in

Završen 42. Sajam turizma u Beogradu

sajam turizma 2020

Pod sloganom „Put pod noge“ u halama Beogradskog sajma, turističku ponudu i smeštajne kapacitete, kulturu i običaje, vina i specijalitete, predstavilo je više od 700 direktnih izlagača i suizlagača iz 40 zemalja. Zajedno sa poslovnim gostima na sajmu su ukupno bile prisutne 44 države. Zajedno, na sve četiri manifestacije (na Sajmu turizma i pratećim manifestacijama – 11. Međunarodnom sajmu vina BeoWine, 16. Međunarodnom sajmu hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA i 16. Sajmu suvenira “Vidi Srbiju“), učestvovalo je više od 900 izlagača i 66.784 posetilaca.

Prvi put ove godine na Sajmu turizma predstavili su se Slovačka, Dominikanska Republika i Kenija. Gruzija, koja je prvi put izlagala na sajmu vina, održala je i turističku prezentaciju za medije, turističke agencije i važne goste. Predstavnici ove zemlje najavili su još izraženije prisustvo na sledećem sajmu turizma.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma bila je Arapska Republika Egipat, a u sajamskom nastupu u hali 1 Beogradskog sajma zainteresovanim posetiocima predstavili su svoju turističku ponudu.

B2B poslovni portal, uveden u saradnji sa poslovnim partnerima Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva, ove godine dobio je na punom značaju u povezivanju učesnika na sajmu sa oko 9000 pregleda profila. Pored portala, ove godine izdvojen je poseban prostor za organizaciju „B2B Meetings“ sastanaka između poslovnih posetilaca i izlagača, kao i izlagača međusobno.

Tokom prva dva dana sajma održano je više od 300 sastanaka u „B2B Meetings“, kao i veliki broj sastanaka na štandovima izlagača i u prostoru Business Lounge.

Ovogodišnji sajam obeležio je i izuzetno bogat i sadržajan prateći program, uz celodnevna dešavanja, gostovanja renomiranih stručnjaka i predavača. Na predavanjima i master classovima učestvovali su: Ivana Nešković, STR, Velika Britanija, Charlotte Noel, Travel Rebel, Belgija, Vicky Karantzavelou, Travel Daily News, Grčka, a uz podršku Privredne komore Srbije održane su radionice Booking.com.

sajam turizma 2020 1
Detalj sa Sajma turizma 2020. (foto. eventsinserbia.com)

Mi smo posebnu pažnju usmerili na manifestacioni turizam i najave festivala za ovu godinu.

Pod okriljem Privredne komore Srbije, u hali 1A promovisani su omladinski turizam, urbani/avanturistički i manifestacioni turizam. Tu su se predstavile manifestacije koje privlače veliki broj domaćih i stranih turista. Neke od njih su Crevarijada u Ćupriji, Dani sjeničke pite, Džipijada Off road Tutin, World Music Fest Zeman u Novom Pazaru, Čiker MTB maraton iz Kraljeva, Kosidba na Rajcu, Festival Testival u Beogradu i Ražnju, Nišville jazz Festival kao i festivali u organizaciji CEBEF-a. Privredna komora Srbije je organizovala i druženje posvećeno festivalima u Srbiji.

Posebnu pažnju posetilaca su privukli atraktivni viteški festivali koji postaju srpski festivalski brend. Prošle godine održana Bitka nacija u Smederevu, kao i višestruko nagrađivani festival Just Out bili su prava uvertira da se za ovu godinu najavi i na sajmu promoviše srednjovekovni spektakl Knights&Legends (Vreme kraljeva u Beogradu 02-03. maj i festival Despot Đurađ 08-10. maj 2020).

U hali 4 gde se već tradicionalno predstavlja ponuda Srbije, promovisane su i brojne manifestacije: Vinski maraton, Dužijanca i Summer3p u Subotici, Gastro Srem u Staroj Pazovi, Nušićijada u Ivanjici, Vino Fest u Vršcu i druge. Neke od manifestacija baš u ovoj godini obeležavaju velike jubileje: Čobanski dani u Kosjeriću će se održati 40. put, dok Sabor trubača u Guči obeležava 60 godina.

U godini pred nama treba se voditi sloganom ovogodišnjeg Sajma turizma i krenuti na putovanje – „put pod noge“.

Events in Serbia je bio medijski partner 42. Sajma turizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Uzakrota summit

Uzakrota Travel Summit 10. marta u Beogradu

tedx belgrade 2020

TEDxBelgrade 2020 “Shape the world of tomorrow” [ODLOŽEN]