in

[Dnevnik manifestacije] Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10 – dan treći

muzej 10 do 10 3

Nakon obilaska 7 muzeja u dva dana (dan prvi i dan drugi) u okviru manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, današnji dan smo posvetili istoriji – Karađorđevićima i Obrenovićima. Namera nam je da obiđemo Kuću Kralja Petra I i Konak kneza Miloša.

Dan je prelep, pa smo se odlučili za šetnju Senjakom od stanice linija 40 i 41, do Kuće Kralja Petra I. Proleće, sunce i priroda – zajedno baš prijaju. Kružni tok nas je malo zbunio, ali stigosmo na pravu adresu. Pažnju nam je prvo privukla kapija, za koju kažu da je jedna od najlepših u Beogradu. I zaista, tokom kratkog boravka ovde, zapažamo da je mali broj onih koji pored nje prođu, a da se ne zaustave, ne zagledaju, ne slikaju je… To su verovatno samo oni koji pored nje svakodnevno prolaze, naviknuti na njenu lepotu. Kapija je podignuta nekoliko godina nakon smrti kralja Petra I, te se pitamo kakav je bio izgled prethodne, one na koju je on svakodnevno gledao.

Ulazimo u dvorište. O starosti ovog imanja govore prvo dva spomenika prirode, stablo magnolije i stablo ginka, oba starosti oko 110 godina. Nešto starija je kuća, nekada vinogradska kuća-letnjikovac. Kralj je ovde proveo poslednje dve godine svog života, okružen samo najbližima. Zato i ne čudi što se vila ne ističe po raskoši i luksuzu, jer je i sam kralj živeo skromno. Vila je nažalost prazna, bez nameštaja i kraljevih ličnih stvari. Nakon 1945. godine nastupaju burna vremena, kada je sve skućeno raskućeno. Stalna postavka se nalazi u Memorijalnoj sobi Kralja Petra I Karađorđevića. Ovde je replika kraljeve vojne uniforme i osnova postavke – mozaik sastavljen od nekoliko stotina različitih fotografija koje su postavljene tako da, kada se gledaju iz daljine zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića.

Ostale prostorije u kući su sada izložbeni prostor, mesto održavanja koncerata, književnih tribina, predstava. U toku je izložba Dragana Stojkova, koji svojim prepoznatljivim slikarskim stilom odaje počast srpskim velikanima, kao što su Tesla, Crnjanski, Andrić… Iako nosimo lepe utiske sa današnjeg obilaska, sigurni smo da ćemo ovaj muzej posetiti za vreme vođene ture, koja će mnogo toga razjasniti, inače će ostati neka praznina, opipljiva poput praznih sobe ove kuće.

Kralj Petar
U Kući Kralja Petra I

Odlučili smo da ćemo i do Konaka kneza Miloša prošetati. Šetnja Bulevarom vojvode Putnika možda nije bilo najbolje rešenje, ali malo avanture u današnjem danu nije na odmet. Pred konakom nas, kao i pred kućom Kralja Petra I, opet dočekuje drvo, kao simbol života i trajanja. Ovde je platan, jedan je od najvećih i najlepših u Evropi, star oko 160 godina.

Zdanje pored njega, tek ostavlja bez daha. Ovaj dvorski kompleks bio je privatno kneževo imanje. Ovde je održano nekoliko Narodnih skupština, velika proslava 50 godina od Takovskog ustanka, ovde je knez Miloš i preminuo. Na samom ulazu u konak nailazimo na izložbu „Eto mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša“. Prikazivanje istorijskih događaja u formi stripa do sada nismo imali prilike da vidimo. Naime, na velikim osvetljenim panoima oživljeni su istorijski likovi, kao strip heroji i najvažnije scene iz Drugog srpskog ustanka. Kažu kako je strip umetnost koja provocira. Jeste zaista. Autentičnost prostora u kojem je izložena daje joj posebnu draž.

U drugim prostorijama u prizemlju prikazano je kako je u 19. veku izgledao svakodnevni, seoski i građanski život. Na spratu novo iznenađenje – Pank portreti dinastije Obrenović. Ne znamo na koji način bismo opisali ovu sjajnu izložbu. Jake fluorescentne boje dale se poseban pečat portretima članova dinastije. Oni tamni i ozbiljni likovi koje smo navikli da viđamo na slikama oživeli su i postali bliski, moderni. Kao da izložba sama po sebi nije dovoljna i stalna postavka u spratnom, rezidencijalnom delu Konaka pleni svojim bojama. Slikarske dekoracije u centralnom delu, šarena ili paradna soba i bogomolja kneza Miloša, ostaju urezane u pamćenje. Utisak nakon ove posete jeste oduševljenje – oduševljenje našom bogatom istorijom kao i načinom na koji je dopušteno umetnicima da je prikažu, osavremene, popularizuju i približe novim generacijama.

Knez Milos
Konak Kneza Miloša

Dan prepun prošlosti i istorije, značajnih ličnosti koje je naš narod voleo i poštovao. Dan prepun utisaka. Kako i ne, kada premostismo danas dva veka istorije, pomirismo Karađorđeviće i Obrenoviće.

Napomena: Ovo je poslednji tekst o ovogodišnjoj poseti muzejima u okviru manifestacije Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10. Lista se možda nekom čini kratka, nekom manje ili više zanimljiva. Kao što smo u prvom tekstu napomenuli, redovni smo posetioci muzeja, pa sada nismo obilazili one u kojima sam nedavno bili, poput Prirodnjačkog muzeja sa izložbom „Šumovi mora“, Istorijskog muzeja sa izložbom o Mihajlu Pupinu, Muzeja istorije Jugoslavije sa izložbom „Ko je soko – taj je Jugosloven“, koje svakako preporučujemo.

Kuća Kralja Petra I   www.kucakraljapetra.rs
Konak kneza Miloša http://imus.org.rs/коnak-кneza-milosa/

Podelite u komentarima šta je ono što se vama najviše dopalo sa ovih tura. Koje ste muzeje na ovoj manifestaciji vi posetili?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

muzej 10 do 10 2

[Dnevnik manifestacije] Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10 – dan drugi

noc muzeja

Noć muzeja – greška napravljena, lekcija naučena