in

Klikni pametno! [QR Code]

qr

Klikni pametno! [QR Code]QR (Quick Response) kôd je konačno postao deo (našeg) turističkog predstavljanja. Mogao se videti na promotivnim materijalima velikog broja izlagača na Sajmu turizma ove godine. Na prošlogodišnjem Sajmu, turistička organizacija Hrvatske je bila jedna od retkih koja je na ovaj način povezala opipljivi offline svet sa neopipljivim i većim online svetom.

Novi Becej

Ovaj dvodimenzionalni kôd, crno beli kvadrat(ić), se može odštampati i/ili zalepiti na štand, izlog, ambalažu, brošuru ili postaviti u blizini neke turističke atrakcije… Nakon skeniranja kôda, posetilac/turista se može naći na bilo kom mestu na internetu (onom mestu na koje Vi želite da ga odvedete). Može posetiti stranicu za kontakt, pogledati galeriju fotografija, video ili saznati dodatne informacije o turističkoj destinaciji, atrakciji, hotelu, događaju…

Mogućnosti su neograničene, korišćenje jednostavno, QR kôd besplatan.

Velika popularnost ovakvog načina komunikacije i QR kôda uopšte, proizašla je iz sve većeg rasta broja korisnika tzv. pametnih telefona i sve većeg broja korisnika interneta, ali i iz potrebe za brzom i jednostavnom razmenom informacija.

Nedavno je u Rio de Ženeiru započet zanimljiv QR kôd projekat, jedan od mnogih projekata čija je realizacija planirana pre početka Olimpijskih igara 2016. godine. Planirana je ugradnja tridesetak QR kodova u trotoare blizu plaža, istorijskih lokaliteta i turističkih atrakcija. Kažemo ugradnja, jer kodovi neće biti naslikani na trotoarima već će od crnog i belog kamena/mermera biti napravljene jedinstvene pločice – kodovi, koje će biti deo trotoara. Turisti će skeniranjem pločica doći do mapa grada i informacija na engleskom, španskom i portugalskom. Rio ovim potezom zvanično postaje jedini QR kôd grad na svetu!

QR kôd i događaji

Na koji način će QR kodovi biti korišćeni u planiranju i organizaciji događaja zavisi samo od kreativnosti organizatora.

Jedan od najzanimljivijih primera primene QR koda je na jednoj od izložbi u Smithsonian muzeju. Na izložbi posvećenoj praistorijskom dobu i nenadertalcima nalazi se i QR kôd pomoću kojeg korisnici mogu videti kako bi oni ili njihovi prijatelji izgledali pre 50.000 godina, kao praistorijski ljudi. Aplikacija nudi i lako povezivanje sa Facebook profilom i lako postavljanje te slike iz praistorije. Istraživanja su pokazala da je zahvaljujući ovoj aplikaciji povećana poseta, ali i zadržavanje posetilaca na izložbi.

Još jedan sjajan primer: The World Park Campaign

Evo nekoliko predloga kako koristiti QR kôd u organizaciji događaja:

#Plakati, flajeri, brošure

QR kôd se može naći na svim štampanim promo materijalima i usmeriti posetioce događaja na stranicu sa informacijama o vremenu i mestu održavanja događaja, programu događaja, načinu dolaska, učesnicima ili na stranicu preko koje mogu da rezervišu, kupe ili osvoje karte za događaj.

#Video, galerija fotografija, prezentacije

Ne postoji ništa što više intrigira ljude od video prezentacija! QR kôd se može usmeriti ka YouTube kanalu organizatora događaja ili ka video snimku najave događaja gde su, u zavisnosti od vrste događaja, predstavljeni umetnici/izvođači/predavači. Ukoliko se radi o filmskom događaju može se prikazati trejler nekog od filmova ili ekskluzivne scene koje se neće pojaviti u filmu. Na poslovnim događajima skeniranjem QR kodova se mogu, na primer, preuzimati prezentacije predavača.

#Društveni mediji

QR kodovi se mogu iskoristiti i za povezivanje posetilaca događaja sa Facebook ili Twitter stranicom (organizatora) događaja. Na ovaj način oni se mogu uključiti u komentarisanje događaja, podeliti utiske ili slike sa događaja sa svojim prijateljima.

#Konkursi

Poželjno je dodatno podstaći korisnike da skeniraju QR kôd, uključivanjem u neku igru, konkurs, takmičenje. To može biti takmičenje o poznavanju događaja ili jednostavna igra (elektronska lutrija) za koju je dovoljno kliknuti Like na Facebook stranici događaja i sačekati proglašenje dobitnika. Nagrada može biti ulaznica za događaj, upoznavanje nekog od izvođača i slično.

#Treba znati i:

– QR kôd podržava 9 vrsta podataka: kontakt informacije, kalendar događaja, e-mail adresu, broj telefona, geo lokaciju, SMS, tekst, WiFi konekciju i link sa URL adresom;

– QR kôd treba povezati sa sadržajem na internetu koji je prilagođen različitim mobilnim uređajima (smart telefonima i tabletima). U suprotnom iskustva korisnika neće biti tako pozitivna. Ne treba usmeravati korisnike ni na web stranice koje koriste Flash;

– Pored QR koda potrebno je postaviti i call-to-action kako bi korisnici znali zašto uopšte da skeniraju kôd (na QR kodu Novog Bečeja stoji na primer ‘Registracija za newsletter’). Korisnicima treba ponuditi neku vrednost, učiniti dostupnim nešto što im trenutno (dok skeniraju QR kôd) nije dostupno. To znači da QR kôd ne treba povezivati sa stranicom na kojoj se nalaze isti podaci koji su trenutno dostupni na nekom štampanom promo materijalu;

– QR kôd se može povezati i sa analitikom, što organizatorima daje mogućnost da prate svoju kampanju;

– Pre postavljanja QR koda potrebno je testirati kako funkcioniše skeniranje (preko različitih telefona i različitih platformi), ali i kakva je pokrivenost mobilne mreže na mestu na kojem će QR kôd stajati.

Ovako izgleda QR kod eventsinserbia.com:

qr kodwww.eventsinserbia.com

2 Comments

Leave a Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

sajam turizma 2013

[Putovanja u srcu] Sajam turizma u Beogradu

o secanjima tradicijama i dogadjajima

[Tradicija i događaji] Da li nas sećanje dobro služi?