fbpx
Nakon pauze od nekoliko dana, i prvog dana obilaska muzeja u manifestaciji Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10, danas nastavljamo muzejsku šetnju.

Uputile smo se ka Muzeju PTT-a, ali kako su u istoj ulici, odlučismo da svratimo prvo do Muzeja automobila. Ispostavilo se da je to bila sjajna odluka, jer je upravo ova poseta obeležila ceo današnji dan. Muzej se nalazi u prvoj javnoj garaži na Balkanu, izgrađenoj još 1929. godine i nosi epitet najveće privatne kolekcije automobila u Evropi. Jedan entuzijasta se izborio za to da ono što voli i što ima, predstavi muzejskoj publici. Tu se, na jednom mestu, nalazi istorija automobilizma od početka 20. veka.

Kada se dve devojke nađu u ovakvom prostoru, bez tehničkog znanja i ne velikog vozačkog iskustva, mogu samo laički da razmenjuju utiske. Kada im se priključi jedan od nastavnika iz obližnje tehničke škole koji ovde provodi mnogo vremena i kao i vlasnik, veliki je zaljubljenik u automobile, onda je doživljaj potpun. Od njega smo saznale šta sve ovaj muzej krije – prvi serijski automobil napravljen na traci (nabavljen još 1965. godine), Porše koji radi na metanol, vozilo amfibija koje sa asfalta može pravo u vodu, lična vozila Jovanke i Josipa Broza, crveni bolid koji je vozio Niki Lauda na trci oko Kalemegdana, automobile koju su „glumili“ u našim kultnim filmovima: Otpisani, Maratonci trče počasni krug, Beogradski fantom… Muzej ima i zbirku fotografija, postera, maketa, vitrinu sa ličnim stvarima i vozačke dozvole prvog srpskog šofera, stare benzinske pumpe, među kojima se izdvaja ona „Kod slepog šofera“ i još mnogo toga.

Veliko HVALA sjajnom nastavniku koji je ovog popodneva podelio svoje znanje i ulepšao nam ovu posetu! Doći ćemo definitivno ponovo.

automobili

U Muzeju automobila

U Muzej PTT-a ulazimo na samom početku stručnog vođenja. Kada god ste u prilici, muzeje posećujte u vreme vođenja. Saznaćete mnogo toga, što u suprotnom ne biste. Ipak, iznenađena sam što se stručna vođenja organizuju najčešće u 17h. Verujem da bi mnogi posetioci, naročito oni sa radnim vremenom od 9 do 5, voleli da je ta satnica drugačija. Muzej PTT-a ima zanimljivu stalnu postavku o razvoju pošte i telekomunikacije u Srbiji od Prvog srpskog ustanka do danas, a sada je u toku i tematska izložba o PTT saobraćaju u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Čule smo zanimljive priče o poštanskom, telegrafskom i telefonskom saobraćaju: o telefonistkinjama na centrali, o vlasniku prvog broja telefona u Beogradu, o baksuznom broju 13 koji je simbolično pripao beogradskoj klanici, o golubovima pismonošama koji su leteli od Niša do Pirota, o telefonskoj centrali iz Sarajeva sa koje je javljeno vladi da je ubijen Franc Ferdinand, o počecima Radio Beograda, o kočiji sa Briona zbog koje je srušen jedan zid i još mnogo mnogo toga zanimljivog.

posta

U Muzeju PTT-a

Naša sledeća stanica je Muzej Paje Jovanovića. Muzej u samom centru grada, u ulici kralja Milana, a skriven od svega i svih. Bez jasne oznake i obeležja. Znale smo da je Muzej na IV spratu ovog starog zdanja, ali je veliki broj posetilaca lutao zgradom, jer nikakve informacije nije bilo. I tu smo, sasvim slučajno, na sreću, ušle baš kada se mlada kustoskinja obratila grupi. Toliko toga zanimljivog je imala da kaže o slikarevom životu.

Slike sa zidova su govorile za sebe. Ovde se mogu videti slike iz sve tri faze, kako je uslovno podeljeno njegovo stvaralaštvo: slike žanr scena inspirisanih balkanskim narodima, istorijsko i portretno slikarstvo. Poseban utisak na mene ostavljaju tri slike, na samom ulasku u stan-muzej. Na slikama je njegova 33 godine mlađa supruga, muza i inspiracija. Čini mi se da ove slike odišu nekom posebnošću. Ili možda samo ljubavlju.

paja jovanovic

U Muzeju Paje Jovanovića

Muzej primenjene umetnosti ostavismo za sam kraj večeri. Na početku manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, ovde je otvorena izložba pod nazivom “Obnavljanje lepote: restauracija monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine”. Ova četiri keramička panoa su bila izložena u Parizu, u počasnom holu Paviljona Kraljevine Jugoslavije, na Međunarodnoj izložbi umetnosti i tehnike u savremenom životu. O njihovom značaju i umetničkoj vrednosti dovoljno govori podatak da su tada odlikovani počasnom diplomom. Ideologija jugoslovenstva istaknuta je i u samim nazivima kompozicija: Motiv iz Srednje Srbije, Dalmatinka, Hrvatsko proleće i Bosanski motiv.

U drugom delu muzeja izloženi su predmeti iz različitih oblasti primenjene umetnosti i dizajna, nabavljeni u periodu od 2011-2015 godine putem otkupa ili poklona. Posebno se ističu oni sa kraja 19. i početka 20. veka. nakit, stilski nameštaj i stare porodične fotografije iz različitih ateljea. Izlazimo iz muzeja 10 minuta do 10 sati.

primenjena umetnost

U Muzeju primenjene umetnosti

Muzej automobila  www.automuseumbgd.com
PTT Muzej www.pttmuzej.rs
Muzej Paje Jovanovića www.mgb.org.rs/stalne-postavke/muzej-paje-jovanovica
Muzej primenjene umetnosti www.mpu.rs

Koliko utisaka može stati u jedan dan! Pogledajte kako nam je bilo prvog dana manifestacije i šta smo još posetile.

 


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search