in

Testival – gde testo diše i miriše!

festival testival

Četvrti Festival testa, testenine i hleba TESTIVAL, biće održan u Domu omladine Beograda u subotu i nedelju 5. i 6. marta, od 10 do 20 časova.

Biće to prvi put da se Testival održava u Domu omladine Beograda. Posetioci će, tokom dva Testivalska dana, moći da vide ponudu po akcijskim cenama preko 40 izlagača i budu prisutni na velikom broju radionica sa degustacijom!

Zvanični program četvrtog festivala Testival počinje svečanim otvaranjem u subotu 5. marta u 11h, kada će se prisutnima i medijima obratiti organizatori Testivala i predstavnici Saveta Testivala.

Tema festivala Testival: salčići

Sva dosadašnja izdanja festivala Testival imala su svoje zvezde, a na četvrti po redu dolaze čuveni profesionalci, proizvođači, i veliki zaljubljenici u dobar zalogaj i dobru kapljicu.

Na bini Doma omladine Beograda posetioci će moći da vide i poznata kulinarska TV lica i mnogo toga da nauče, uz besplatnu degustaciju raznih delicija na kraju svake od radionica. Jer, Testival je mesto gde se dolazi porodično. To je mesto gde može nešto lepo da se vidi, nauči i pojede.

Katarina Petrović (Kaja Gastronomad), imaće oba dana Testivala svoj kulinarski šou gde će, uz pomoć Uroša Bogdanovića, pripremati tradicionalni srpski recept – salčiće – koji su poznati i kao „srpski kroasani“. Ona je poznato TV lice – 2018. je snimila svoj prvi kulinarski šou „Katarinine čarolije“ na KitchenTV, koja je postala jako popularna, a tokom karijere, radila je i kao voditelj, novinar i reporter. Trenutno je angažovana na snimanju emisije Gastronomad, koja se emituje na RTS 1, a koja je vrlo gledan kulinarski TV program.

Domaćin svih radionica, biće Uroš Bogdanović, medijski ekspert i konsultant.

festival testival salcici
Salčići, srpski kroasani (Foto: Testival)

Izlagači su, kao i na prethodna tri Testivala, jedinstveni i veoma interesantni. Na prodajnoj izložbi će moći da se kupe po akcijskim cenama razne đakonije, počevši od domaćeg hleba sa domaćim kvascem, domaće kiflice, domaći kolači, domaće testenine od organskog brašna, pa preko zdravih, specijalnih namaza, poput namaza od bundeve, aronije, pa domaćih namaza od šljiva, pekmeza i džemova bez šećera, dimljenog zanatski rađenog sira, raznih domaćih štrudli, domaćih hladno ceđenih sokova, do domaćeg ajvara. A za sve „mesaroše“ biće tu i dimljenih đakonija: kobasica, kulena, slanine.

Najbolju lenju pitu i najbolju baklavu sa aronijom, za sve prisutne pripremaće Nemanja Kosmajac, poslastičar sa stažom od 17 godina. Nemanja je vlasnik Dolci Veloci doo, koja snabdeva restorane i kafiće kolačima, a koristiće punjenja od aronije, koja gaji i priprema kompanija Hoff doo.

I ovaj Testival biće mesto na kome će kulinarski profesionalci, hedonisti i naučni radnici razgovarati o nematerijalnom kulturnom nasleđu Srbije. Članice Saveta Testivala, prof. dr Slađana Šobajić, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, Dragana Popov, predmetni profesor kulinarsta iz Ugostiteljske škole u Beogradu i Danijela Petrović, iz Rujišta, opština Ražanj, razgovaraće o temi: „Kultura ishrane u Srbiji kroz istoriju“, u 16 h u subotu 05.03.2022.

Diskusioni panel sa temom „Tradicionalne poslastice u Srbiji“, planiran je za nedelju 06.03.2022. u 16h, a učesnici su msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, master istorije umetnosti, Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista i Miodrag Ilić, osnivač Testivala i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Na samom početku prvog dana u 11.15 h, biće proglašen najbolji recept za salčiće, koje je tokom 2021. godine prikupljao sajt Recepti i Kuvar online.

Festival Testival – Program 2022.

Program subota 05.03.2022. (satnica)

10.00h – Početak prvog dana, ulazak za posetioce
11.00h – Svečano otvaranje
11.15h – Proglašenje najboljih salčića
12.00h – Metro HoReCa & Kuvanje sa Urošem – stručni tim METRO HoReCa centra će održati radionicu o pripremi salčića, ali će i deliti savete o pripremi drugih namirnica od testa i njihovoj nutritivnoj vrednosti i značaju u ishrani.
13.00h – Nemanja Kosmajac & Kuvanje sa Urošem – kakva je tradicionalna lenja pita sa aronijom?
14.00h – Katarina Petrović, Kaja GASTRONOMAD & Kuvanje sa Urošem – „Neka zamirišu salčići, srpski kroasani“
15.15h – Dejan Ilić & MNRO – Inkluzivna radionica – kako se prave salčići?
16.00h – Diskusioni Panel: Kultura ishrane u Srbiji kroz istoriju – prof. dr. Slađana Šobajić, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i dr. Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, Dragana Popov, predmetni profesor kulinarsta iz Ugostiteljske škole u Beogradu, Danijela Petrović, proizvodnja crepulja iz Rujišta, opština Ražanj.
18.00h – Dejan Ilić, karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu – karving voća i povrća.
19.00h – proglašenje najboljih
20.00h – kraj prvog dana

Program nedelja 06.03.2022. (satnica)

10.00h – Početak drugog dana, ulazak za posetioce
12.00h –Metro HoReCa & Kuvanje sa Urošem – stručni tim Metro HoReCa centra će održati radionicu o pripremi salčića, ali će i deliti savete o pripremi drugih namirnica od testa i njihovoj nutritivnoj vrednosti i značaju u ishrani.
13.00h – Nemanja Kosmajac & Kuvanje sa Urošem – kakva je tradicionalna baklava sa aronijom?
14.00h – Katarina Petrović, Kaja Gastronomad & Kuvanje sa Urošem – „Neka zamirišu salčići, srpski kroasani“
16.00h – Diskusioni panel: Tradicionalne poslastice u Srbiji – Msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, master istorije umetnosti, Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista i Miodrag Ilić, osnivač Testivala i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje
18.00h – Dejan Ilić, karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu – Aranžiranje hrane, uz karving voća i povrća
19.00h – Svečano zatvaranje – proglašenje najboljih
20.00h – kraj drugog dana

Detaljnije na sajtu: www.testival.rs.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

otvoren fest

Otvoren je 50. FEST i dodeljene nagrade najboljima

manifestacije u vojvodini

Manifestacije u Vojvodini: sport, hedonizam i turizam