in

Noć muzeja – greška napravljena, lekcija naučena

noc muzeja

Noć muzeja se pod sloganom „Otvorite oči u noći“ ove godine održala po 13 put. Baksuzni 13 put, pokazao je da je manifestacija dovoljno snažna i da može da se izbori kako sa sujeverjem, tako i sa kriznom situacijom.

Šta se zapravo dogodilo?

Svake godine pred, ovu, kako je nazivaju, najdužu noć u godini, objavljuje se brošura sa programom manifestacije. Sadržaji su uvek obeleženi ikonicama i bojama kako bi se olakšalo snalaženje na velikom broju događaja koji se organizuje u muzejima, galerijama i brojnim drugim ustanovama koje učestvuju u ovoj manifestaciji.

Ove godine ture su podeljene na Viasat History turu, savremenu turu, istorijsku turu, dečju turu, žensku i mušku stranu.

Reakciju su izazvala pojašnjenja sadržaja u brošuri za žensku i mušku stranu.

ŽENSKA STRANA: Sadržaji koji su u skladu sa ženskim interesovanjem i senzibilitetom
MUŠKA STRANA: Program koji je tematski bliži našim sugrađanima i pokriva nauku, tehniku ili arhitekturu.

Fotografija brošure sa spornim sadržajem, pre svega onim što je navedeno kao prigodno za žensku u odnosu na mušku populaciju, ubrzo je osvanula na svim društvenim mrežama, uz brojne gnevne reakcije i komentare i naravno dalje deljenje putem interneta. Priča je počela da se preliva sa društvenih mreža na portale klasičnih medija i pretila da naruši ugled manifestacije. Upravo ono što se smatralo osnovnim vrednostima manifestacije, umalo je bilo poljuljano nesmotrenim propustom u programu.

Organizatori manifestacije su reagovali brzo. Što kriza duže traje, više štete može prouzrokovati. Bilo je potrebno da se manifestacija izvuče iz medijske žiže, odnosno da se komunikacija preusmeri. U kriznom komuniciranju, pored toga što treba biti brz, treba biti i iskren.

Greška je napravljena, bilo je potrebno priznati je.

Organizatori su objavili izvinjenje na zvaničnoj stranici na Facebook-u, a zatim ga podelili i na profilu na Twitter-u odakle je sve i počelo. Kriza se uvek rešava tamo gde je nastala. Ostaviti publiku bez komentara, odnosno ignorisati je, najgori je način „rešavanja“ (potencijalne) krizne situacije.

TWITTER-izvinjenje
Twitter profil Noć muzeja

Kao što uvek biva, bilo je pojedinaca koji ni izvinjenjem nisu bili zadovoljni. Naše je mišljenje da su način na koji je izvinjenje napisano, kao i njegova pravovremena objava, uticali na to da kriza krene silaznom putanjom.

Izvinjenje objavljeno na Facebook-u
Izvinjenje objavljeno na Facebook-u

Znate li vi neki primer kriznog komuniciranja u organizaciji događaja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

muzej 10 do 10 3

[Dnevnik manifestacije] Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10 – dan treći

tito-25-maj

[ O Titu] Dok on leži ovde, ovde leži i kapital