastav Thursday Reading Club.

U Briselu će na centralnom gradskom trgu istog dana u 21h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu Rojaze projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast svetskog Dana Džeza.

Podsećamo, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

beogradska filharmonija

Predstavljen budući izgled koncertne dvorane Beogradske filharmonije

Zastave budućnosti

Zastave budućnosti – nova energija Kreativnom distriktu