in

Pripreme za Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo u Beogradu u punom jeku

Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo

Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo, svojevrsna smotra najboljih atletičara planete koja će biti održana u Beogradu polako se bliži.

Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani zakazano je za period od 18. do 20. marta 2022. godine u najsavremenijoj višenamenskoj hali za sport, kulturu, zabavu, izložbe, sajmove i druge manifestacije, Štark Areni.

Građevinski radovi na izgradnji podkonstrukcije i atletske staze u Areni su u punom jeku, a njihov kraj planiran je do kraja februara. Upravo zbog vrednosti koje promoviše atletika, Srpski atletski savez, Beograd i cela Srbija posvećeni su organizaciji ovog velikog događaja, sa željom da atletičari imaju najbolje uslove za takmičenje i da gledaoci uživaju u vrhunskim nadmetanjima.

Drugi put u svojoj istoriji, Arena će biti ispunjena atletskim bojištima koji će pokriti kompletnu površinu poda, pa je iz tog razloga izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani. Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za podkonstrukciju i 100 tona čelika za atletku stazu.

U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza,  koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50cm na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika.

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis.

Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom,  u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta (skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis).

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene). S obzirom na to da je sama staza podignuta na od poda Arene publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo – prilika za promociju Srbije

Svetski šampionat u dvorani u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, zdravih stilova života, ali i sportske kulture po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju.

Očekuje se dolazak preko 900 predstavnika medija iz 214 zemalja sveta, što će doprineti kako promociji razvoja atletike kod nas tako i predstavljanju grada Beograda kao dostojnog domaćina, ali i cele zemlje.

Polovina karata za Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22 je već prodata. Svi zainteresovani karte mogu kupiti na biletarnicama Ticketinga: TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis.

Naslovna fotografija: Srpski atletski savez


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Olimpijada u Srbiji

Nekad i sad: Olimpijada u Srbiji

fest 2022

50. FEST: „Novi hrabri svet“ od 25. februara do 6. marta 2022.