in

60 godina festivala Prva harmonika Srbije u Sokobanji

Prva harmonika Sokobanja

U organizaciji Turističke organizacije Sokobanja, početkom februara održana je sednica Saveta festivala „Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2022“.

Sastanku su prisustvovali članovi prošlogodišnjeg žirija festivala, predvođeni predsednikom prof dr Nikolom Rackovim. Pored predstavnika organizatora, članova UO i direktora Turističke organizacije Sokobanja, prisutni su bili i predstavnici organizatora predkvalifikacionih takmičenja, direktor Turističke organizacije grada Leskovca, Nebojša Kocić, kao predstavnik organizatora takmičenja mladih harmonikaša Memorijal „Jakov Mitić“, koje se svake godine održava u Leskovcu u junu mesecu i Zlatko Dragutinović, predstavnik Vidovdanskog sabora harmonikaša iz Sibnice – opština Žabari.

Između ostalog, na sednici je dogovoreno da se predkvalifikaciona takmičenja, održe se u aprilu, maju i junu u sledećim mestima:

  • u Beču (Austrija) u aprilu
  • u Borovu (Hrvatska) u maju
  • u Bijeljini (Bosna i Hercegovina) u drugoj polovini maja
  • u Leskovcu, Sibnici i Sokobanji (Srbija) u junu 2022. godine.

Tačni datumi održavanja predkvalifikacija biće objavljeni, 1. marta, 2022. godine, na veb strani Prve harmonike na domenu prvaharmonika.rs.

Cilj okupljanja i organizovanja panel diskusije bio je dalji razvoj i unapređenje najčuvenijeg festivala harmonike na Balkanu, posebno u godini kada Prva harmonika u Sokobanji obeležava 60 godina dugu tradiciju.

Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika, profesora harmonike iz Srbije i cele Jugoslavije započelo je svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu (Branimir Đokić, Novica Negovanović, Časlav Ljubenović, Miša Mijatović i mnogi drugi). Festival je prvobitno nosio naziv Prva harmonika Jugoslavije.

Novine na ovogodišnjem festivalu Prva harmonika Srbije

Donete su izmene i dopune takmičarskih propozicija koje će važiti za ovogodišnje takmičenje, a iste mogu da se preuzmu sa zvanične internet prezentacije festivala Prva harmonika Srbije, kao i prijava za takmičenje.

Pored takmičarkog programa koji je pretpreo izmene u odnosu na dosadašnji, jedna od novina je da će od ovog festivala, pa ubuduće, svaki takmičar, bez obzira na kategoriju kojoj pripada, moći da se takmiči za prestižnu titulu Prva harmonika Srbije – Sokobanja.

Unapređen je način ocenjivanja takmičara, a određen je i umetnički direktor Festivala, odnosno date smernice za obeležavanje 60 godina duge tradicije ove manifestacije. S obzirom na to da je festival Prva harmonika Srbije najstariji festival narodne muzike u Srbiji dogovoreno je i održavanje raznovrsnih revijalnih aktivnosti, koje će biti realizovane u svim većim gradovima u Srbiji.

Utvrđen je i okvir programa centralnog obeležavanja u Sokobanji, koji će održati u dane finalnog takmičenja, 10. 11. i 12. avgusta.

Turistička organizacija Sokobanja, u susret 60. Festivalu, priprema Monografiju harmonike.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

case study show

16. Case Study Show – Pobedi u praksi

Buhurt Prime Beograd

Najprestižniji i najspektakularniji turnir na svetu – Buhurt Prime u Beogradu