in

Sjenica – u carstvu borova i beloglavih supova

Sjenica, Uvac vidikovac Molitva

Hotel Borovi u Sjenici je bio domaćin novinarima, televizijskim ekipama i elektronskim medijima, među kojima je bila i naša redakcija, na turističkoj turi upoznavanja sjeničkog kraja.

Uverili smo se tom prilikom da Uvac, Pešter, Sjenica i svi sadržaji koje ova zanimljiva destinacija nudi, zaslužuju da budu „pod svetlima reflektora“.

Sjenica se prostire na površini od oko 1060 kvadaratnih kilometara što je ubraja u jednu od većih opština na teritoriji Srbije, a zbog lepote i očuvanosti prirode, na svojoj teritoriji ima čak pet zaštićenih područja, a to su: Golija, Uvac, Peštersko polje, Gutavica i Paljevine.

Uvac – jedno od najlepših mesta na celom svetu

Uvac je nezaobilazno mesto za posetu kada ste u ovom kraju, te smo upravo ovom turističkom atrakcijom započeli obilazak sjeničkog kraja.

„Uvac, jedno od najlepših mesta na celom svetu“ tako ga najavljuje naš vodič Sabahudin Abdagić, vrstan profesionalac i zaljubljenik u Pešter i Sjenicu, dok silazimo ka vidikovcu i pred našim očima se ukazuju meandri Uvca. Poznata slika sa vidikovca Molitva, toliko puta viđena na internetu, ipak mami uzdahe kada se vidi uživo.

vidikovac molitva uvac sjenica
Vidikovac Molitva, Uvac (Foto: Senad Župljanin)

Skoro svakodnevno ovaj prizor neko uvrsti u „nešto najlepše što je video u životu“. Pre nekoliko dana nemački časopis Geo, objavio je članak o Uvcu i uvrstio ga među pet prirodnih čuda Istočne Evrope.

Zato i ne čudi podatak da je Specijalni rezervat prirode Uvac proglašen prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, odnosno prirodno je dobro I kategorije. Uvac je stanište beloglavog supa, te ukoliko imate sreće, videćete i njegov let.

beloglavi sup uvac sjenica
Beloglavi sup (Foto: Senad Župljanin)

Priroda je ovde nestvarno, iskonski lepa. Zato posetioci Uvca koriste svaki trenutak za uživanje, ali i kreiranje fotografija za pamćenje.

Osim pešačenja, ovde se mogu jahati konji, može se planinariti, voziti se čamcem, posetiti Ledena pećina…

Pešter – najstarija džamija, ukleta šuma, drvo ljubavi

Ni Pešterska visoravan ne zaostaje lepotom. Na prostoru između dva specijalna rezervata prirode Peštersko Polje i Gutavica, prostiru se nepregledna polja livada i cveća i predivni pejzaži. I pešterski predeli su zaštićeni zbog retkih vrsta biljaka i ptica i očuvane prirode.

Zima na Sjeničko-pešterskoj visoravni poznata je po ekstremno niskim temperaturama i velikim količinama snežnih padavina. Pešter se sa svojom okolinom zbog toga neretko naziva i Balkanski Sibir. U selu Karajukića Bunari izmerena je najniža temperatura u ovom delu Evrope, minus 39 stepeni.

pesterska visoravan
Lepote Peštera (Foto: Senad Župljanin)

Na Pešterskoj visoravni se nalazi i Askerli džamija, najstarija džamija u Sjenici, čija je unutrašnjost sačuvana u autentičnom obliku.

Ovde je i najmanji specijalni rezervat prirode u našoj zemlji, Gutavica, u narodnu poznata i kao „ukleta šuma“. Interesantno je da je ovaj rezervat dat na upravljanje islamskoj verskoj zajednici. Legenda kaže da ako neko uzme drvo iz te šume, nešto loše će mu se desiti. Čak i kada vetar oduva grančice, meštani ih vrate u šumu. „Pešačenje kroz šumu i fotografisanje je dozvoljeno“, posebno naglašava naš vodič, kako nas ne bi uplašio ovom pričom.

Nastavljamo vožnju dalje, do sela Đerekare u kojem se nalazi „drvo ljubavi“ ili „usamljeno drvo“. Prema predanju ovo drvo širi ljubav i pozitivnu energiju, pa je običaj da se zagrli i poljubi, ne bi li se od njega ugrabilo bar malo dobre energije, tako potrebne u današnje vreme. Ovde se često okupljaju porodice, kao i mladi parovi koji planiranu zajednički život.

drvo ljubavi sjenica
Usamljeno drvo ili Drvo ljubavi (Foto: Senad Župljanin)

Da li ovo drvo ima čudesne moći ili ne, na svakom je da prosudi sam, ali je ono već samim svojim postojanjem potvrdilo da je čudesno. Naime, u pitanju je vrba koju je nekoliko puta udarao grom, ali ona i dalje živi i lista.

