in

[Najava] Šumadijski festival rakije u Kragujevcu

Šumadijski festival rakije

Treći Šumadijski festival rakije biće održan u subotu, 26. novembra 2022. godine, u Kragujevcu.

Ova jednodnevna manifestacija okupiće proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona, sa željom da javnosti i posetiocima na najbolji način predstavi naše nacionalno piće. Tome će, kako navode organizatori, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala – Exclusive event center (Miodraga Vlajića Šuke bb).

Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je podizanje nivoa rakijske kulture i bolja pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Osim toga, ovo je i jedna od aktivnosti koje doprinose razvoju i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda šumadijska rakijska tura, koji organizatori razvijaju i plasiraju na turističko tržište.

Prvi Šumadijski festival rakije, organizovan u decembru 2019. godine, izazvao je veliko interesovanje kako izlagača (bilo ih je preko 30) tako i posetilaca. Već tada je otvoren put za stvaranje ozbiljnog festivala koji okuplja proizvođače rakija, hrane, opreme i sredstava za proizvodnju kao i pratećeg stručnog programa kojim se podiže nivo usluga u oblasti ugostiteljstva i gastro (rakijskog) turizma.

Među izlagačima će se ove godine naći neke od napoznatijih destilerija iz cele Srbije, ukupno preko 40 izlagača. Biće predstavnika domaćina, Asocijacije „Šumadijska rakija“, ali će se u izlagačkom programu naći i rakije Zapadne Srbije, predstavnici Župe Aleksandrovačke, destilerije iz Vojvodine, Istočne i Zapadne Srbije. Najbolje rakije iz Srbije na jednom mestu. Međunarodni karakter Festivalu će ove godine dati vinarija Tikveš, koja će predstaviti svoje rakije od grožđa. Pored destilerija, među izlagačima će se naći i proizvođači hrane, one koja „ide uz rakiju“, kao i predstavnici prateće opreme i proizvoda za destilerije.

Na festivalu će i ove godine biti uručene nagrade za najbolje plasirane rakije na Četvrtom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, koje će u organizaciji Asocijacije i uz podršku Instituta za strna žita i razvoj sela i grada Kragujevca biti organizovano 18. novembra ove godine. U toku je prijavljivanje za ocenjivanje koje je jedinstveno u Srbiji po tome što se uzorci uzimaju iz maloprodajnih objekata.

Radno vreme i cena ulaznica

Šumadijski festival rakije će biti svečano otvoren u 14 časova, a dodela nagrada za najbolje ocenjene rakije na 4. Šumadijskom ocenjivanju rakije biće upriličena u 15 sati.

Manifestacija će biti otvorena za posetoce od 13 do 22 časa. Cena ulaznice je 500 dinara, a ove godine će degustacione čašice moći da se iznajme uz kauciju.

Svaki posetilac će, uz kupljenu ulaznicu, biti u prilici da oceni najbolje rakije festivala, a najsrećnije među njima očekuju i vredne nagrade. Pored nagrada posetioci će imati i prilike da uživaju u prikladnom muzičkom programu, a edukativnu dimenziju festivala će upotpuniti i stručni sadržaji.

Šumadijski festival rakije organizuju Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“.

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac

U Kragujevcu se od 24. do 26. novembra održava Sajam turizma i seoskog turizma.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

izložba suvenira i turističkih publikacija leskovac

Održana izložba suvenira i turističkih publikacija Leskovac 2022.

sajam turizma kragujevac

Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu od 24. do 26. novembra