in

Najprestižniji i najspektakularniji turnir na svetu – Buhurt Prime u Beogradu

Buhurt Prime Beograd

[AŽURIRANO 25. febraura, 22:00] Zbog situacije u svetu i nemogućnosti jednog dela takmičara da dođu u Srbiju, događaj je otkazan.


U Beogradu, na Beogradskom sajmu 26. februara održaće se Buhurt Prime, najprestižniji i najspektakularniji turnir na svetu.

U pitanju je finale buhurt sezone gde učestvuje 80 sportista prvoplasiranih timova sa tabele Buhurt Lige, iz Rusije, Amerike, Poljske, Češke, Ukrajine, Monaka, Holandije i Velike Britanije.

Buhurt Prime nije otvoren za javnost, ali će moći da se prati uživo preko YouTube kanala Buhurt lige.

Više o sportu Bohurt

Bohurt ili bohort (eng. buhurt) je relativno mlad, moderan sport koji predstavlja jedan vid mešovite borilačke veštine, u kojem učesnici koriste zatupljeno metalno oružje u cilju obaranja svog protivnika. Sport podrazumeva kontakt borbu uz upotrebu ofanzivnog i defanzivnog oružja karakterističnog za period srednjeg veka. Borbe učesnika izgledaju poput istorijskih srednjovekovnih bitaka.

Ime bohort potiče od starog francuskog „behourd“ kao jednog od naziva za srednjovekovni turnir (doslovan prevod „udarati“). Kao zvaničan naziv za sport se popularizovao u Zapadnoj Evropi, sinonimi su takođe moderne viteške borbe ili istorijske srednjovekovne borilačke veštine

Borci su obučeni u pun oklop koji je, kao i oružje, napravljen u skladu sa istorijskim standardima. Udarci mogu da se nanose u bilo koji deo tela (u okviru ograničenja određenih pravilima), a rvanje i udarne tehnike su takođe dozvoljeni.

Za razliku od isceniranih bitaka i borbi koje se mogu videti na raznim festivalima sa srednjovekovnom tematikom, bohurt prikazuje ful kontakt borbe, dvojice ili više sportista kojima sude specijalno obučeni pojedinci sa zavidnim borbenim iskustvom.

Bohurt liga u Srbiji

Bohurt liga u Srbiji, koja okuplja ljubitelje ovog sporta postoji od 2013. godine od prvog sastanka u Valjevu, na njoj su postavljene osnove funkcionisanja lige i proglašen kapiten nacionalne reprezentacije za predstojeću Bitku Nacija u Trogiru 2014. godine.

Od tada srpska reprezentacija učestvuje na svakom događaju Bitka nacija. Za jubilarnu desetogodišnjicu Bitke nacija kao grad domaćin izabrano je Smederevo. Tada je pod okriljem Smederevske tvrđave okupljen najveći broj posetilaca i učesnika od svih održanih Bitaka nacija do tada. Reprezentacija Srbije je kao domaćin dobila pehar i nagradu kao najbolji organizator Bitke Nacija.

Kao najveći bohurt klubovi u Srbiji poznati su „Udruženje za očuvanje starih zanata i veština Beli Orlovi” koje okuplja borce iz Beograda, Valjeva, kao i bohurt klub „Beli Vukovi” iz Sremskih Karlovaca i Novog Sada. Pored njih postoji još borci i udruženja iz Niša, Vranja, Jagodine, Kragujevca i ostalih delova Srbije.

U Beogradu je održan i Buhurt Next

Pored događaja Buhurt Prime, jedan od tri finalna turnira lige, Buhurt Next 2022 turnir, održan je na Beogradskom sajmu 22. januara. Nekoliko sati intenzivnih borbi, faza slave i poraza je definitivno vredelo čekati i gledati. Svoje zemlje predstavljali su borci iz Francuske, Poljske, Češke, Belorusije, Rusije i Srbije.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Prva harmonika Sokobanja

60 godina festivala Prva harmonika Srbije u Sokobanji

sajam turizma

[Između planina i mora] Najavljen 43. Međunarodni sajam turizma