Sjenica – bogatstvo kulturne različitosti

U Sjenici već vekovima žive zajedno pravoslavci i muslimani, o čemu svedoči svakodnevni život na ulicama grada. Turistima je posebno interesantno što ovde mogu posetiti i hrišćanske i islamske bogomolje.

Tokom naše posete, obišli smo crkvu Svetog Petra i Pavla, kao i džamiju Valide Sultan.

Crkva Svetog Petra i Pavla sagrađena je 1903. godine, a od prošle godine ima obnovljenu unutrašnjost i pod, kao i zvonik. Kao u svakoj pravoslavnoj crkvi i ovde posebnu pažnju privlači ikonostas.

crkva svetog petra pavla sjenica
Crkva Svetog Petra i Pavla, Sjenica (Foto: Senad Župljanin)

Džamija Valide Sultan, podignuta u 19. veku, jedina je carska džamija u Srbiji. Džamija je zadužbina majke 32. turskog sultana Abdulaziza. Kako je u pitanju turistička poseta, nema posebnih pravila kakvih bi bilo da smo vernici. Žene bi na primer, trebalo da pokriju glavu prilikom ulaska u džamiju.

Ipak, osnovna pravila poštujemo. Izuvamo se pre ulaska i ulazimo prvo desnom nogom. Sa posebnom pažnjom slušamo vodiča koji nam priča o pravilima ponašanja u džamiji i opisuje kako izgleda molitva.

dzamija valide sultan sjenica
Džamija Valide Sultan, Sjenica (Foto: Senad Župljanin)

U donjem delu džamije klanjaju muškarci, dok je gornji deo rezervisan za žene. Vernici tokom molitve stoje u liniji, koja se naziva saf, u pravilnim redovima koji se popunjavaju stajanjem rame uz rame dok su okrenuti prema imamu, odnosno hodži.

Namaz je najznačajniji vid molitve kod muslimana. Muslimani obavljaju pet namaza dnevno: pre izlaska sunca, posle polovine dana, kada sunce nagne zapadu, kada sunce zađe, kada padne noć.

Nakon posete džamiji, prošetali smo gradom. U moderno uređenoj pešačkoj zoni nalazi se sebilj, napravljen kao kopija sarajevskog sebilja. Svim prolaznicima i turistima služi kao odmorište, odnosno fontana gde se mogu okrepiti.

U večernjim časovima grad posebno oživi, a turistima je posebno zanimljivo da vide korzo.

Hotel Borovi među borovima

Hotel Borovi, nekadašnji hotel Borići, najveća je investicija u Sjenici u poslednjih nekoliko godina. Potpuno je renoviran u skladu sa svetskim standardima za hotele visoke kategorije i spreman da dočeka goste.

hotel borovi sjenica
Hotel Borovi, Sjenica (Foto: Senad Župljanin)

Hotel se nalazi u prelepoj prirodi, u borovoj šumi. Dokazano je da šetnja šumom ima blagodarni i medicinski učinak za čoveka. U nekim zemljama su je priznali kao zvaničnu terapijsku proceduru. Podaci kažu da u Sjenici gotovo da nema osoba sa astmom, što se pripisuje upravo zdravom vazduhu.

Priroda ima moć da regeneriše dušu i telo, pa gosti hotela koriste priliku da prošetaju uređenom trim stazom, idealnom za rekreaciju i uživanje u zvucima i mirisima šume.

Na ovoj promotivnoj press turi imali smo posebnu privilegiju da obiđemo ceo hotelski kompleks sa menadžmentom hotela.

hotel borovi sjenica usluga
Vrhunska usluga, hotel Borovi Sjenica

Hotel Borovi je savremenog izgleda i spolja i unutra. Jedan deo hotela je renovirani deo nekadašnjeg hotela Borići, dok je drugi deo novoizgrađen. U zavisnosti od toga da li su smešteni u starom (renoviranom) ili novom delu hotela, gosti mogu biti u dvokrevetnim sobama, deluks sobama ili apartmanima, u sobama sa terasom ili bez terase, sa pogledom na borovu šumu ili na jezero. Od 157 soba koliko hotel poseduje, naći će se nešto za svačiji ukus.

Sobe su prostrane, moderno uređene, doček u sobi domaćinski, uz čajeve, kafu, voće, pismo dobrodošlice. Pogled sa prozora uliva osećaj mira i spokoja. Ono čime smo bili oduševljeni i što do sada nismo videli da ima neki hotel u Srbiji, jeste da svaka soba ima svoj internet.

hotel borovi sjenica sobe
Izgled jedne od soba u hotelu Borovi

Hotel je posebno prilagođen poslovnim ljudima i poseduje manju i veću kongresnu salu. Velika kongresna sala ima 400 mesta i kompletnu savremenu zvučnu i video opremu. Zato, posebno skrećemo pažnju na ovaj hotel onima koji organizuju konferencije, kongrese, team buildinge.

Hotel ima i svadbeni salon za 500 plus 200 zvanica na galeriji. Hotel Borovi je jedan od prvih halal friendly hotela u Srbiji i regionu, što pored ostalog znači da se ovde ne služi alkohol. Ima li zabave ako je svadba bez alkohola – pitali smo se tokom obilaska. Domaćini brojem realizovanih i zakazanih svadbi potvrđuju da i te kako ima.

Hrana i usluga su nešto posebno. Prisustvovali smo i svojevrsnom večernjem performansu u pripremanju, aranžiranju i služenju hrane, a puni ukusi koje smo osetili u svakom obroku i svakom jelu upućivali su da je reč o domaćoj hrani.

hotel borovi sjenica gastronomija
Bogata gastronomska ponuda, hotel Borovi Sjenica (Foto: Senad Župljanin)

Uz stroge uslove oko načina uzgoja i pripreme hrane, svojstvene svim objektima koji su aplicirali za halal sertifikat, najsigurnije i najjednostavnije je imati sopstvenu proizvodnju. Hrana za goste hotela Borovi se obezbeđuje sa farme porodice Selek – Caričina, jedne od najuređenijih farmi u zapadnoj Srbiji.

Farma Caričina sa 500 ovaca, 400 jaganjaca, 250 koza, više od 200 goveda i bivola, jedinstvena je po proizvodnji bivoljeg sira i kajmaka, kao specijaliteta koji se posebno služi posetiocima farme i hotela.

Ova farma je samo deo ranča Caričina, na kojem posebno mesto zauzimaju konji. Među velikim brojem konja različitih rasa veličinom se izdvaja Meda koji je sa svojih 1.300 kilograma kandidat za Ginisovu knjigu rekorda.

ranc caricina
Ranč Caričina i farma hotela Borovi

Boravak na ranču Caričina u druženju sa životinjama ispunio nas je bezbrižnošću i podsetio na to kako odmor treba da izgleda.

A u Sjenici se može odmarati tokom cele godine. Iz Turističke organizacije Sjenica su nas podsetili da Sjenica može biti idealno mesto i za rekreaciju na snegu. Ski centar Žari u Sjenici poseduje jednu od najlepših amaterskih staza za alpsko skijanje i jedinu stazu za nordijske discipline u Srbiji.

Povod za posetu Sjenici može biti i neka od manifestacija koja se ovde održava.

Manifestacije u Sjenici

Krajem juna u Sjenici se održava Sajam poljoprivrede. Imali smo priliku da ga posetimo, jer je održan u vreme našeg boravka. Veliki broj posetilaca došao je radi kupovine poljoprivredne mehanizacije, mašina i proizvoda domaće radinosti. Deo dana je bio posvećen izložbi sitne stoke. Još pre zvaničnog otvaranja sajma počelo se sa prodajom, najteži ovan na sajmu prodat je odmah po ceni od 1.000 evra. Sjenički kraj je poznat po ovčarstvu, pa je najzastupljenija bila autohtona sorta ovce, sjenička pramenka. Izložba krupne stoke organizovana je sutradan.

Krajem jua, početkom avgusta održavaju se Dani sjeničke pite, manifestacija na kojoj se predstavlja gastronomija i folklor ovoga kraja, održava se takmičenje u pravljenju pita, trka beba, Strongmen takmičenje i koncerti u večernjim časovima

Mlađim generacijama se preporučuje da dođu na Međunarodni festival mladih koji okuplja mlade iz dvadeset zemalja sveta, a održaće se ove godine od 23. do 26. avgusta.

Turistima može biti zanimljiva i poseta vašarima. Jedan od interesantnijih je vašar koji se održava na Pešteru, na Svetog Iliju, 2. avgusta, kada se okupljaju mlade devojke i neveste koje spremaju posebne haljine i komplete kako bi ostavile što bolji utisak, te se kite zlatom i dukatima u vrednosti i do 200 hiljada evra.

Koji god da je razlog posete Sjenice, oduševljenje ovom destinacijom neće izostati!

Iako skoro svakodnevno slušamo na vestima kako je Sjenica najhladniji grad u Srbiji, gostoprimstvo i srdačnost uverili su nas u suprotno, jedan je od najtoplijih.

Veliko hvala Hotelu Borovi i Turističkoj organizaciji Sjenica na gostoprimstvu i prilici da upoznamo Sjenicu, kao i udruženju Ambasadori dobre usluge na organizaciji i realizaciji ovog putovanja.

Fotografije: Senad Župljanin


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Golubac

Dan Dunava: Dunav, moja priča

Belgrade Beer Fest

​​Četiri najveća festivala Srbiji donose 11,1 milijardu dinara godišnje